Het belang van mentale veerkracht in de sport
Mentale veerkracht is een zeer belangrijke vaardigheid in alle sporten. Sporters hebben te maken met de stress van wedstrijden en de druk om de beste te zijn in hun respectievelijke vakgebieden. Je moet hieraan ook de zorgen toevoegen die ze ervaren over het werken met hun eigen lichaam. Deze zorgen gaan vaak schuil achter de vele medailles die ze winnen. Topsporters straffen het lichaam, drijven het tot het uiterste en zijn verre van gezond. Dit idee is op zijn beurt gerelateerd aan een andere bron van druk – blessures.
Hoe werkt veerkracht buiten de sport? De waarheid is dat atleten niet de enige zijn die obstakels moeten overwinnen. We zijn allemaal weleens geconfronteerd geweest met eenzaamheid en gezonken tot we een dieptepunt bereikten. Meestal gaat dit gepaard met het gevoel dat het erg moeilijk zal zijn om onszelf weer boven water te krijgen. Sterker nog, dit is iets dat we allemaal met meer of minder intensiteit doormaken in onze dagelijkse routines.
In dit geval kan sport, ook voor mensen die niet professioneel een sport beoefenen, een oefenterrein worden voor bepaalde psychologische variabelen. Mentale veerkracht is duidelijk te vinden tussen deze variabelen. Bovendien zijn een ongeluk of het overlijden van een dierbare ervaringen waar we maar zelden op voorbereid zijn. In dit soort situaties maakt het hebben van voldoende mentale veerkracht een groot verschil tussen het succesvol overwinnen ervan of niet.
“Moeilijkheden bereiden gewone mensen vaak voor op een buitengewone bestemming.”
-C.S. Lewis-
Atleten zijn rolmodellen voor het overwinnen van moeilijkheden
Als er iets is dat atleten onderscheidt van de rest van ons, is het dat ze het grootste deel van de druk die ze ervaren zichzelf opleggen. Tegelijkertijd hebben velen geen andere keuze dan zichzelf te managen. Deze druk verleent hen echter de volwassenheid die het mogelijk voor ze maakt om mentale veerkracht te ontwikkelen en te versterken. Zo worden ze mensen die zich inzetten, zeer vastberaden zijn en bovenal een ijzersterk vertrouwen hebben dat voortkomt uit het ervaren van vele stormen en het zien hoe de wolken zich na verloop van tijd terugtrokken.
Denk hier eens over na – atleten kunnen lijden onder blessures, prestatieproblemen en ziekten waardoor ze niet in staat zijn om hun werk uit te voeren. Desalniettemin herstellen ze zeer makkelijk van tegenslagen, zoals een studie die Galli en Vealy in 2008 uitvoerden ook aantoont. De mentale krachtsporters beschikken over zoveel mentale veerkracht, dat ze boven water blijven in situaties waarin de rest van ons zou verdrinken. Dit is het product van hun ervaring, maar het is ook een oefening van geloof en hoop.
Veerkrachtig zijn tegen uitdagingen, niet alleen in sport
In die zin mogen we ook alle atleten met een handicap niet vergeten die er, ondanks hun beperking, in slagen om hun uiterste best te doen en de uitdaging om elke dag beter te worden hoopvol aan te gaan. In plaats van het slachtoffer te zijn van tegenslag of tragedie, zijn ze overwinnaars en rolmodellen wiens voorbeeld we zouden moeten volgen. Ze stoppen niet. Ze zijn sterk en veerkrachtig.
“Veerkracht is het vermogen om de tegenslagen van het leven onder ogen te zien. Om pijn om te zetten in een drijvende kracht om tegenslagen te overwinnen en er sterker uit te komen. Een veerkrachtige persoon begrijpt dat hij de architect is van zijn eigen geluk en zijn eigen lot. ”
-Anoniem-
De psychologische druk waaraan elke atleet wordt blootgesteld, is geen belemmering om zich elke dag weer in te spannen en beter te worden. Waarom gebeurt dit niet bij mensen die zich niet in de sportwereld bevinden? Volgens de hierboven genoemde studie kan het antwoord worden gevonden in de constante fysiologische actieve toestand van atleten. Deze toestand stelt hen in staat om een nuttig niveau van optimisme te genereren en te behouden. Het lijkt er echter op dat hetzelfde niet gebeurt bij mensen die een zittende levensstijl hebben.
Mentale veerkracht toegepast op andere facetten van het leven
Je hoeft geen atleet te zijn of lid te worden van een voetbalteam om te genieten van de voordelen die sport kan bieden. Kinderen al op jonge leeftijd inschrijven voor een sport, welke sport dan ook, is altijd positief voor hun ontwikkeling. Ook zal het hen leren om beter om te gaan met stress en andere emoties die kunnen leiden tot defaitisme.
Alles wat sport te bieden heeft, de voordelen die het inhoudt, zal helpen om die verworven positieve vaardigheden te extrapoleren naar de verschillende facetten van het leven. Dat wil zeggen dat mentale veerkracht bijvoorbeeld grote gevolgen zal hebben voor sociale relaties, schoolprestaties en werkprestaties.
Mentale veerkracht toepassen op alledaagse problemen
Veerkracht in de sport kan uitgroeien tot een uitstekend hulpmiddel om de problemen van het leven met succes te overwinnen. Dit geldt voor alledaagse kwesties tot de meest zeldzame problemen en de problemen die de grootste emotionele impact hebben. Door deze omstandigheden correct te leren beheersen, kunnen we sneller herstellen. Sport, zoals we eerder zeiden, kan een goed oefenterrein zijn om deze houding te oefenen.
“Kans komt voort uit tegenspoed en pijn. Soms worden onze paden op de meest paradoxale manieren gevonden. Want om als een familie naar een groter welzijn en evenwicht te gaan, moet je een pijnlijke situatie ervaren. ”
-José María Madariaga Orbea-
Sport is een uitstekende gelegenheid om alles wat we van onze problemen kunnen leren te extrapoleren naar onze routine. Wellicht denken we dat sport alleen de gezondheid van ons lichaam bevordert. Maar de waarheid is dat het ons veel meer belangrijke vaardigheden kan geven. Vaardigheden die ons in staat stellen om problemen te overwinnen waarop niemand ons heeft voorbereid. Laat je die kans voorbijgaan?