Helpt de opmerking "Het kan nog veel erger?"
Velen van ons zijn in deze situatie terechtgekomen. We hebben net een baan verloren, een relatie beëindigd, een teleurstelling opgelopen en, net als we over deze dingen praten met iemand die dicht bij ons staat, komen ze met het oude adagium: “Maak je geen zorgen, het kan nog veel erger.”
We gebruiken het vaak omdat we niet weten wat we anders moeten zeggen, maar heeft het enig voordeel als iemand ons dit vertelt of denkt?
Behalve of het nuttig is of niet, is er voldoende bewijs van het gebruik ervan. Het is heel gewoon dat we onze situaties vergelijken met die van anderen, en we gebruiken ze als referentie. Soms kan de wetenschap dat sommige mensen door moeilijkere dingen gaan dan jij wat verlichting brengen.
Het is alsof je geest wanhopig op zoek is naar iets om zich aan vast te klampen om te zeggen: “Nou, als we alle dingen in aanmerking nemen, zijn de dingen niet zo erg als ze zouden kunnen zijn.”
Het is een merkwaardige neiging die de meesten van ons gebruiken, en het is ook bestudeerd door de psychologie. We weten dat het een soort aanpassingsstrategie is waar we vaak onze toevlucht tot nemen. Desalniettemin zijn er enkele nuances aan deze “redder in nood” die we allemaal in gedachten moeten houden.
“Het kan nog veel erger” – het kan regenen
Je bent op weg naar huis na het werk en je auto heeft pech. Je belt de sleepwagen en wacht. In je moedeloosheid proberen je hersenen een manier te vinden om je te troosten. “Nou, het kan erger, het kan regenen!” En vreemd genoeg helpt deze gedachte een beetje.
Een ander voorbeeld kan een bezoek aan de dokter zijn. Tijdens de afspraak vertellen ze je dat je diabetes hebt. Heel logisch, je voelt je behoorlijk bang door die woorden. De dokter glimlacht echter geruststellend en zegt: “Maak je geen zorgen, het kan veel erger, er zijn veel ernstigere ziekten.”
In deze twee voorbeelden kun je je in twee heel verschillende situaties voorstellen. In het eerste geval brengt de gedachte dat de situatie niet erger kan worden al verlichting. Het tweede voorbeeld is echter een “val” waar we vaak in trappen. Wat we hier doen, is de ernst van een situatie onderschatten door deze te vergelijken met een andere.
Het feit dat een dokter je vertelt dat er mensen zijn in meer gecompliceerde en moeilijkere situaties dan de jouwe, helpt niet echt. Wat deze strategie eigenlijk bereikt, is het onderschatten van de ernst van iemands specifieke situatie.
Bovendien loop je het risico dat ze zich schuldig gaan voelen omdat ze verlichting hebben gevonden in het idee dat anderen slechter af zijn dan zij. We kunnen concluderen dat het niet logisch of ethisch is om toevlucht te nemen tot dit soort opmerkingen.
“Het kan nog veel erger,” de uitdrukking die de ervaringen van mensen ondermijnt
Als er één ding is dat wij, als mensen, vaak verkeerd doen, is het weten hoe we andere mensen kunnen ondersteunen, begeleiden en helpen. Als je moeilijke tijden doormaakt, zou je normaal gesproken niet willen dat de mensen om je heen hetzelfde probleem krijgen of het verlies lijden dat je hebt meegemaakt. Het enige wat je wilt is wat begrip en liefde.
Veel mensen maken echter gebruik van deze onverstandige opmerkingen en zeggen tegen mensen: “Het kan erger.”
Stel je voor dat je een auto-ongeluk hebt gehad en het enige dat je hebt opgelopen was wat pijn in je nek. Als iemand je dan vertelt dat de dingen zoveel erger hadden kunnen zijn, zou dit meer angst in je hoofd kunnen veroorzaken over het lijden van ergere gevolgen in de toekomst. Je zou zelfs bang kunnen zijn om het stuur weer in handen te nemen.
Laten we nog een voorbeeld noemen. Stel je voor dat je ontslagen bent door je baas. Je zult niet getroost worden door de gedachte dat je nog ergere moeilijkheden zou kunnen hebben. Waarom? Want al die opmerkingen doen afbreuk aan wat je nu ervaart.
Ze ontkennen gewoon je emoties en de realiteit waarmee je wordt geconfronteerd door het te vergelijken met iets dat niets met jou te maken heeft en dat geen verlichting in je kan en mag brengen. Je gaat je niet beter voelen als je weet dat anderen er slechter aan toe zijn.
Het gevaar van slachtofferschap
In een studie (Engelse link) uitgevoerd door Dr. Shelley Taylor en Joan Wood aan de Universiteit van Texas, trokken ze enkele interessante conclusies over dit onderwerp. Er is iets dat zelfs vaker voorkomt dan andere mensen die je vertellen dat “het erger kan.” Het meestvoorkomende is dat je het eigenlijk tegen jezelf zegt.
Wat ze uit dit onderzoek concludeerden, was dat het ons niet altijd helpt om dit soort strategie van psychologische aanpassing aan moeilijkheden toe te passen. Bovendien, als wat je doormaakt ernstig is, kan het de zaken vaak erger maken.
Om dit wat beter te begrijpen, geven we een voorbeeld. Laten we ons een tiener voorstellen die tijdens de middelbare school gepest wordt.
Deze jongeman troost zich met de gedachte dat het erger had kunnen aflopen. Hij is bijvoorbeeld nooit fysiek aangevallen. Hij vindt troost in het feit dat niemand erachter kwam wat er met hem aan de hand was, noch zijn ouders, noch zijn leraren. Dit levert echter geen echt voordeel op. Hij denkt dat hij niet het slechtst mogelijke resultaat heeft gehad, maar de realiteit van de situatie is een andere.
Lijden ondermijnen
Door deze nutteloze strategie te gebruiken, ondermijnt hij eigenlijk precies wat hij heeft meegemaakt. Hij ziet zijn lijden niet onder ogen, of probeert het niet te verwerken, omdat hij het heeft onderschat.
Hij heeft een verdedigingsmechanisme toegepast om zichzelf te helpen, maar het enige wat hij heeft gedaan is het trauma vermijden. Zoals je kunt zien, heeft hij de situatie zelfs erger gemaakt en heeft hij het nog niet opgelost.
Dus, bij wijze van conclusie, kunnen we zeggen dat, in een paar specifieke omstandigheden, de opmerking “het kan erger” heel nuttig kan zijn. Laten we het lijden van mensen echter niet negeren of bagatelliseren, hoe onbeduidend het voor jou ook mag lijken.
Het is belangrijk om elke situatie die mensen doormaken te erkennen en te respecteren. De waarheid is dat als je niet begrijpt dat de situatie die de ander doormaakt echt lijden en angst bij hem kan veroorzaken, het erg moeilijk voor je zal zijn om hem te helpen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Taylor Shelley, Wood Joan (2002) It Could Be Worse: Selective Evaluation as a Response to Victimization. Journal os social issues. https://doi.org/10.1111/j.1540-4560.1983.tb00139.x