Griekse filosofen en zeven van hun uitspraken
Deze uitspraken van enkele Griekse filosofen dateren uit de periode tussen 6 v.Chr. en 149 v.Chr. Dit tijdperk komt overeen met wat wij kennen als het klassieke Griekenland. In dit tijdperk was hun filosofie bijzonder opmerkelijk. Hun denken beïnvloedde zelfs hoe onze eigen cultuur zich ontwikkelde.
De beroemdste denkers uit dit tijdperk waren Socrates, Plato en Aristoteles. Hoewel zij niet de enigen waren, werden zij het meest geciteerd. Daarom komen de uitspraken die we vandaag de dag herkennen vaak van hen.
Het klassieke Griekenland was een prachtig tijdperk. We hebben het zelfs nog steeds over de acht Griekse pilaren van wijsheid. Bovendien is ons politieke systeem van democratie geworteld in het schiereiland Peloponnesos. Laten we een stap terug in de tijd doen met deze zeven prachtige citaten van enkele van deze Griekse filosofen.
“Geluk bestaat uit het weten hoe je het einde met het begin kunt verenigen”.
7 uitspraken van Griekse filosofen
1. Het begaan van onrecht
Socrates wordt beschouwd als een van de vaders van de filosofie. Wat we over hem weten is in feite afkomstig van Plato. Dankzij Plato’s geschriften weten we nu veel van Socrates’ denken. Het lijkt erop dat hij vooral geïnteresseerd was in politieke organisatie.
Hij zei dat “Het lijden van onrecht is beter dan het begaan van onrecht.” Dit betekent in wezen dat wat je doet bepaalt wie je bent. Aan de andere kant hoeft wat anderen jou aandoen niet hetzelfde effect te hebben.
2. Geluk
Verschillende zinnen van de Griekse filosofen gaan over geluk, omdat dat ieders doel is. In dit verband stelt een uitspraak van Perikles het volgende: “Geluk is in vrijheid en vrijheid in moed.”
Dit betekent dat geluk mogelijk is binnen het kader van vrijheid. Soms wordt je vrijheid echter bedreigd en moet je moedig zijn. Daarom impliceert dit gezegde dat geluk is voorbehouden aan de moedigen.
3. Plato over geluk
Liefde, zoals we die vandaag de dag kennen, komt niet veel voor in de gedachten van de Griekse filosofen. Misschien komt het idee van de platonische liefde, bedacht door Plato, er het dichtst bij in de buurt. Het verwijst naar een wereld van ideeën, een wereld die zowel perfect als onbereikbaar is.
Plato zei: “Er is geen mens zo laf dat de liefde hem niet dapper maakt en in een held verandert.“ Het is een idealistische bewering. Maar het is gebaseerd op een bepaalde logica. Liefde is een extreem krachtige kracht die dient als motivatie voor grote ondernemingen, veroveringen en prestaties.
4. Armoede en rijkdom
Dit is een gezegde dat op vele manieren is geparafraseerd. Het is ook van Plato. Hij zei, “Armoede komt niet door de afname van rijkdom, maar door de toename van verlangens.”
Plato verwijst hier naar de Oosterse filosofie. In deze denkwijze is verlangen een bron van lijden. Afwezigheid van verlangen betekent dus vrijheid en vervulling. Als je dus afstand kunt doen van verlangen, heb je een grotere mate van vrijheid en minder frustraties. In feite verwijst dit gezegde naar je controle over je relatie met de wereld.
5. Misleiding en verantwoordelijkheid
Dit gezegde van Anaxagoras wordt vandaag de dag nog steeds herhaald. Hij zei, “Als je me één keer bedriegt, is het jouw schuld. Als je me twee keer bedriegt, is het mijn schuld.” Eenvoudig gezegd betekent dit dat je van je fouten leert.
Over het algemeen besteedde het Griekse denken veel aandacht aan morele verantwoordelijkheid. Niet alleen onze eigen verantwoordelijkheden, maar ook onze verantwoordelijkheden als burgers.
Daarom bevat de Griekse mythologie veel verhalen waarin degenen die verkeerde dingen doen voor eeuwig worden gestraft. Ook wie de regels aan zijn laars lapt of ze niet kent, wacht gegarandeerd een ellendig lot.
6. Aristoteles, een van de Griekse filosofen over angst
Aristoteles mocht niet ontbreken in deze verzameling Griekse filosofen. Een van zijn meest opmerkelijke uitspraken was “ Angst is een lijden dat de verwachting van een kwaad voortbrengt.”
Het is interessant dat hij angst definieert als een verwachting en niet als een feit. Het is inderdaad zo dat je in werkelijkheid niet bang bent voor wat er in het hier en nu is, maar voor wat je je inbeeldt dat er zou kunnen gebeuren. Daarom voedt angst zich niet met actie maar met verwachting.
7. Sophocles, een van de Griekse filosofen over uithoudingsvermogen
Sophocles schreef een aantal van de grote Griekse tragedies. Dit gezegde is vandaag de dag nog net zo relevant als toen hij het schreef, bijna 26 eeuwen geleden. Hij zei, “Alleen de beloningen van de deugd blijven veilig.”
Als je denkt aan alles in je leven dat blijvend is, dan ben je het waarschijnlijk met Sophocles eens. Want iets dat je hebt bereikt op basis van je eigen verdienste is meestal veel duurzamer dan iets dat je toevallig overkomt en waarvoor je geen enkele inspanning hoeft te leveren.
Deze uitspraken zijn slechts een kleine greep uit de woorden van enkele grote Griekse filosofen. Ze zijn verrassend scherpzinnig. Zeker als je bedenkt dat de enige technologie die ze bezaten die van hun eigen gedachten en geest was. Toch slaagden ze er nog steeds in om tot verbazingwekkende conclusies te komen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Jurado, E. A. R. (1979). Los Filósofos Griegos y Hesiodo (I). Habis, (10), 17-38.