Freud over het ontwikkelen van een sterk zelfbewustzijn

Sigmund Freud geloofde dat om een ​​sterk zelfbewustzijn (ego) te hebben, het id en het superego in harmonie moeten zijn. Met andere woorden, je wensen en sociale verplichtingen moeten overeenkomen.
Freud over het ontwikkelen van een sterk zelfbewustzijn

Laatste update: 24 april, 2019

Sigmund Freud geloofde dat als je een sterk zelfbewustzijn hebt, je in staat bent om je eigen behoeften te begrijpen, evenals de grenzen die de maatschappij jou oplegt. Als je een sterk zelfbewustzijn hebt, kun je je vrij door het leven bewegen.

Het zal totaal niet moeilijk voor je zijn om je interne onderdrukking te herkennen en je zult tevreden en voldaan zijn in je dagelijkse leven.

Om te beginnen is het belangrijk om te vermelden dat veel van de fundamentele psychoanalytische ideeën tegenwoordig niet meer geldig zijn. Concepten zoals penisnijd of vrouwelijke hysterie zijn achterhaald. Desondanks is de psychoanalyse erin geslaagd relevant te blijven door nieuwe ideeën te omarmen en zich aan te passen aan de moderne tijd.

De Weense kwakzalver

In zijn tijd waren de ideeën van Freud nieuw en gewaagd. Een van zijn bijnamen was ‘de Weense kwakzalver’ omdat mensen dachten dat zijn technieken te raar waren.

Niettemin brandt het vuur dat hij al die jaren geleden aanstak nog steeds, hoewel het zeker wel aan warmte heeft verloren. Studies zoals deze van de Universiteit van Linköping in Zweden tonen aan dat het belangrijkste probleem van de psychoanalyse tegenwoordig de lengte van de behandeling is.

Dit type therapie vereist vier sessies per week gedurende net zoveel maanden of jaren als de patiënt nodig heeft. Tegenwoordig is het moeilijk voor mensen om zoveel tijd te investeren.

Het moderne leven is veeleisend en we zijn gewend aan onmiddellijke voldoening. Zich aanpassen aan zo’n lang behandelplan is niet altijd mogelijk. Daarom maken moderne therapeuten veel meer gebruik van snellere therapieën.

Sigmund Freud zou daar volledig tegen zijn geweest. Volgens hem was een van de belangrijkste doelen van elke psychoanalyticus het werken aan het zelfbewustzijn van de patiënt (ego). De psychoanalyticus moet deze mentale kracht omzetten in een gezond individu en elk conflict genezen dat de vrijheid en welzijn van dit individu in de weg staat.

Freud was ervan overtuigd dat hiervoor toewijding, tijd en een patiënt die bereid was om diep te graven, nodig waren.

Volledig eerlijk zijn tegen jezelf is een goede oefening.”

-Sigmund Freud-

Gloeilamp in de vorm van een hoofd

Een sterk zelfbewustzijn te midden van beperkende mentale krachten

Een van de meest interessante werken van Freud is zijn boek Inleiding tot de psychoanalyse. Interessant genoeg is dit eigenlijk een onvoltooid boek.

Toen hij het boek schreef, was Freud gevlucht vanwege de Tweede Wereldoorlog. Hij was al behoorlijk oud en zijn gezondheid stond hem niet toe om af te maken wat uiteindelijk een postuum en onthullend boek werd.

Het boek was een samenvatting van dingen waar hij al over had geschreven. Hij gebruikte het echter ook om dieper in zijn meest relevante theorieën te graven.

Enkele voorbeelden daarvan zijn het psychische apparaat, de interpretatie van dromen en de psychoanalytische techniek. Het belangrijkste deel van dit boek is de verdere definitie van de concepten van ‘het id, het ego en het superego’.

Voor het eerst dook de gevierde Weense psychoanalyticus in het idee van een sterk zelfbewustzijn en de menselijke behoefte om dit zelfbewustzijn binnen de mentale architectuur te consolideren. Freud zei ook dat het ingewikkeld is om een ​​gezond zelfbewustzijn te ontwikkelen. Freud geloofde dat het de reden is waarom velen van ons niet vervuld, gelukkig of vrij zijn.

Redenen waarom je geen sterk zelfbewustzijn hebt ontwikkeld

Er zijn twee tegengestelde krachten die naast elkaar in jezelf bestaan. Aan de ene kant is er het id, met zijn basis- en elementaire behoeften. En aan de andere kant hebben we het superego dat de internalisering van de strikte regels van de samenleving weerspiegelt. Het superego beperkt je verlangens, aspiraties en dromen.

  • Volgens Freud heeft het id altijd iets nodig en voelt het zich altijd op een of andere manier ontevreden. Het id is angstig, rusteloos en begrijpt het verleden of de toekomst niet.
  • Het superego, daarentegen, is een complexe entiteit die ons tegenhoudt. Het beperkt onze vrijheid, controleert ons gedrag en verwoest onze dromen. Het superego is een sociale en culturele entiteit die ons vormt en die het id onderdrukt.
  • Het ego, het zelfbewustzijn, bevindt zich in het midden van dit alles. De verplichtingen, dromen en verlangens die in de maatschappij acceptabel zijn, zijn niet altijd genoeg om aan onze behoeften te voldoen. Dit kan voor een deel de reden zijn waarom we vaak geen sterk zelfbewustzijn willen ontwikkelen. Soms voelen we ons er zelfs door gefragmenteerd en verloren.
Sloopkogels verwoesten stenen beeld

Hoe kan ik een sterk, gezond en gelukkig zelfbewustzijn ontwikkelen?

In het boek Inleiding tot de psychoanalyse legde Freud uit dat er een aantal factoren zijn die bepalen of je een sterk zelfbewustzijn kunt ontwikkelen of niet. Hij omschreef de volgende oorzaken:

  • Overmatige afhankelijkheid van je ouders: Freud geloofde dat kinderen er steeds langer over doen om volwassen te worden en onafhankelijke mensen te worden. Ze ontplooien veel later in hun leven zaken als initiatief en vastberadenheid.
  • Een jeugd en adolescentie vol regels, straf en strikte opvoeding.
  • Opgroeien zonder hechte en aanhankelijke rolmodellen die een optimale ontwikkeling mogelijk maken.

Zoals je kunt zien, was Freud ervan overtuigd dat de kindertijd een zeer belangrijke periode in het leven van een persoon is. Het deel van zijn postume werk dat werkelijk waardevol is, is echter het advies dat hij geeft om een ​​sterk zelfbewustzijn te ontwikkelen:

Vrouw met sterk zelfbewustzijn staat in een veld bij zonsondergang

Een sterker zelfbewustzijn ontwikkelen doe je zo

  • Om een ​​sterk zelfbewustzijn (ego) te hebben, moet je niet vechten tegen je id of je superego.
  • Het gaat erom een ​​evenwicht te bewaren tussen deze krachten. Je moet proberen om harmonie te bereiken tussen je behoeften en je verantwoordelijkheden.
  • Om deze twee energieën met elkaar te laten opschieten, moet je licht werpen op alles wat je in jezelf hebt onderdrukt of verborgen. Terwijl je aan dit aspect van jezelf werkt, komen je verborgen behoeften, motivaties en angsten naar voren. Je moet ook dealen met angsten, trauma’s en herinneringen uit je jeugd die je nog niet hebt verwerkt.
  • Freud heeft het ook over hoe belangrijk het is om aan je onafhankelijkheid te werken. Zodra je al je verschillende dimensies aan de wereld durft te tonen, moet je er op een volwassen manier mee omgaan.
  • Het is mogelijk dat je denkt dat je nooit hebt gekregen wat je verdient. Deze onopgeloste angst zal je altijd en overal naartoe volgen. Een manier om een ​​sterk zelfbewustzijn te krijgen, is om jezelf van die behoefte te bevrijden. Noodzaak leidt immers tot onderwerping en ziekte.

Tot slot, veel ideeën van Freud zijn nog altijd relevant en nodigen ons uit om na te denken over enkele belangrijke concepten. Het versterken van je zelfbewustzijn is iets waar je praktisch elke dag van je leven aan moet werken. Blijf dus gewoon aan jezelf werken. Het is het helemaal waard!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Freud, Sigmund (1998) Esquema del psicoanálisis. Madrid: Debate

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.