Escape rooms en de rol van psychologie

Wat hebben escape rooms met psychologie te maken? Hoe werken onze hersenen als we door een escape room gaan? Waarom zijn ze zo populair geworden?
Escape rooms en de rol van psychologie

Laatste update: 27 oktober, 2019

Escape rooms zijn een nieuwe trend waarin psychologie een fundamentele rol speelt. In dit spel moeten mensen die opgesloten zitten in een kamer de sleutel vinden waarmee ze kunnen ontsnappen. Ze doen dit door een reeks aanwijzingen te volgen en puzzels op te lossen. Ze hebben een beperkte hoeveelheid tijd om de sleutel te vinden.

In dit speelse avontuur worden psychologische processen gecombineerd met fysieke activiteit en sociale samenwerking. Bovendien laten dit soort activiteiten zien hoe teamwerk helpt bij het oplossen van problemen die niet door één persoon kunnen worden opgelost.

Tenminste niet binnen een redelijke termijn. Hierdoor realiseren we ons dat we op andere mensen moeten vertrouwen en met elkaar moeten samenwerken.

Escape rooms verbeteren de samenwerking en communicatie van teams.

Wat gebeurt er in een escape room?

Escape rooms brengen ons naar een parallel universum waar we rechercheurs en ontdekkingsreizigers zijn. We beginnen door te luisteren naar een verhaal, elke kamer heeft zijn eigen verhaal.

Het duurt maar een paar seconden voordat we het gevoel hebben dat we de hoofdpersonen in dit avontuur zijn. Plotseling en bijna zonder het te beseffen hebben we een missie met onze teamgenoten: ontsnappen.

Dat is het begin van het spel. We moeten binnen 60 minuten een uitweg uit de kamer vinden. De aanwijzingen kunnen overal zijn: onder tafels, verborgen in boeken, in lades met valse bodems etc. Een goede strategie is om de taken te verdelen onder de groepsleden. Vervolgens kun je alle aanwijzingen opschrijven die ieder teamlid vindt en die het team vooruit helpen.

Deelnemen aan escape rooms bevordert het zelfvertrouwen, verhoogt het zelfbeeld, bevordert zelfkritiek en moedigt creativiteit aan.

Hoewel escape rooms aanvankelijk voor volwassenen waren bedoeld, kunnen inmiddels ook kinderen vanaf 14 jaar deelnemen zolang ze worden begeleid door een volwassene.

Dit maakt escape rooms een geweldige activiteit voor mensen van verschillende leeftijden om samen van te genieten. Er zijn ook escape rooms die exclusief bedoeld zijn voor kinderen.

Mensen in een escape room

De oorsprong van escape rooms

Escape rooms zijn ontstaan ​​in de eerste computerspelletjes. Als alternatief voor de lage grafische capaciteit van de eerste computers werden zogenaamde conversationele spelletjes ontworpen. Samen met een eenvoudig stilstaand beeld werd een situatie of een interactie met een personage schriftelijk beschreven.

Aan het einde van elk level verschenen er verschillende opties, waardoor spelers beslissingen konden nemen op basis van de beschreven situaties. En op basis van de beslissingen die de spelers namen, ging het spel verschillende richtingen op.

Veel van deze conversationele spelletjes waren in wezen ontsnappingsspellen. Je moest de juiste beslissingen nemen om je leven te redden, het leven van de prinses te redden, uit de gevangenis te ontsnappen, of een kwaadaardige vijand te vermoorden.

Deze spelletjes zijn met de tijd geëvolueerd en misschien zijn ze ook hun essentie kwijtgeraakt door de ongelooflijke grafische capaciteit van de spelletjes van vandaag.

Het formaat van het spel begon echter weer populair te worden door de opkomst van smartphones. Zo vonden in Japan in 2008 al live escape-spellen in echte kamers plaats.

Escape rooms en psychologie

De eerste echte escape room opende echter zijn deuren in Boedapest, Hongarije in 2011 dankzij Attila Gyurkovics. Deze Hongaar creëerde namelijk een spel genaamd Parapark, waarin een groep mensen in beperkte tijd een uitweg uit een kamer moest vinden.

Gyurkovic ontwikkelde de escape room op basis van het concept ‘flow’ psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.

Mensen die een spel spelen

Flow is een toestand waarin een persoon volledig opgaat in een activiteit voor zijn eigen plezier of genot. De tijd vliegt en acties, gedachten en bewegingen volgen elkaar aan een stuk op. Flow is wanneer we een balans vinden tussen de uitdagingen van de taak of activiteit en onze vaardigheden om deze op te lossen.

De flowtheorie zegt dat als we een activiteit doen voor ons eigen genot en een balans ervaren tussen onze vermogens en de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, we een mentale toestand betreden waarin alles stroomt. Op dat moment lijkt de tijd heel snel te gaan en kunnen ideeën vrij in onze gedachten naar boven komen.

We zouden veel meer dingen bereiken als we ze niet als onmogelijk zagen.

-Vince Lombardi-

Flow in escape rooms

Veel mensen zeggen dat ze flow beginnen te voelen, zoals beschreven door de flowtheorie van Csikszentmihalyi, door deel te nemen aan een escape room. Escape rooms zijn namelijk recreatieve ruimten waarin plezier hebben en uitdagingen accepteren het enige doel is. Escape rooms zijn daarom op zichzelf al leuk, ongeacht of het ons lukt de sleutel te vinden of niet.

Het geheim van presteren is om een ​​beeld van een succesvol resultaat in gedachten te houden.”

-Henry David Thoreau-

We moeten een proces doorlopen waarin we ons onmiddellijk tevreden voelen met elk succes (het vinden van een sleutel om een ​​la te openen, het oplossen van een puzzel of het open krijgen van een slot).

Deze successen moedigen ons aan om verder te blijven spelen en ons alleen te richten op de uitdagingen die we voor ons hebben. Al onze andere zorgen vergeten we even.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.