Enkele merkwaardige feiten over de dood

We begrijpen de dood nog steeds niet helemaal, hoewel we voor een groot deel weten hoe het werkt. Er zijn bepaalde rituelen, overtuigingen en honderden merkwaardige feiten die verband houden met dit onderwerp. Hier zijn er een aantal.
Enkele merkwaardige feiten over de dood
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 23 maart, 2023

De dood is een van de meest raadselachtige verschijnselen die er bestaan, vooral vanuit filosofisch oogpunt. Het staat voor ‘niet zijn’ en ‘niets’, twee begrippen die voor de mens uiterst moeilijk te bevatten zijn. Daarom komt het vaak voor dat we de dood ontkennen en aannemen dat er daarna leven is.

Een van de merkwaardige feiten over de dood is dat er eigenlijk drie soorten zijn. De eerste is hersendood. Dit gebeurt wanneer de hersenen stoppen met werken, maar andere organen blijven functioneren. De tweede is de klinische dood. Dit wordt vastgesteld als het hart stopt met kloppen. De derde is de biologische dood. Deze treedt in wanneer de vorige twee voltooid zijn.

Voor de wetenschap houdt alle lichamelijke en geestelijke activiteit van een individu op wanneer de biologische dood intreedt. Veel religies en andere geloofssystemen geloven echter dat de dood als zodanig niet bestaat. Zij denken dat het een moment van overgang is naar andere vormen van bestaan of leven.

“De dood is iets waar we niet bang voor moeten zijn, want terwijl we zijn, is de dood dat niet, en wanneer de dood is, zijn we dat niet.”

Antonio Machado

Hersenen
Er zijn drie soorten. Hersendood, klinische dood en biologische dood.

Enkele merkwaardige feiten over de dood

Hoewel het misschien verrassend is, is het vaststellen of iemand dood is of niet niet zo gemakkelijk. In feite was er een paar eeuwen geleden een plaats die het Ziekenhuis voor de Doden heette. Daar werden de lijken enige tijd neergelegd, voor het geval ze weer tot leven kwamen. Dit kwam vaker voor dan je zou denken. In feite werden ze pas als volledig dood beschouwd als ze begonnen te ontbinden.

Deze gevallen van ‘opstanding’ zijn niet alleen iets uit het verleden, verre van zelfs. Er zijn inderdaad verschillende recente gevallen geweest van mensen die ogenschijnlijk dood waren, maar toen plotseling ‘wakker werden’. Een van de beroemdste was Peng Xiuhua, een honderdjarige vrouw uit China.

Haar familie merkte dat ze plotseling helemaal verstijfde. Omdat de vrouw ziek was en vanwege haar leeftijd verwacht werd dat ze elk moment kon sterven, lieten haar familieleden haar voor dood achter.

Toen ze echter in haar kist lag, werd ze ‘wakker’ en was ze verbaasd een groot aantal mensen in haar huis te zien. Dit is niet het enige geval in zijn soort, maar wel een van de bekendste. In werkelijkheid was ze nooit dood. Voor zover we weten natuurlijk.

Wat gebeurt er met het lichaam op het moment van overlijden?

Een ander aspect dat nieuwsgierigheid opwekt is wat er met het lichaam gebeurt als iemand sterft. Naast de inactivatie van biologische functies, komt hun lichaam drie uur na hun dood in een proces van verhoogde stijfheid. Dit verdwijnt binnen 36 uur.

Ook begint op het moment van overlijden een proces dat autolyse heet. Het bestaat uit de zelfvernietiging van de cellen van het lichaam. Naarmate het vordert, begint het lichaam een reeks gassen af te geven. Dit leidt tot zwelling van het lichaam. De zwelling piekt ongeveer vier dagen daarna.

Na de dood verslindt het organisme zichzelf letterlijk. Het lichaam zit vol met micro-organismen die over het algemeen gunstig zijn terwijl we leven. Zodra we echter sterven, beginnen deze micro-organismen ons lichaam van binnenuit aan te vreten. Zo vindt afbraak plaats.

Dood persoon
Volgens de wetenschap sterven we uiteindelijk allemaal aan dezelfde oorzaak: zuurstofgebrek.

Meer merkwaardige feiten over de dood

Naar schatting sterven er elke seconde ongeveer twee mensen. Dat geeft een cijfer van ongeveer 55 miljoen individuen die elk jaar sterven, wereldwijd. Bovendien is de wereldbevolking zo groot en is er zo weinig land beschikbaar dat veel steden niet eens een begraafplaats hebben. In feite is er geen grond beschikbaar om de doden te begraven. Daarom kiezen steeds meer mensen voor crematie.

Kortom, we sterven allemaal aan dezelfde oorzaak: zuurstofgebrek. Dat is in alle gevallen de uiteindelijke reden. Dat gezegd zijnde, als we ons aan de statistieken houden, zijn de belangrijkste oorzaken hartproblemen, gevolgd door beroertes, chronische obstructieve longziekten, luchtweginfecties en kanker.

Ten slotte is het voor de mens zo moeilijk om het einde van het leven te accepteren, dat er al veel wetenschappelijke projecten lopen om te proberen de dood te verslaan.

Eén zo’n bedrijf is Calico, ook wel het onsterfelijkheidsproject genoemd. Voorlopig is het doel om de levensverwachting van individuen tussen de vijf en tien jaar te verlengen. Maar op de lange termijn willen ze de dood helemaal stoppen. Wat een vreemd idee.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.