Emotionele ruimtes: mijn favoriete plek is bij jou
Een van de basisregels voor een goede geestelijke gezondheid is om te verkeren in positieve emotionele ruimtes waarin je jezelf kunt zijn. Dit zijn plaatsen waar de hoofdregel ‘leven en laten leven,’ is. Het zijn omgevingen waar je je vrij kunt voelen en kunt groeien, maar die ook verbonden zijn aan iets of iemand. We zouden allemaal een favoriete plek moeten hebben. Een verrijkende ruimte waar we kunnen bloeien en emotioneel groeien.
Het onderwerp emotionele ruimtes is niet nieuw. Toch wordt er bijna altijd alleen over gesproken binnen de werkcontext. Sterker nog, we zijn ons er allemaal van bewust dat de dagelijkse emotionele sfeer op onze werkplek meer invloed op ons heeft dan de meeste andere plaatsen. Onze werkplek biedt ons niet altijd datgene wat we nodig hebben om ons op ons gemak te voelen en goed met onze collega’s op te schieten. En dat maakt het moeilijk om je best te doen voor een organisatie.
“Het staat niet op een kaart; ware plaatsen staan dat nooit. ‘
-Herman Melville-
Dit interessante onderwerp over emotionele ruimtes gaat echter verder dan onze werkomgeving. Om te beginnen mogen we een fundamenteel gegeven niet vergeten. Vanaf het moment dat een of meer mensen samen in dezelfde ruimte wonen, creëren ze een bepaalde sfeer. We stralen allemaal verschillende emoties uit. Deze voegen zich bij de emoties die de andere bewoners uitstralen. En vormen zo een verrijkende, vijandige of neutrale sfeer.
Sommige psychologen zeggen dat het vaak slechts ongeveer vijf minuten kost om de emotionele sfeer in een huis of binnen een gezin waar te nemen. Dit is voldoende om de expressies, toon en communicatiestijl te lezen. Uit deze informatie kan een waarnemer namelijk vrij veel afleiden.
Bovendien zeggen makelaars dat potentiële kopers binnen 30 seconden nadat ze een huis betreden weten of ze het leuk vinden of niet. Dit komt doordat onze hersenen soms zeer subjectieve emotionele stimuli oppikken. Zelfs al zijn er geen andere mensen in de buurt. Verlichting, kleuren en andere details krijgen emotionele waarde op basis van onze ervaringen en persoonlijkheid.
Zoals je kunt zien, is dit onderwerp niet alleen heel erg interessant, maar ook zeer uitgebreid.
Emotionele ruimtes – plaatsen waar het hart verblijft
Herman Melville zei ooit dat de mooiste plaatsen niet staan weergegeven op een kaart. Twee mensen die op een volwassen manier van elkaar houden, creëren tussen hen in namelijk de mooiste ruimtes. Ze breken hun eigen muren af om zich open te stellen voor de andere persoon. In hun tuin planten ze respect en oogsten ze tevredenheid. Elke persoon investeert in zijn eigen geluk. Hij weet namelijk dat zijn eigen gevoel van welzijn de ander alleen maar ten goede komt.
Het lijkt misschien niet zo, maar het is vrij ingewikkeld om positieve en kwalitatieve emotionele ruimtes op te bouwen. Een fout die vaak tot mislukking leidt, is denken dat je alleen een positieve sfeer kunt creëren door anderen gelukkig te maken. Dit soort overtuigingen kunnen er echter voor zorgen dat je inschikkelijk en onderdanig wordt. Op je werk kan dit er bijvoorbeeld toe leiden dat je geen initiatief durft te nemen om positieve veranderingen voor te stellen.
In je relatie of gezin zal het ervoor zorgen dat je iemand wordt die de emoties van anderen altijd belangrijker vindt dan zijn eigen emoties. Uiteindelijk zal dit een sfeer van opgekropte frustratie en bittere ontevredenheid veroorzaken. Wat we met deze voorbeelden duidelijk willen maken, is dat positieve emotionele ruimtes vereisen dat je allereerst investeert in jezelf. Neem even de tijd om hier over na te denken.
Het is belangrijk om te onthouden dat alle negatieve emotionele sferen slagvelden zijn waar vooroordelen, ons ego, absolute oordelen, individualisme, haast, beledigingen en (de ergste van allemaal) angst, het uitvechten.
Als je al deze eigenschappen al in je hebt, zullen ze je gedrag en daarmee ook je emotionele gemoedstoestand conditioneren. Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat alle verrijkende emotionele sferen afhangen van het psychologische profiel van de mensen die erin verkeren.
Hoe je emotioneel gulle, positieve en sterke ruimtes kunt creëren
De emotionele ruimtes waar je dagelijks in verkeert, moeten je favoriete plekken zijn. Die plaatsen waar je altijd jezelf kunt zijn. Waar je weet dat je ideeën, waarden en gevoelens worden gerespecteerd. Dit zijn begrensde ruimtes waarin je relaties niet beperkend aanvoelen. In plaats daarvan lijken ze op warme briesjes die je zeilen vervullen met hoop en je een gevoel van vrijheid en ruimte geven.
“Emoties zijn besmettelijk. We hebben er experiëntieel allemaal mee te maken gehad. Je weet dat je je, na een lekker bakje koffie te hebben gedronken met een vriend, goed voelt. Wanneer je te maken hebt gekregen met een grove werknemer in een winkel, loop je weg met een slecht gevoel.˝
-Daniel Goleman-
Het is niet voldoende als mensen gewoon van je houden, ze moeten goed van je houden. Om gulle en positieve emotionele ruimtes te creëren, raden we je aan deze eenvoudige strategieën te gebruiken. Laten we ze eens bekijken.
Vier strategieën om een gulle, emotionele sfeer te creëren
Probeer je te richten op de emotionele toestand van de mensen om je heen, maar begin bij jezelf. Wat emotionele ruimtes het meest beïnvloedt, is persoonlijke frustratie, prikkelbaarheid of afweer. Kijk goed naar je eigen gevoelens en leer ze te beheersen. Zodoende zul je namelijk leren om je woede, angsten of tekortkomingen niet op anderen af te reageren.
- Positieve bekrachtiging. Experts in emotionele ruimtes vertellen ons dat mensen gemiddeld één negatieve opmerking per dag kunnen accepteren (zoals een verwijt, kritiek of waarschuwing) zolang we vier positieve opmerkingen krijgen. Te veel positiviteit kan echter nep of kunstmatig aanvoelen.
- Constante, oprechte en assertieve communicatie. Naast positieve bekrachtiging en emotionele aanmoediging, vereist een kwalitatief goede emotionele omgeving een constante dialoog. Alle partijen moeten actief luisteren en empathie en assertiviteit beoefenen.
- Vergemakkelijk de juiste connectie. In een werkomgeving is het gemakkelijk om goed op te schieten met veel mensen. Een authentieke omgeving (op het werk en thuis) is echter wanneer je voelt dat je een connectie hebt met anderen. Dit is iets dat eenvoudige beleefdheid of zelfs taal overstijgt. Het wordt wederzijds begrip genoemd.
Last but not least, raden we aan om te leren om aandacht te geven aan de details. Dit is namelijk nodig om je emotionele ruimtes goed te verzorgen. Let goed op deze dagelijkse subtiliteiten. Als je goed oplet, zul je meer oog hebben voor het begrip, de dankbaarheid en opmerkingen van anderen, zoals ‘bedankt dat je er bent,’ ‘wat zou ik zonder jou doen’ of ‘mijn favoriete plek is bij jou.’
Sta iedere dag stil bij deze dingen zodat je zowel voor jezelf als anderen een veel gelukkigere omgeving kunt creëren.