Emotionele honger: de favoriete vermomming van angst

Emotionele honger: de favoriete vermomming van angst
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Carolina López De Luis

Laatste update: 27 december, 2022

We weten allemaal hoe honger voelt. Als je een lege maag hebt en je moet iets in je mond stoppen, heb je honger. Natuurlijk weet je hoe je situaties kunt identificeren waarin je echt honger hebt, nadat je een tijdje niet hebt gegeten. Maar weet je ook hoe je deze situaties kunt onderscheiden van emotionele honger?

Experts raden af ​​om honger te hebben. Ze adviseren ook om niet meer dan vier uur niet te eten, zelfs al eet je maar een snack. Maar je eet niet altijd omdat je werkelijk honger hebt. Soms eet je om je emoties te verbergen. Stress, verdriet, angst… Je probeert ze te verstoppen onder ongezond voedsel waardoor je je op de lange termijn alleen maar slechter gaat voelen.

Je eet om je beter te voelen en vervolgens voel je je schuldig omdat je eet. Wil je deze vicieuze cirkel stoppen? Ik moedig je aan om te leren hoe je het verschil kunt zien tussen emotionele honger en honger als gevolg van een gebrek aan energie in het lichaam. Vat de koe bij de horens en leer om de tekenen van emotionele honger te herkennen. Vervolgens kun je de leiding nemen over je leven en je eetgewoonten.

Laten we eens dieper ingaan op enkele kenmerken van emotionele honger.

1. Eetbuien

Emotionele honger zal je nooit eens vragen om een ​​bord groente of een salade te eten. Nee, het is caloriearm en voedselarm voedsel waar dit type honger je naar doet hunkeren. Je snakt naar snoepjes of voeding met veel verzadigd vet. Met andere woorden, junkfood.

Vrouw met emotionele honger eet fastfood

2. Het is onstilbaar

Als je merkt dat je honger hebt, weet je meestal wel hoeveel voedsel je moet eten om je honger te stillen. Met emotionele honger kun je echter eten totdat je overvol zit. Emotionele honger remt gevoelens van volheid. Dientengevolge voelen we ons pas echt vol nadat we dit al lang zijn.

3. Het probeert een leegte te vullen

Deze leegte bevindt zich niet in de maag. Nee, het is een reactie op een soort van emotionele onbalans. In plaats van uit te zoeken wat het probleem is, wordt het begraven onder al het voedsel dat we eten in een poging onszelf beter te laten voelen. De opluchting is tijdelijk en zal net zo lang duren als nodig is om het voedsel te verteren. Als het eenmaal voorbij is, maakt de opluchting waarschijnlijk plaats voor een nog slechter gevoel dan we al hadden.

4. Het dwingt je om alleen te eten

Mensen hebben bijna nooit een eetbui met anderen in de buurt. Het is een soort ritueel dat je alleen doet. Vaak veroorzaakt eenzaamheid zelf de eetbuien. Je kunt het echter wel doen op evenementen zoals bruiloften of verjaardagen om je gevoelens te verbergen.

5. Je voelt je schuldig

Je weet dat je die zak chips niet nodig hebt. Het zal je cholesterol omhoog laten gaan, het zit vol met verzadigd vet en om het helemaal af te maken, heb je niet eens honger. Je weet dit allemaal, maar je kunt het verlangen niet weerstaan. Wanneer we dit soort voedsel eten, voelen we ons schuldig. We voelen de behoefte om onszelf te straffen omdat we onszelf niet in de hand konden houden.

6. Het is impulsief

Als je eet om emotionele honger te stillen, dan doe je dat zonder al te veel na te denken. Het is impulsief. Je loopt de winkel in en koopt alles waar je die dag zin in hebt.

7. Je gebruikt het om verantwoordelijkheden te vermijden

Je moet werken, je hebt jezelf beloofd naar de sportschool te gaan, of om te studeren… Maar je hebt er geen zin in en je blijft thuis. Diep vanbinnen weet je dat je niet hebt gedaan wat je zei dat je zou doen. Het zal dan ook niet lang duren of de angstgevoelens kloppen bij je aan om je gezelschap te houden. Dat is wanneer je de koelkast bezoekt. Je bent op zoek naar datgene waar je naar hunkert, iets om je te kalmeren.

Zodra je het ongezonde voedsel op hebt, besef je dat je je slechter voelt. Nu voel je je schuldig over twee dingen: je hebt niet aan je verplichtingen voldaan en je hebt toegegeven aan je verlangen. Daarbij komt nog eens dat je je realiseert dat terwijl je aan het eten was, je je niet angstig voelde. Dus ga je terug naar de koelkast voor meer … en je herhaalt het proces totdat je heel, heel erg vol zit.

Ideeën om je emotionele honger te stillen zonder de koelkast te plunderen

Al deze kenmerken zijn verbonden met emotionele honger. Het zijn gewoonten die je moet leren herkennen om het probleem te kunnen identificeren. Vervolgens is het tijd om het probleem te bestrijden. Hier zijn enkele ideeën om je te helpen.

1. Probeer iets gezonds te eten

Als je wilt eten, maar je denkt dat het komt door emotionele honger, test het dan met iets gezonds. Als je geen fysieke honger hebt, zul je ofwel niet eten, ofwel snel vol raken. Je lichaam zal je vertellen dat het niet is wat je wilt. Dan weet je zeker dat het hongergevoel niet echt is.

Gezonde salade

2. Denk na over de oorzaak van het probleem

Als je een eetbui voelt opkomen en geen echte honger hebt, denk dan eens aan wat de oorzaak van het probleem zou kunnen zijn. Ben je bezorgd over werk? Heb je relatieproblemen? Ben je de hele dag als een gek aan het rennen geweest zonder te stoppen?

3. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging helpt op twee manieren. Ten eerste is het een manier om negatieve emoties los te laten. Lichaamsbeweging produceert endorfines die je humeur verbeteren. Endorfines helpen ook om angst te bestrijden. Ten tweede heeft je lichaam na het sporten heeft je lichaam energie nodig en zal het zich verheugen op gezond voedsel.

4. Maak een maaltijdplan

Dit zal je helpen om te voorkomen dat je impulsief eet. Als je bijhoudt wanneer en hoe je eet, zul je een beter idee hebben van wanneer je daadwerkelijk moet opladen. Dit maakt het moeilijker voor je lichaam om je te misleiden. Bovendien heb je al bepaald wat je zult eten, dus zal je keuze waarschijnlijk gezonder zijn.

5. Sta jezelf af en toe een eetbui toe

Ook al reageert emotionele honger meestal op junkfood, is het goed om zo nu en dan toe te geven aan je eetbuien. Zorg er alleen voor dat het geen gewoonte wordt.

6. Eet met andere mensen

Wanneer je met andere mensen eet, eet je langzamer. Je zult waarschijnlijk ook te afgeleid zijn om je alleen maar te richten op je problemen. Een ander voordeel is dat je het plezier verdeelt tussen het gezelschap waarin je je bevindt en het voedsel dat je eet. Het is dus niet nodig om te blijven eten om je beter te voelen.

Met de familie aan tafel

7. Gebruik eten niet als een beloning

Soms, als je een slechte dag hebt gehad, probeer je jezelf beter te laten voelen door troep te eten. ‘Ik heb het verdiend’ zeg je tegen jezelf. Als je eraan went om een ​​slechte dag goed te maken met junkfood, zul je je niet kunnen richten op het ontwikkelen van gezondere eetgewoonten.

8. Zoek hulp voor het onderliggende emotionele probleem

Of het nu een vriend, familielid, partner of een deskundige is, zoek iemand om je te helpen. Je pogingen om het probleem te verbergen en er alleen mee om te gaan hebben niet gewerkt.

9. Denk na voordat je junkfood koopt

Waarom koop ik dit? Heb ik het echt nodig?

10. Neem een ​​boodschappenlijstje mee van wat je echt nodig hebt

En koop niet meer dan wat er op het lijstje staat. De dingen die we eten tijdens een eetbui zijn meestal niet de dingen die we op ons lijstje zouden schrijven. Vaak zijn ze het resultaat van een impulsieve handeling.

De beste techniek is absoluut om je bewust te zijn van de ware behoeften van je lichaam en om te weten of ze overeenkomen met je fysieke of emotionele lichaam. Het is belangrijk om proactief om te gaan met moeilijke emotionele situaties. Je moet de oorzaak achterhalen en vervolgens beslissen hoe je ermee zult omgaan. In plaats van je gevoelens weg te eten, werk je aan een lichamelijk en geestelijk gezond leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.