Elke dag voel ik me minder perfect
Elke dag voel ik me minder perfect en in plaats dat ik me hier zorgen over maak, maakt dit gevoel me trots en stelt het me in staat om veel vrijer te zijn, veel meer mezelf. Nu loop ik veel lichter, zonder het gewicht van andere mensen op mijn schouders, zonder doorns in mijn hart. Er zijn geen stenen meer waar ik over kan struikelen op mijn hoopvolle reis op weg naar harmonie en mogelijkheden.
Al deze ideeën kunnen worden samengevat met de woorden ‘persoonlijke groei’. De uitgeverijwereld heeft ons meerdere benaderingen, strategieën en vaardigheden geboden die we kunnen gebruiken om de duik in het diepe te nemen en werkelijk in onszelf te investeren. Maar het is nu niet bepaald makkelijk om die verborgen talenten te vinden, ze te maximaliseren en naar de horizon te kijken met een heldere geest en een vurig hart.
“Waarom zou ik voeten willen als ik kan vliegen.”
-Frida Kahlo-
De uitgeverijwereld is zich behoorlijk bewust van het feit dat het publiek dat het meeste leesmateriaal tot zich neemt wat betreft persoonlijke ontwikkeling en groei, voor het grootste gedeelte uit vrouwen bestaat. Vrouwen willen de grenzen van hun eigen contexten opzoeken en overschrijden zodat ze kunnen groeien, hun eigen realiteit en maatschappij kunnen transformeren, waarin verandering vaak erg langzaam gaat en mannelijkheid nog altijd domineert.
Het is niet makkelijk. In onze wereld is persoonlijke groei een fundamentele vereiste binnen elke organisatie. Elk bedrijf wordt geregeerd door een essentiële regel: of je groeit, of je vergaat. Deze behoefte is echter niet zo expliciet op menselijk niveau. Soms houdt groei in dat je niet langer bang bent om je stem te verheffen, dat je gevestigde normen durft te doorbreken en je vermogen demonstreert. Vrouwen maken al grote sprongen op dit gebied.
Persoonlijke groei betekent jezelf overtreffen
De meesten van onze lezers zullen wel eens gehoord hebben van de beroemde behoeftenhiërachie van Abraham Maslow. Deze theorie, die hij ontwikkelde in het jaar 1940, zet zelfactualisatie bovenaan de piramide om diegenen te reflecteren die ware persoonlijke ontwikkeling hebben bereikt.
Wat echter niet iedereen weet is dat Maslow zich zelf twee decennia later realiseerde dat zijn eigen theorie gebrekkig was. De zoektocht naar zelfactualisatie impliceert dat we al onze inspanningen, vaardigheden en energie uitsluitend op onszelf richten. Het betekent dat we ernaar hunkeren om capabel, onafhankelijk, creatief, dapper en, bovenal, zelfvoorzienend te zijn op zo’n beetje elke manier.
Maslow realiseerde zich dat de meeste mensen de top van de piramide interpreteerde als een kroon die een eerwaardig persoon zou ontvangen wanneer hij zichzelf zou kunnen zien als kundig, sterk en losgekoppeld van zijn omgeving. Het lijkt alsof er geen gemeenschappelijk goed was, geen hoger doel. Zijn benadering was gebrekkig. Vanaf dat punt introduceerde hij nog een niveau dat zelfs nog verder ging dan zelfactualisatie om een hoger doel te behalen: zelfoverstijging.
Interessant genoeg is het juist die behoefte aan zelftranscendentie wat de meeste vrouwen karakteriseert die persoonlijke groei en ontwikkeling cultiveren. Moderne vrouwen zijn zeker van hun identiteit en potentieel. Ze hoeven zichzelf niet te verheffen, ze hoeven niet genotzuchtig te zijn. Bovendien zijn ze op zoek naar manieren om zichzelf te overstijgen, om verder te gaan dan de limieten die anderen hen hebben opgelegd, om zich met hun omgeving te verbinden om deze vervolgens te veranderen.
Minder perfect en vrij van de verwachtingen van anderen
Vrouwen hoeven niet perfect te zijn om het beste van zichzelf te geven en succesvol te zijn. Ze hoeven alleen zichzelf te zijn. Dr. Saskia Sassen, een Nederlandse sociologe en schrijver bekend voor haar werk over globalisatie, legt uit dat de meesten van ons verplicht zijn om zich aan te passen aan een wereld die simpelweg niet werkt.
“Ik verwacht niets van niemand. Verwachtingen doen altijd pijn.”
-William Shakespeare-
Daarom zouden vrouwen moeten begrijpen dat, voordat ze beginnen aan de persoonlijke ontwikkeling of aan de zelftranscendentie die ze zo graag willen bereiken, ze zichzelf eerst zullen moeten bevrijden. Het is nodig om de stereotypen, commando’s, vooroordelen en ouderwetse verwachtingen die hen gevangen houden te doorbreken.
Het is niet nodig om perfect te zijn om gewaardeerd te worden als persoon. Er is niet zoiets als het perfecte lichaam, de perfecte professional, de perfecte moeder, de perfecte vriend of zelfs niet de perfecte dochter of vrouw.
Je bent wie je bent en je verdient het om te zijn wie je ambieert te zijn. Om dit te doen zul je eerst focus, hoop, doelen en passie moeten verwerven zodat je naar de horizon kunt kijken en elk moment van de dag kunt vechten voor je doelen. Ten tweede zou je de verwachtingen van andere mensen moeten vergeten en je eigen verwachtingen moeten aannemen, omdat dit de enige verwachtingen zijn die enige waarde hebben.
Als laatste, maar niet minder belangrijk, is het van belang om altijd jezelf te zijn, vrij van tegenstrijdigheden, bedrog of vooroordelen. Alleen dan zul je in staat zijn om in harmonie te leven. Alleen dan zul je voor jezelf zorgen op de manier die jij verdient. Alleen dan zul je het beste van jezelf aan de wereld geven en deze gaandeweg een beetje meer respectvol en waardiger maken.
Afbeeldingen met dank aan Irene Sheri