Vijf eigenschappen van de giftige persoonlijkheid

De giftige persoonlijkheid richt zijn neurose meestal op degenen die kwetsbaar zijn of het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Hun doel is om hen het gevoel te geven dat ze niet in staat zijn, zodat ze afhankelijk worden en gemakkelijk te manipuleren zijn.
Vijf eigenschappen van de giftige persoonlijkheid

Laatste update: 03 oktober, 2023

De giftige persoonlijkheid remt en onderwaardeert anderen. Het is geen klinische categorie als zodanig, noch is het een diagnose, maar het is een profiel dat goed gedefinieerde kenmerken bevat, waardoor het mogelijk is om het van anderen te onderscheiden.

De giftige persoon voert acties uit die anderen remmen of kleineren. Ze doen dit niet altijd direct of expliciet. In feite doen ze het soms op een uiterst subtiele manier, zodat de mensen om hen heen zich uiteindelijk slecht voelen over zichzelf of zichzelf op een zijspoor zetten, zonder echt te weten hoe of waarom het is gebeurd.

De giftige persoon komt niet altijd strikt overeen met een diagnose van pathologisch narcisme, maar ze hebben vergelijkbare trekken. Ze worden benadrukt door hun verlangen om op te vallen en ze bereiken dit door anderen zich klein te laten voelen.

Het is zelfs voor evenwichtige en assertieve mensen moeilijk om ze tegen te houden. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van dit persoonlijkheidstype.

Man schreeuwt tegen vrouw

Vijf eigenschappen van de giftige persoonlijkheid

1. Ze projecteren hun gebreken op anderen

De giftige persoon is voortdurend op zoek naar fouten of gebreken bij anderen. Ze laten geen kans onbenut om de gebreken van de mensen om hen heen te benadrukken. Soms doen ze dat rechtstreeks, maar het is gebruikelijker om subtiliteit of insinuaties te gebruiken.

Het meest merkwaardige is dat ze anderen vaak beschuldigen van dezelfde dingen die ze zelf doen. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon om ze dingen te horen zeggen als: “Het lijkt wel of je alleen de fouten van anderen ziet en niet hun goede punten.” Ze realiseren zich echter niet dat ze dit doen. Met andere woorden, ze projecteren hun eigen tekortkomingen op anderen.

2. De giftige persoonlijkheid wil graag dat anderen verliezen

Het ergste is niet dat de giftige persoonlijkheid overdreven competitief is, maar dat ze niet eerlijk concurreren. Hun doel is bijvoorbeeld niet om te winnen om mensen te laten zien hoe goed ze zijn. In feite zijn deze mensen helemaal niet geïnteresseerd in winnen, ze willen alleen de anderen laten verliezen.

Giftige mensen hebben de gewoonte om kritiek te hebben op alles wat anderen doen. Ze kunnen bijvoorbeeld dingen zeggen als “Zijn dat nieuwe sokken? Jammer dat ze niet zoals de mijne zijn, ze absorberen zweet”. Dit is hoe ze te werk gaan, door anderen op een neerbuigende manier neer te zetten.

3. Ze hebben altijd gelijk

Een andere eigenschap van de giftige persoonlijkheid is dat ze graag onnodige, maar vooral tegenstrijdige argumenten naar voren brengen. In feite gebruiken ze tegenspraak om anderen de boodschap te geven dat ze nooit gelijk hebben. Natuurlijk hebben ze zelf altijd gelijk.

Ze houden van discussies en confrontaties. Daarom verdedigen ze vaak standpunten waarin ze eigenlijk niet geloven. Ze laten anderen niet uitpraten, weten overal een discussie van te maken en proberen altijd de ander de mond te snoeren. Sterker nog, ze willen dat diegene zwijgt. En dan verdedigen ze morgen met precies dezelfde felheid het tegenovergestelde standpunt.

4. De giftige persoonlijkheid is narcistisch

Giftige mensen hebben duidelijk sterke narcistische trekjes. Ze zijn echter niet van het soort dat de hele tijd opschept over wat ze wel of niet doen. Hun doel is om anderen te devalueren. Daarom is voortdurende vergelijking hun favoriete wapen.

Dit zijn het soort mensen die zogenaamd een voorbeeld zijn van alles wat goed, succesvol, intelligent en buitengewoon is. Vervolgens herinneren ze anderen eraan dat ze onder hen zijn, tenminste vanuit hun perspectief.

Als iemand bijvoorbeeld zegt “Ik heb problemen gehad met het gebruik van die app,” dan springen ze ertussen en zeggen: “Jeetje, maar het is zo simpel. Ik ken die app heel goed en het is een van de makkelijke.”

Narcist

5. Ze “helpen” maar helpen niet

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, helpt de giftige persoon anderen vaak om hen te kleineren. Dat komt omdat solidariteit meestal gebaseerd is op het feit dat iemand een ander helpt die in de problemen zit of in zekere mate overweldigd is.

Giftige mensen helpen anderen echter alleen om zichzelf in een superieure situatie te plaatsen. Ze doen het vooral zodat degenen die dit “voordeel” ontvangen zich minderwaardig voelen en dat ze nog meer steun nodig hebben.

Giftige mensen willen niet dat de ander hun moeilijkheden overwint, maar dat hun probleem wordt bevestigd. Ze zullen zeggen: “Maak je geen zorgen, ik doe het voor je. Ik weet dat je niet weet hoe je het moet doen.”

De meesten van ons hebben wel eens met dit soort mensen te maken gehad. Als je ze kunt negeren, des te beter. Maar soms moet je ze gewoon verdragen. In deze gevallen moet je grenzen stellen. Als je niet weet hoe je dit moet doen, moet je misschien wat vaardigheden ontwikkelen. Een psycholoog kan je hierbij helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gaffoglio, L. (2008). Cómo reconocer a las personas tóxicas. La Nación.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.