Ego-valstrikken die vrijheid en persoonlijke groei blokkeren
Ego-valstrikken verminderen ons geluk. Omdat deze essentie van ons wezen nooit tevreden is, verdooft het ons met zijn eisen, zijn angsten en zijn trucs.
Het leidt ons naar een krankzinnige gehechtheid totdat het ons in een eeuwige comfortzone plaatst waar niets gebeurt. We moeten in staat zijn om ons ego te zuiveren om het tot die buitengewone psychische pees te maken die onze vrijheid bevordert.
Wanneer we over deze psychologische dimensie praten, raken we vaak verdwaald in de definities ervan. Sigmund Freud definieerde ego als die entiteit die bijna dagelijks gedwongen wordt om te onderhandelen met onze impulsen en sociale normen.
Het was ook de structuur die we konden rationaliseren en balanceren door persoonlijk werk. Als we echter naar oosterse of spirituele benaderingen kijken, zoals die van Eckhart Tolle, zien we een kleine verandering.
In het laatste geval is het ego een soort van ongezond zelfbewustzijn dat wordt gemagnetiseerd door egoïsme. Het is die innerlijke kracht die je moet weten te beheersen, onderwijzen en omleiden.
Hoe het ook zij, zowel in de Freudiaanse benadering als in de oosterse filosofieën is er een gemeenschappelijke as waarop we ons kunnen baseren. We moeten ons ego opvoeden, zijn impulsen aanpassen en die ongezonde korst verwijderen om het iets lichter, nuttiger en in overeenstemming met onze persoonlijke groei te maken.
Het kennen van de valstrikken van het ego is ongetwijfeld het beste wat we kunnen doen om ons bewust te worden van veel van zijn dynamiek. Laten we ze hieronder bekijken.
“Je ego kan een obstakel voor je werk worden. Als je begint te geloven in je grootsheid, is het de dood van je creativiteit.”
-Marina Abramovic-
De ego-valstrikken
De sleutel tot welzijn, die realisatie en een authentiek gevoel van geluk bevordert, is evenwicht. Daarom zijn er mensen die durven zeggen dat om het te bereiken er niets beter is dan je ego op een ‘dieet’ te zetten.
We zouden hetzelfde moeten doen met onze voeding. Vaak vallen we in die ongezonde voedingsgewoonten waar verzadigde vetten ons opzwellen. Dus, ver weg van het gevoel verzadigd te zijn, ervaren we meer verlangens en honger.
Hetzelfde gebeurt met ons ego. Het verlangen naar lof, erkenning, goedkeuring of macht blaast een verkeerd zelfbeeld op dat altijd hongerig is.
Je moet spieren opbouwen en je psychologische waarden oefenen door nederigheid, vastberadenheid en psychologische flexibiliteit. Daarom is het essentieel om de terugkerende ego-valstrikken in velen van ons te identificeren.
1. Ik wil altijd gelijk hebben
Zulke mensen bestaan. Voor hen maakt het niet uit dat het bewijs tegen hen zo sterk en solide is als een gebouw met tien verdiepingen. Er zijn mensen die onder elke omstandigheid, moment of conditie altijd gelijk willen hebben. Ze aarzelen niet om de meest uiteenlopende (en schadelijke) trucs in te zetten, zodat de weegschaal altijd hun kant op wijst.
Hun ego helpt onder deze omstandigheden niemand. Het is een van de ego-valstrikken die we moeten leren herkennen en beperken.
2. Waarom doen mensen niet wat ik wil?
In zekere zin hebben we allemaal dezelfde gewaarwording ervaren. We voelen wanhoop wanneer mensen die we waarderen niet doen of handelen zoals we verwachten. Willen dat degenen die onze naaste cirkels vormen altijd handelen zoals we willen, is niet alleen een van de ego-valstrikken. Het is ook een bron van lijden.
Idealiter zouden we in deze gevallen onszelf niet moeten conditioneren. We moeten ons beperken om te zijn en anderen te laten zijn. Het respecteren of zelfs waarderen dat anderen handelen volgens hun principes en verlangens is een daad van persoonlijke groei.
3. Altijd het gevoel hebben dat er iets ontbreekt
Ik zou gelukkiger zijn als ik een groter huis had. Als ik wat meer kon sparen, zou ik de mobiele telefoon kunnen kopen die dit specifieke merk heeft uitgebracht. Als ik een liefhebbende partner had die me als een schat behandelde, zou mijn leven perfect zijn…
Als we goed kijken, kunnen we zien dat het gevoel dat er iets ontbreekt in onze samenleving is ingeprent. We voelen ons nooit compleet of tevreden. We missen altijd iets. We snakken altijd naar dat ding dat, als we in staat zouden zijn om te bezitten, een onmetelijk geluk zou brengen.
Wanneer we dat doel echter bereiken, verdwijnt de voldoening snel en leggen we ons verlangen in iets anders, een andere dimensie of een andere persoon.
4. De behoefte aan goedkeuring
We moeten ons allemaal geaccepteerd voelen. Aan het einde van de dag gaan we naar sociale omgevingen waar coëxistentie altijd vloeiender en zinvoller is als we geaccepteerd worden. Zoals we aan het begin hebben aangegeven, is balans hierin de sleutel. Je geaccepteerd voelen is goed.
Geobsedeerd zijn door de goedkeuring van andere mensen is echter niet gezond en legt kettingen op onze vrijheid en persoonlijke voldoening.
Soms moeten we ons ego en onze behoefte aan erkenning op een dieet plaatsen. Het zou genoeg gewicht moeten verliezen, zodat we beslissingen kunnen nemen zonder aan andere mensen te denken.
“Egoïsme is de bron en samenvatting van alle fouten en ellende.”
-Thomas Carlyle-
5. Ik voel me minderwaardig (of superieur) aan anderen
Ego-valstrikken zijn niet alleen ontworpen door misbruik of door de egomanie van de persoon die meer wil, die voelt alsof ze beter dan anderen zijn, of dat ze meer nodig hebben dan iemand anders. Het gevoel alsof we iets missen, kan ook voldoen aan deze valkuilen voor persoonlijke groei.
Je minderwaardig voelen tegenover andere mensen, het ervaren dat onze inspanningen nutteloos zijn en dat de rest van de wereld ons in bijna alles overtreft, doet ons ook lijden. Omdat anorexiale ego’s ook onze geest ziek maken, ons beperken en ons in vage schaduwen veranderen.
Daarom kan het nooit kwaad om te onthouden dat persoonlijke integriteit ook een ego vereist dat in staat is zichzelf te beschermen zonder uiteen te vallen. We hebben ook een gecentreerd, sterk zelfrespect nodig dat zichzelf kan valideren en op zijn beurt anderen kan respecteren.
Concluderend nemen ego-valstrikken onze waardigheid en zelfrespect weg. Het zijn die kleine mannetjes die in ons leven en die ons graag vergiftigen met valse behoeften, met een constante ik wil dat, ik mis dat, ik kan daar niet tegen, ik haat dat…
Laten we daarom die vervelende stem het zwijgen opleggen. Laten we erin slagen om de trucs een beetje beter te identificeren en daardoor in staat zijn om de dynamiek opnieuw in te stellen zodat ze in ons voordeel zijn.
Je ego mag nooit een obstakel zijn. Het zou die nederige, verstandige en gecentreerde bondgenoot moeten zijn die je helpt elke dag een beetje meer te groeien.