Een positieve houding bewaren op het werk, hoe doe je dat?
Op sommige momenten is het moeilijk om op het werk een positieve houding te bewaren. Het maakt dan niet uit hoeveel je van je baan houdt. Soms wordt de werkomgeving problematisch. Of misschien eist een nieuwe baas echt wel te veel en gaat dit stress creëren. Het kan ook gebeuren dat de routine voor verveling zorgt. Dan lijkt het een eeuwigheid te duren vóór je een opdracht kan afwerken.
Een positieve houding op het werk betekent een optimistische en enthousiaste houding, en dan niet alleen ten aanzien van ons werk maar ook tegenover onze collega’s. Dit soort houding stimuleren is erg gunstig voor ons. Want het bepaalt hoe we onze tijd op het werk tot een plezier maken. Maar het betekent ook dat we beter kunnen omgaan met de crisismomenten die optreden.
“Kies een baan die je leuk vindt en je zal in je leven geen enkele dag hoeven te werken.”
Een groot deel van ons leven draait rond werk. Soms besteden we meer tijd aan het werk dan aan onze geliefden of aan andere activiteiten waardoor we gepassioneerd zijn. Dat is de reden dat ons persoonlijk welzijn in grote mate afhangt van hoe we ons werk ervaren. Het is dan ook uitermate belangrijk dat je ernaar streeft om op het werk een positieve houding op te bouwen en te behouden. Hoe kunnen we dit bereiken? Laat we enkele tips bekijken die kunnen helpen…
Een positieve houding op het werk – verbeter de kwaliteit van je werk
Dit is een van de factoren die ons motiveren en ons helpen een positieve houding te ontwikkelen: weten dat we onze job goed doen. Dit is zelfs nog meer het geval wanneer we tastbare resultaten zien en beseffen dat we goede vooruitgang maken. Om de dingen op het werk beter te doen moeten we met de volgende dingen rekening houden:
- We moeten begrijpen wat de vereisten en de vaardigheden zijn die nodig zijn voor onze baan en ernaar streven ze te behalen.
- Het is belangrijk dat we op zoek gaan naar methoden om onze opdrachten doeltreffender uit te voeren.
- Stel ambitieuze doelstellingen. Bereik ze niet alleen maar omschrijf ook wat de volgende stap is.
- Leer je bedrijf goed kennen. Ontdek wat zijn beleid, filosofie en structuur is.
Als we het gevoel hebben dat het werk een middel is om beter te zijn, dan is het gemakkelijker om een positieve houding aan te nemen. Vele negatieve houdingen ontstaan omdat we denken dat wat we doen, geen waarde heeft. We krijgen dan het gevoel dat we in een sleur vastzitten.
Ontwikkel positief en proactief gedrag
Zelfs in de eenzaamste jobs zijn er altijd momenten dat we met andere mensen moeten omgaan of samenwerken. Het is dus niet alleen noodzakelijk dat we een positieve houding ontwikkelen tegenover de opdrachten die we uitvoeren, maar ook tegenover de collega’s. Om dit mogelijk te maken kan je de volgende houdingen overwegen:
- Wees verantwoordelijk en nauwgezet. Want de mensen die apathie vertonen of hun werk niet ernstig nemen, creëren spanning op de werkvloer.
- Beleefdheid komt voor alles. Vriendelijke woorden en gebaren zijn de basis voor een goede werkrelatie.
- Eerlijkheid. Soms proberen we iets te zijn wat we niet zijn. Of we vertellen leugens en willen fouten niet toegeven. Deze dingen zullen op de lange termijn de werkrelaties ernstig beschadigen.
- Leer met conflicten omgaan. Er zal altijd sprake zijn van meningsverschillen. Dit hoeft echter niet tot een conflict te leiden. Een belangrijk punt is dat je leert een meningsverschil te uiten zonder iemand schade te berokkenen of te kwetsen.
Wanneer de werkomgeving positief is, dan groeit de motivatie automatisch. Als je erin slaagt goede relaties te ontwikkelen, dan zul je niet een gevoel hebben alsof je tussen anonieme collega’s werkt. Maar je zal echt ervaren dat je werkt met mensen die een gemeenschappelijk doel delen.
Het belang van zelfmotivatie
Je zal niet altijd iemand bij je hebben die al jouw inspanningen erkent. Soms zal er niemand zijn die je een schouderklopje geeft wanneer je iets goed doet. Het is dus erg belangrijk dat je leert om in die gevallen niet ontmoedigd te zijn. Want het belangrijkste voor jou is dat jij weet dat je je best doet.
Om jezelf te motiveren geven we je hier enkele kleine tips die je kunnen helpen. Je kan bijvoorbeeld voor je uiterlijk zorgen, vooral als je je wat neerslachtig voelt. Je zal zien dat deze eenvoudige positieve houding je helpt glimlachen. Sommige onderzoeken tonen aan dat als je glimlacht en blijft glimlachen, zelfs als je echt geen zin hebt, je jezelf uiteindelijk vanzelf optimistischer zal voelen.
Vergeet ook niet jouw verwezenlijkingen te waarderen. En vergeet vooral niet om jezelf nu en dan positieve boodschappen te sturen. Zorg dragen voor jezelf en je kwaliteiten erkennen zijn twee erg belangrijke houdingen die je zullen helpen om je goed te voelen.
We vatten even samen. Het is erg belangrijk dat je onthoudt dat je werk slechts één aspect van je leven is. Laat je persoonlijke leven niet bederven door werkproblemen. Doe je werk dat jou geen voldoening geeft? Helpt je job jou niet om een positieve houding te ontwikkelen? Wees dan niet bang om naar nieuwe horizonten te kijken. Want je bent het waard.