Sommige mensen hebben een gebrek aan empathie
Sommige mensen zijn het licht in ons leven. Anderen verduisteren echter ons pad en maken het ons moeilijk om de reis te ondernemen. Op dezelfde manier zijn er mensen die onvoorstelbare dingen zouden doen om ons te helpen. Er zijn echter ook anderen die geen vinger zouden uitsteken ook al hing ons leven ervan af. De laatste groep mensen heeft een gebrek aan empathie.
Er zijn relaties die ons pad verrijken en relaties die dat niet doen. Heb je ooit vastgesteld dat sommige mensen gewoon niet kunnen begrijpen dat je fouten maakt? Heb je ooit met mensen gepraat die geen rekening houden met jouw gedachten en gevoelens?
Deze mensen hebben een gebrek aan empathie. Ze zijn er niet in geïnteresseerd om zich in de situatie van de andere persoon te verplaatsen.
Empathie is het vermogen om de realiteit van andere personen te begrijpen en tegelijkertijd aan hun gevoelens te denken of je er bewust van zijn. Sommige mensen bezitten deze eigenschap niet. In dit artikel leggen we uit hoe deze mensen zijn.
We bespreken ook de stoornissen die verbonden zijn met het onvermogen om empathie te voelen. Bovendien hebben we het ook over hoe je met mensen kan omgaan die een gebrek aan empathie hebben.
Hoe minder empathisch je bent, hoe minder vrienden je zal hebben. Plaats jezelf in de situatie van een andere persoon en help jezelf groeien als persoon. Laat je relaties bloeien.
Wat doen mensen zonder empathie niet?
Mensen die niet om anderen geven, bezitten het vermogen of de interesse niet om te begrijpen of aan te voelen hoe een andere persoon zich voelt. Er zijn dus gevallen van ongeïnteresseerde mensen die een gebrek aan empathie hebben. Dit zijn enkele dingen die ze meestal niet doen:
- Deze mensen maken zich geen zorgen om jou. Ze schenken geen aandacht aan jou. Misschien komt dit omdat ze te gericht zijn op zichzelf. Het kan ook dat ze gewoon niet geven om wat er met jou gebeurt.
- Ze zijn niet gevoelig. Ook al vertel je hen wat je denkt en hoe jij je voelt, toch zijn ze niet geïnteresseerd in het aanvoelen en begrijpen van wat jou overkomt.
- Ze vertrouwen anderen niet. Omdat ze niet aanvoelen wat we denken en voelen, voelen mensen met een gebrek aan empathie zich niet veilig bij anderen.
- Deze mensen hebben het ook moeilijk om in de gevoelens van anderen te geloven. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in het welzijn van anderen, twijfelen aan hun emoties. Ze zijn dus kil wanneer anderen hen vertellen hoe ze zich voelen.
- Ze zijn niet meedogend. Deze mensen voelen zich niet verplicht om de pijn of het lijden van andere mensen te verlichten.
Met deze kenmerken in gedachten kan je nu misschien gemakkelijker zien welke mensen in jouw omgeving niet empathisch zijn. Onthoud echter ook dat er nuanceringen zijn. Er zijn mensen die een gebrek aan empathie hebben en anderen die te veel empathie hebben.
Egoïstische mensen met een gebrek aan empathie
Mensen met een gebrek aan empathie verplaatsen zichzelf niet in de situatie van een ander. Ze houden dus geen rekening met de gevoelens, de gedachten en de verlangens van anderen. Eén van de opvallendste kenmerken van mensen zonder empathie is hun egoïsme.
Mensen met een gebrek aan empathie kunnen dus heel egoïstisch zijn. Ze denken eerst aan hun eigen welzijn zonder te denken aan de behoeften van anderen. Bovendien profiteren ze in hun eigen voordeel ook van situaties en mensen.
Ze verleggen de grenzen ook van wederkerigheid. Dit betekent ook dat ze alleen geven als ze iets in ruil krijgen. Ze doen niets belangeloos. Op een bijna afstandelijke manier gaan ze met ons om. Manipulatie wordt voor hen een manier van leven.
Dat is ook de reden waarom mensen met een gebrek aan empathie kil kunnen zijn. Wanneer we een onaangename situatie met hen meemaken, dan zullen we ons uiteindelijk misbegrepen voelen of het gevoel hebben dat ze niet om ons geven.
Dat komt omdat ze zich alleen om hun eigen welzijn bekommeren. Deze mensen zijn onvriendelijk en hebben het moeilijk om met anderen om te gaan.
Stoornissen bij mensen met een gebrek aan empathie
We kunnen allemaal op een bepaald moment empathie missen. Er zijn echter mensen bij wie dit kenmerk op een dagelijkse, onafgebroken manier optreedt. Sommige psychologische stoornissen zijn nauw verbonden met een gebrek aan empathie. We geven je hier drie voorbeelden:
- Narcistische persoonlijkheidsstoornis. Deze mensen zijn op zichzelf gericht en geven alleen om zichzelf. Bovendien laten ze anderen achter. Het gebrek aan empathie bij deze persoonlijkheidsstoornis heeft te maken met het feit dat ze er niet in slagen om verder dan zichzelf te kijken.
- Psychopathie. Deze stoornis is verbonden met het onvermogen om zich aan sociale normen aan te passen. Mensen met deze stoornissen hebben het moeilijk om met anderen om te gaan.
- Borderline-persoonlijkheidsstoornis. Mensen met deze stoornis lijden meestal aan emotionele instabiliteit. Dat zorgt ervoor dat ze het moeilijk hebben om stabiele relaties te onderhouden. Het is voor hen ook een probleem om te begrijpen en te voorspellen hoe anderen zich voelen.
Je probeert dan aan deze mensen uit te leggen hoe hun daden jou kwetsen. Meestal begrijpen ze jouw verklaring echter niet. Ze zullen zelfs proberen om jou een schuldgevoel te geven. Het kan dus gebeuren dat ze het op jou proberen terug te laten keren.
Ze zeggen je dan dat jij de persoon was die zich op een slechte manier gedragen heeft. Wees dus voorzichtig. Een persoon met een gebrek aan empathie kan de mensen die heel empathisch zijn, veel pijn bezorgen.
Hoe ga je om met mensen met een gebrek aan empathie?
Sommige mensen met een gebrek aan empathie hebben het niet alleen moeilijk om ons te begrijpen. Ze manipuleren ons bovendien ook om te krijgen wat ze willen. We geven jou hier enkele ideeën hoe je met deze mensen kan omgaan:
- Stel grenzen. Jij beslist hoever deze mensen bij jou kunnen gaan. Laat niet toe dat ze van jou profiteren.
- Kies jouw vrienden op een wijze manier. Als je het gevoel hebt dat je voor de mensen in jouw leven geen prioriteit bent, laat hen dan achter.
- Wees assertief. Laat anderen weten wat je wil zeggen en doe dit om de best mogelijke manier. Zo zullen zij precies weten wat jij voelt.
- Ga weg als je geen emotionele binding met deze persoon voelt.
Besluit
Extremen brengen ons echter nergens. Soms maken we de fout om alleen onze eigen belangen te zien. Dit betekent niet dat we niet empathisch zijn. Bovendien is het belangrijk dat we op een verstandige manier de mensen kiezen met wie we tijd willen doorbrengen. We moeten dus voorzichtig zijn.
Mensen met een gebrek aan empathie zijn echt niet geïnteresseerd in anderen. Ze zijn niet in staat om zich in de situatie van een andere persoon te verplaatsen. Ze zullen dus ook niet begrijpen hoe anderen denken en voelen. Bovendien kijken ze niet verder dan hun eigen wereld. Ze blijven dus vastzitten in zichzelf.
Vlucht weg van mensen die jouw gedachten vervormen om je een schuldgevoel te geven. Ze proberen immers gewoon om jou mee te trekken in hun wereld zodat ze van jou krijgen wat ze willen. Deze mensen zijn controlerend en kil. Ze hebben het moeilijk om uit te drukken hoe ze zich voelen. Ze zullen de situaties ook niet begrijpen die jij doormaakt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Alcalá, V., Camacho, M., Romero, S. L., & Blanco, N. (2014). La falta de empatía: ¿Un síntoma específico de la esquizofrenia?. Revista De Psicopatología Y Psicología Clínica. 73–80. https://revistas.uned.es/index.php/RPPC/article/view/12764
- Albiol, L. M. (2018). La empatía: entenderla para entender a los demás. Plataforma.
- Brunsteins, P. (2015). La delgada línea entre ser o no ser empático. Filosofía e Historia de la Ciencia en el Cono Sur Selección de trabajos del IX Encuentro y las XXV Jornadas de Epistemología e Historia de la Ciencia, 1, 149-156. http://www.afhic.com/wp-content/uploads/2019/01/la-delgada-linea-entre-ser.pdf
- Cavalcanti, J. G., dos Santos, J. O. A., Pimentel, C. E., do Nascimento, A. M., Trindade, M. A., & de Lima Pinto, A. V. (2022). Narcisismo, pró-sociabilidade e agressão: o papel mediador da empatia. Avances en Psicología Latinoamericana, 40(2). https://revistas.urosario.edu.co/index.php/apl/article/view/9079
- Cameron, C. D., Hutcherson, C. A., Ferguson, A. M., Scheffer, J. A., Hadjiandreou, E., & Inzlicht, M. (2019). Empathy is hard work: People choose to avoid empathy because of its cognitive costs. Journal of Experimental Psychology: General, 148(6), 962. https://psycnet.apa.org/record/2019-20830-001
- Christov-Moore, L., Simpson, E. A., Coudé, G., Grigaityte, K., Iacoboni, M., & Ferrari, P. F. (2014). Empathy: gender effects in brain and behavior. Neuroscience and biobehavioral reviews, 46 Pt 4(Pt 4), 604–627. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5110041/
- Fernández-Abascal, E. G., & Martín-Díaz, M. D. (2019). Relations between dimensions of emotional intelligence, specific aspects of empathy, and non-verbal sensitivity. Frontiers in Psychology, 10, 1066. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.01066/full
- Goerlich K. S. (2018). The Multifaceted Nature of Alexithymia – A Neuroscientific Perspective. Frontiers in psychology, 9, 1614. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124373/
- López, M. B., Arán Filippetti, V., & Richaud, M. C. (2014). Empatía: desde la percepción automática hasta los procesos controlados. Avances en psicología latinoamericana, 32(1), 37-51. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1794-47242014000100004
- Montag, C., Brandt, L., Lehmann, A., De Millas, W., Falkai, P., Gaebel, W., … & Gallinat, J. (2020). Cognitive and emotional empathy in individuals at clinical high risk of psychosis. Acta Psychiatrica Scandinavica, 142(1), 40-51. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acps.13178
- Navarro, E. C. (2013). El lenguaje no verbal: un proceso cognitivo superior indispensable para el ser humano. Revista comunicación, 20(1), 46-51. https://www.rua.unam.mx/portal/recursos/ficha/76322/el-lenguaje-no-verbal-un-proceso-cognitivo-superior-indispensable-para-el-ser-humano
- Riess H. (2017). The Science of Empathy. Journal of patient experience, 4(2), 74–77. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513638/
- Song, Y., Nie, T., Shi, W., Zhao, X., & Yang, Y. (2019). Empathy Impairment in Individuals With Autism Spectrum Conditions From a Multidimensional Perspective: A Meta-Analysis. Frontiers in psychology, 10, 1902. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6794557/
- Vilella, C., Reddivari, A. (2022, 5 de septiembre). Empathy. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549810/
- Zapata, A. P. M., & Castaño, L. C. (2013). La empatía:¿ un concepto unívoco?. Katharsis, (16), 123-146. https://revistas.iue.edu.co/index.php/katharsis/article/view/467