Dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek

Er zijn mensen die een gesprek kunnen bederven met het eerste woord dat ze zeggen. Als je echter een effectieve communicator wilt zijn en weet hoe je met succes een gesprek kunt beginnen, zijn er bepaalde tips die je kunnen helpen.
Dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je een gesprek niet vanaf het begin wilt verpesten, zijn er bepaalde dingen die je beter niet kunt zeggen. Door bepaalde zinnen en uitdrukkingen te onthouden, kun je zelfs praktische en vooral verrijkende dialogen opbouwen.

Want, zoals je ongetwijfeld weet, zijn er te veel mensen die een agressieve gespreksstijl gebruiken, waardoor ze je effectief vastzetten vanaf het moment dat ze je voor het eerst ontmoeten.

Je realiteit kan op bepaalde manieren veranderen als je een goede communicator wordt. Als je bijvoorbeeld bedreven bent in het starten en voortzetten van een gesprek, versterkt dat je zelfvertrouwen. In feite wordt niet alleen je vermogen om afspraken te maken geoptimaliseerd, maar ook je zelfrespect en zelfbeeld vergroot.

Weten hoe je een gesprek moet beginnen is net zo belangrijk als weten hoe je moet luisteren, een boodschap duidelijk moet overbrengen en assertief moet zijn.

In feite is het beginnen van een gesprek net zoiets als op de deur van iemand anders kloppen en jezelf uitnodigen in hun huis, in hun intieme en privéruimte. Je moet het niet alleen met respect doen, maar je moet ook hun aandacht trekken. Laten we wat meer te weten komen.

“Wijze mannen spreken omdat ze iets te zeggen hebben; dwazen omdat ze iets moeten zeggen.”

Plato

Vrienden praten over de dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek

Dingen die u beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek

Er zijn een aantal geweldige manieren om een gesprek te beginnen. Ook zijn er manieren om het te bederven. In veel gevallen zijn degenen die zichzelf op een onsuccesvolle manier voorstellen, zich niet altijd bewust van hun beperkte communicatieve vaardigheden. Deze onhandige introducties zijn vaak te wijten aan emotioneel wanbeheer.

Er zijn mensen die zich laten meeslepen door woede, ongeduld of frustratie. Verder is het vermeldenswaard dat deze agressieve manier van dialoog aangaan kenmerkend is voor de narcistische persoonlijkheid. De Universiteit van Iowa en de Universiteit van Texas hebben studies (Engelse link) uitgevoerd die dit feit aan het licht brachten.

Conversationeel narcisme is het soort narcisme waarbij de persoon zich uitsluitend op zichzelf concentreert en zijn gesprekspartner negeert. In zekere zin heeft het starten van een gesprek dat alleen gebaseerd is op eigen gevoelens en behoeften (en nooit op anderen) veel te maken met het narcistische persoonlijkheidsprofiel.

Laten we eens kijken naar die dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek.

1. Met alle respect…

“Met alle respect, wat je zojuist zei slaat nergens op. Ik moet zeggen dat ik denk…” Zoals je je wel kunt voorstellen, zet iemand die op deze manier tegen je begint te praten je meteen in de verdediging.

Het is trouwens een vorm van sarcasme en een onvriendelijke manier om een dialoog aan te gaan. Er zijn veel meer manieren om iemand te benaderen om iets specifieks te vertellen, maar het is zeker het beste om niet op deze manier te beginnen.

2. Ik zou je dit eigenlijk niet moeten vertellen, maar…

Er zijn veel mensen die je benaderen met deze openingszin en later een soort geheime of vertrouwelijke informatie onthullen. Je moet duidelijk zijn, wie deze woorden gebruikt, is een roddel of schendt iemands vertrouwen. Ze zijn niet te vertrouwen.

3. Wat ik je ga vertellen, zal je niet bevallen, maar…

Als iemand dit tegen je zegt, ben je direct op je hoede en na een tijdje ga je ook in de verdediging. Dat komt omdat je weet dat ze iets “slechts” tegen je gaan zeggen en je moet jezelf voorbereiden.

Er zijn veel manieren om iemand te bekritiseren, maar dit is niet de beste manier. In plaats daarvan zou je andere voorbeelden kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld: Hoe gaat het met je? Leuke dag gehad? Als je tijd hebt, ik wilde even met je praten over iets. Ik respecteer en begrijp je positie, maar ik denk dat het misschien een goed idee is om…

4. Ik wil met je praten…

Dit is het soort openingszet dat de pestkop van de middelbare school zou gebruiken. Om deze reden is het zeker het beste om het te vermijden. Als je boos bent op een bepaalde persoon, zijn er zelfs tal van andere manieren om het onderwerp te introduceren.

5. Niet om het een of ander, maar ik denk…

Wanneer iemand een andere persoon aanspreekt met de zin “niet om het een of ander,” is hij al beledigend. Communicatie is inderdaad zo’n subtiele en delicate dynamiek dat woorden, toon en uitdrukking uiterst pijnlijke wapens kunnen zijn. Probeer daarom dit soort gespreksopeners te vermijden.

6. Kijk, volgens mijn bescheiden mening

Geen enkele mening is bescheiden. Meningen zijn altijd geladen met waarde en proberen de werkelijkheid bloot te leggen. Daarom zorgt het starten van een gesprek op deze manier voor enige bezorgdheid. In feite zijn dit soort openingszinnen typerend voor manipulatieve persoonlijkheden.

Man en vrouw voeren een gesprek

7. Ik weet dat het mijn zaken niet zijn, maar…

Dit is een andere regel die je met nervositeit zou kunnen vullen. Inderdaad, net als de rest van de dingen die je beter niet kunt zeggen aan het begin van een gesprek, wekt het hetzelfde gevoel op: dat van dreiging. Zelfs angst.

8. We hebben zo lang niet gepraat, ik denk dat je me ontwijkt

De persoon die dit zegt, wil misschien een vleugje humor in het gesprek opnemen. Deze techniek is echter niet beleefd en evenmin geschikt om een dialoog aan te gaan. In feite is het altijd het beste om een gesprek te beginnen door persoonlijke en verontrustende toespelingen zoals deze te vermijden.

9. Ik moet eerlijk tegen je zijn

“Hallo, hoe gaat het? Kijk, ik moet eerlijk tegen je zijn…” Deze manier van het starten van een dialoog zal je meteen ongerust maken. Dat komt omdat we allemaal weten dat wanneer iemand een show van oprechtheid wil maken (en ons ervoor waarschuwt), hun boodschap uiteindelijk agressief wordt. Daarom is dit iets dat altijd moet worden vermeden.

Communicatieprocessen zijn zeer complex. Met een beetje empathie, goed werk en gezond verstand kun je echter harmonieuze en verrijkende ervaringen bereiken. Die waarin dit soort uitdrukkingen nooit zullen voorkomen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ferguson, Sherry Devereaux (March 2014). Communication in everyday life : personal and professional contexts. Lennox Terrion, Jenepher, 1963-. Don Mills, Ontario, Canada. ISBN 978-0-19-544928-0. OCLC 861207333
  • Trenholm, Sarah, 1944- (2013). Interpersonal communication. Jensen, Arthur, 1954- (7th ed.). Oxford: Oxford University Press.
  • Vangelisti, Anita & Knapp, Mark & Daly, John. (1990). Conversational narcissism. Communication Monographs – COMMUN MONOGR. 57. 251-274. 10.1080/03637759009376202.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.