De vele betekenissen van de woorden Ik hou van jou in een relatie

Vier kleine woorden die veel betekenen voor degenen die ze zeggen en voor degenen die ze horen. Ze betekenen echter niet altijd hetzelfde.
De vele betekenissen van de woorden Ik hou van jou in een relatie

Laatste update: 26 januari, 2022

De woorden “‘Ik hou van jou” zijn gebruikt aan het begin en zelfs aan het einde van enkele geweldige romances. In feite kunnen deze woorden een heel andere betekenis hebben, afhankelijk van wanneer ze in een relatie worden gezegd. Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om het voor het eerst te zeggen als wanneer je een jaar samen bent met je partner.

Waarom hebben de woorden “Ik hou van jou” zoveel betekenissen?

Twee mensen in een relatie groeien parallel samen. Binnen deze persoonlijke groei vindt ieder nieuwe situaties die impact hebben op het eigen leven en ook op het niveau van het koppel. Als gevolg hiervan evolueert de betekenis van “Ik hou van jou,” afhankelijk van hoe de relatie zich ontwikkelt en van het paar zelf.

Er is echter één ding dat onveranderd blijft als je deze woorden uitspreekt. Het is het feit dat de persoon tegen wie je ze zegt belangrijk voor je is. Het maakt niet uit wat de situatie is en of het gepaard gaat met tranen, gelach of knuffels. Inderdaad, het belang en de magie van liefde moet in elke relatie worden gehandhaafd.

Paar tonen hun liefde

Wat betekenen de woorden “Ik hou van jou” in elke fase van een relatie?

Laten we eens kijken naar hoe elke fase van je relatie zich ontvouwt. Je zult ze waarschijnlijk herkennen omdat ze de neiging hebben om in alle relaties te worden herhaald.

Twee maanden: je vindt het fijn hoe alles verloopt

In een langdurige en stabiele relatie is twee maanden kort en gaat het heel snel voorbij. In feite is het aan het begin van een relatie wanneer je het gevoel hebt dat je het meest verliefd bent, en alsof je die ene speciale persoon hebt ontdekt. Inderdaad, als je in dit stadium “ik hou van jou” zegt, denk je dat wat je hebt voor altijd zal duren. Als je echter realistisch bent, weet je dat niets eeuwig duurt.

In deze eerste fase verwarren veel mensen leuk vinden met liefde. Dit is meestal te wijten aan onvolwassenheid of het niet hebben van veel eerdere relaties. In feite zou het in dit stadium beter zijn om te zeggen: “Ik vind je leuk.”

Je moet altijd nadenken en naar binnen kijken voordat je die vier allerbelangrijkste woorden zegt. Op deze manier vermijd je emotionele misverstanden en kwets je de persoon van wie je misschien gaat houden niet.

Vijf maanden: jij bent belangrijk voor mij

Onderzoek beweert dat vijf maanden het einde markeert van de eerste verliefdheidsfase. ‘Ik hou van je’ zeggen op dit moment betekent waarschijnlijk ‘je bent belangrijk in mijn leven’.

In dit stadium voel je nog een zekere onzekerheid en veel twijfels of angsten. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of ze uiteindelijk je hart zullen breken of dat ze hetzelfde voelen als jij. Als je in dit stadium ‘ik hou van je’ zegt, krijg je misschien nog steeds vlinders in je buik. Het komt echter nog niet echt uit je hart.

Zes maanden: jullie zijn perfect samen

Paar vormt hart met hun handen

Op dit moment kunnen jullie allebei niet stoppen met aan elkaar te denken. Je houdt van alles wat ze voor je doen. Bijvoorbeeld hun liefde uiten, foto’s plaatsen, liefdevolle e-mails en berichten sturen.

Een “ik hou van jou” betekent nu veel meer dan twee maanden geleden. In feite dragen deze woorden nu de boodschap dat je houdt van hoe ze je laten voelen en hoe geweldig je je voelt om een deel van hun leven te zijn.

Zeven maanden: wat van jou is, is van hen

Naarmate de tijd verstrijkt, groeien je wederzijdse gevoelens. “Ik hou van jou” in dit stadium zeggen, betekent echt wat van mij is, is van jou en wat van jou is, is van mij.

Vanaf nu betekent het zeggen van die vier kleine woorden iets dat gedeeld wordt, zoals al het andere in je relatie

Tien maanden: je bent mijn beste vriend

Inmiddels voelt het volkomen normaal om bij je partner te zijn. Sterker nog, als je niet bij elkaar bent, doet het pijn en voelt het vreemd aan. Op dit moment heeft het zeggen van “Ik hou van jou” serieuzere connotaties. Het maakt niet uit of het op een grappige manier of op een sms wordt gezegd, het betekent net zoveel.

Als je op dit punt werd gevraagd, zou je waarschijnlijk zeggen dat je partner een geweldige persoon is. Je zou ook zeggen dat ze je beste vriend zijn.

Dit type “ik hou van jou” gaat veel verder dan wat ze je aanbieden of wat je hen wilt aanbieden. In feite is dit het moment waarop de woorden je innerlijke taal en je hart beginnen binnen te dringen.

Een jaar: jij bent mijn wereld

Als wat je in je relatie hebt pure en onvoorwaardelijke liefde is, zul je zeggen dat je je geen leven zonder hen zou kunnen voorstellen. Op dit moment is het zeggen van “Ik hou van jou” permanenter omdat je niet langer twijfelt wie meer liefde voelt van jullie twee. Je maakt je ook niet meer druk of ze hetzelfde voelen als jij.

Je voelt je veilig en comfortabel. Je voelt je ontspannen, open en compleet als je bij de ander bent.

De vele betekenissen van de woorden "Ik hou van jou" in een relatie

Twee jaar: nadenken over de toekomst

“Ik hou van je” in dit stadium zeggen betekent “Ik hou van wat je bent en wat je gaat worden, en ik wil gewoon bij je zijn.” Dit impliceert uiteraard een gevoel van vertrouwen. Met andere woorden, je voelt dat zolang jullie samen zijn, niets ooit te eng of onmogelijk zal zijn .

Drie jaar: samenwonen, misschien aan trouwen denken

Als je in dit stadium ‘ik hou van je’ zegt, betekent dit dat je je relatie permanent wilt maken. Je wilt alles met ze delen. Je wilt samen een leven vol liefde, vertrouwen, wijsheid en vooral wederzijds leren.

Interessant is dat op dit moment die drie kleine woorden misschien niet langer genoeg zijn. Want wat je echt wilt zeggen is “jij bent alles wat ik ooit wil.” Inderdaad, dat is wat je hart en ziel verlangt.

Vier jaar: huwelijk of een formele relatie

Een van de meest wonderbaarlijke ervaringen die een mens kan overkomen, is liefhebben en dat het beantwoord wordt. Want liefde is alles. In feite kan het voelen van de ware liefde van een andere persoon niet worden geëvenaard.

Op dit punt hoef je niet verder te zoeken. Je hebt je emotionele ‘nirwana‘ gevonden. Veel mensen zullen je vertellen hoeveel geluk je hebt, en vele anderen zullen je erom benijden. Heel terecht. Omdat veel mensen er in hun hele leven nooit in slagen om de heerlijke gevoelens te bereiken die je nu ervaart.

ik hou van jou
De stadia van het zeggen van “Ik hou van jou” die we hier hebben genoemd, vertegenwoordigen meestal de norm. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk paar anders is en dat ze op verschillende tijdstippen kunnen evolueren. Sommigen kunnen bijvoorbeeld vast komen te zitten in een van de fasen en hebben meer tijd of emotionele hulpmiddelen nodig om aan hun relatie te werken.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.