De slimme manier om met woede om te gaan
Woede en irritatie zijn normale emoties en maken deel uit van ons dagelijkse leven. Maar soms weten we niet wat we moeten doen met onze woede. Dus… ik ben kwaad, wat doe ik nu? We kunnen het op een positieve of een negatieve manier uiten. Desondanks is woede een emotie die moeilijk onder controle te krijgen is. Sommige mensen weten hoe ze het moeten doen, maar anderen laten de woede de overhand nemen.
Degene die zijn woede domineert, domineert zijn grootste vijand.
-Confucius-
Het eerste wat we moeten doen, is nadenken over wat we zouden moeten doen met onze woede, hoe we moeten reageren op deze lastige emotie. Om te beginnen moeten we weten wat voor soort persoon we zijn en wat onze houding is als we kwaad zijn.
1. De passieve aanpak
Veel mensen verstoppen hun woede zonder zich te realiseren dat ze het onderdrukken. Dit kan leiden tot angstaanvallen van het niet kunnen uiten van de frustraties. De positieve kant hiervan is dat ze niet over hun toeren raken en doorslaan, waardoor ze de kans hebben om over hun woede na te denken in plaats van het op een agressieve manier te uiten. Veel mensen die aan depressie lijden, gaan op deze manier met woede om.
2. De passief-agressieve aanpak
Dit is de “bom-aanpak”, waarbij de woede wordt onderdrukt, maar de persoon weet dat het vroeg of laat tot een explosie leidt. Woede kan ook op indirecte manieren worden geuit of door middel van subtiel sarcasme.
3. De explosieve aanpak
Explosieve mensen kunnen barsten van woede in iedere willekeurige situatie en beheersen zichzelf totaal niet. Hun tolerantieniveau is heel laag en als ze geconfronteerd worden met een frustrerende situatie, slaan ze er letterlijk en/of figuurlijk op los totdat ze zich opgelucht voelen. Dit zijn mensen die het nodig vinden om op tafel te slaan, tegen de muur te stompen of kwetsende woorden te schreeuwen.
4. De aanpak van een winnaar
Degene die de aanpak van een winnaar hebben, uiten hun woede verbaal. Ze doen dit nadat ze volledig begrijpen waarom ze kwaad zijn en wat hen kwaad maakte, zodat ze zichzelf kunnen uiten op de juiste manier naar de juiste persoon, zonder agressief te worden.
Wat is jouw aanpak? Als je dit weet, kun je erover nadenken welke strategie je wil toepassen als je kwaad wordt. Vergeet niet dat als je kwaad wordt, je vaak iets doet zonder erbij na te denken. Daarom is het nodig om er eerst over na te denken. Als we je je aanpak weet, kun je beginnen met het ontwerpen van je strategie gebaseerd op deze stappen:
1. Ondervraag je woede
Waarom ben ik kwaad? Heb ik een goede reden? Wat moet ik nu doen? Dit zijn vragen die je aan je woede moet stellen. Als je er goed over nadenkt, is er misschien geen goede reden voor of in ieder geval niet één die heel erg belangrijk is. Vaak kunnen we wat ons kwaad maakt achter ons laten, maar als dit niet lukt, kunnen we in de volgende stap zien hoe we verder kunnen gaan.
2. Laat je woede los
Onderdruk het niet! Dit is niet goed en zal er alleen maar toe leiden dat je op den duur je woede niet meer kunt beheersen en het naar buiten toe zal gaan uiten. Praat met iemand, schreeuw in een kussen, ga een rondje hardlopen of vind een andere manier om je woede los te laten. Vind je eigen manier, die voor jou werkt. We zijn allemaal anders. Wat is jouw manier om je woede los te laten?
3. Druk je woede uit in woorden
Als we met iemand praten over wat ons kwaad maakt, zullen we in staat zijn om te kalmeren. We zullen in staat zijn om stoom af te blazen. We moeten onze woede niet binnenin ons laten razen, want wat als we het mis hebben? De persoon die naar ons luistert, kan misschien de situatie vanuit een ander perspectief zien en ons helpen dit ook te zien.
4. Kies een moment en een plaats
Als we kwaad zijn, is het ergste wat iemand anders tegen ons kan zeggen dat we moeten kalmeren. Dus als iemand anders kwaad is, geef hem de ruimte! Woede is besmettelijk en als je probeert het op te lossen, kan het ertoe leiden dat jij ook kwaad wordt. Om die reden kun je beter een stap terug nemen en er pas op terugkomen als je ergens anders bent, op een ander moment. Op het juiste moment kun je wel met die persoon praten, zodat hij wat van de frustratie kwijt kan.
5. Je lichaam vecht ook!
Zelfs als we onze woede mentaal achter ons hebben gelaten, heeft ons lichaam dat misschien niet. Ons lichaam communiceert onze emoties ook en het duurt wat langer voordat het het los kan laten. Dat is waarom ons gezicht en onze houding, hoewel we niet meer kwaad zijn, nog steeds tekenen van woede vertonen. Als dit gebeurt, moeten we een stukje gaan lopen, hardlopen of een andere activiteit doen zodat we onze woede lichamelijk kunnen uiten en het uit ons lichaam kunnen laten ontsnappen, op alle manieren.
En nu… Weet jij wat je kunt doen met je woede? Het eerste dat je moet doen is het bepalen van jouw aanpak. Welke is het? Dan kun je de strategie kiezen die je moet volgen. De meest effectieve strategie is met iemand praten, maar houd in gedachten dat je het moet doen als je kalmeert. Als je middenin je woede zit, ben je één en al spanning en dat kan ertoe leiden dat je de mensen om je heen kwetst, zelfs als dit niet je bedoeling is.