De psychologische spoken die leven in de diepten van je geest
Net als monsters bestaan spoken. Het zijn aanwezigheden die zich niet alleen onder bedden verstoppen of in eenzame ruimtes rondspoken, maar ook je geest binnensluipen. Het zijn die mentale aanwezigheden die je probeert te verbergen, zoals angst, zorgen en ongemak. Het kunnen trauma’s, onverwerkte kwesties en moeilijke emoties zijn.
Alles wat je niet leuk vindt of wat je veel emotionele pijn bezorgt, bewaar je in de diepten van je psychologisch universum. Deze entiteiten komen echter, in plaats van voor altijd opgesloten te blijven, op de meest uiteenlopende manieren tevoorschijn. Ze verschijnen inderdaad vaak in de vorm van angst, fobieën en verlammende angsten. Ze manifesteren zich ook in de vorm van woede of onaangepast gedrag.
Je bent doodsbang om deze spoken die ruimte in je hersenen innemen onder ogen te zien. Maar, als je dat niet doet, word je overgenomen door ongelukkigheid en bijbehorende psychische stoornissen. Ze zullen je veranderen in iemand die je niet leuk vindt. In feite zorgen ze er zelfs voor dat je anderen afschrikt.
Als je interne geesten herbergt, leggen we uit waarom ze zijn verschenen en wat je eraan kunt doen.
Nu weet ik wat een geest is. Onafgemaakte zaken, dat is het.”
De psychische spoken waarmee je leeft
In 1975 introduceerde Selma Fraiberg, een kinderpsychoanalytica, een term die ze later formuleerde in een gerenommeerd onderzoeksartikel (Engelse link).
Zij definieerde de trauma’s die van generatie op generatie worden geërfd en die, soms, vorm geven aan de manier waarop kinderen worden opgevoed, als spoken in de kinderkamer. Bijvoorbeeld, de moeder of vader die fysiek mishandeld werd, zou die daad bij hun eigen kinderen kunnen reproduceren.
Als je ouders koud werden opgevoed en een gebrek aan gehechtheid hadden, kunnen ze dus hetzelfde patroon bij jou herhaald hebben.
Dit betekende dat ze je emotionele behoeften verwaarloosden en, hoewel ze fysiek aanwezig waren, in feite ‘afwezige’ verzorgers waren. Dit soort trauma’s uit het verleden kan bijdragen tot een cyclus van voortdurend misbruik en lijden die zich over meerdere generaties kan uitstrekken.
Er was nog een andere suggestie, afgeleid van deze benadering, geformuleerd door Dr. Fraiberg. Het was het idee dat psychologische geesten die zaken zijn die we niet hebben geheeld of afgehandeld en die bijdragen tot gevoelens van onbehagen in ons en onze omgeving.
In feite is dit een veel voorkomende realiteit in de huidige samenleving. Inderdaad, de meesten van ons hebben minstens één geest in de diepte van onze geest. Laten we eens uitzoeken hoe deze entiteiten het psychologisch universum van iedereen kunnen binnensluipen
Onverwerkte trauma’s zijn de wortels van veel van de mentale spoken, die je vermogen om een volwaardig leven te bereiken beperken.
1. Bevroren pijn, de verliezen die niet geheeld zijn
Bevroren verdriet of persisterende complexe rouwstoornis definieert de gevallen waarin een individu niet in staat is de dood van een geliefde te verwerken. Onderzoek (Engelse link) van de Columbia Universiteit beweert dat vijf procent van de bevolking deze realiteit op enig moment kan ervaren.
Het is belangrijk op te merken dat, hoewel elk individu verdriet op een andere manier ervaart en ermee omgaat, het soms tot problematische situaties kan leiden. Ontkennen wat er gebeurd is, ten prooi vallen aan depressies, geen langetermijnplannen maken, en geen sociaal leven meer hebben, zijn duidelijke symptomen dat gespecialiseerde hulp nodig is. Dit is een van de meer voorkomende psychologische spoken.
2. Kindertrauma’s
Misbruik, mishandeling, verlies, gebrek aan genegenheid, getuige zijn van ongunstige gebeurtenissen…. Kindertrauma’s conditioneren de psychosociale ontwikkeling van het individu op oneindig veel manieren. In feite worden stressvolle jeugdervaringen hardnekkige schrikbeelden in de geest die in staat zijn persoonlijkheid en gedrag te moduleren.
Niet-aangepakte en onopgeloste wonden tasten niet alleen je lichamelijke en psychische gezondheid aan. Ze veroorzaken problemen in je relaties, beperken je mogelijkheden, en verstoren een veelheid van je dagelijkse activiteiten. In feite is trauma een dreigend schrikbeeld dat alles verstoort.
3. Hechtingsproblemen
Emotionele binding met sterke en betrouwbare hechtingsfiguren vormt de beste sociale, emotionele en cognitieve motor voor ontwikkeling. Zozeer zelfs dat, als die band of inprenting niet goed wordt opgebouwd, er hiaten, angst en onbevredigde behoeften ontstaan.
Een van de meest hardnekkige psychologische spoken verschijnt door hechtingsproblemen. Dat komt omdat het niet veilig voelen in je sociale en emotionele relaties je vermogen om gelukkig te zijn volledig aantast.
4. Het gewicht van schuldgevoel
Seneca zei dat schuldgevoel in staat is iemand in zijn ergste vijand te veranderen. Het lijdt geen twijfel dat de aanhoudende schaduw van deze emotie zelfvernietigend kan zijn en een goed deel van je mentale fundamenten wegvreet.
Als zodanig nemen je gevoelens van wroeging voor wat je in het verleden hebt gedaan, voor wat je wel of niet hebt gedaan, gezegd of niet hebt gezegd, je welzijn weg, houden je gevangen in het verleden en vullen je met onzekerheden.
Alsof dat nog niet genoeg is, tast het mentale spectrum van schuldgevoel ook de kwaliteit van je relaties aan. Het is immers moeilijk om het beste van jezelf te geven als schuldgevoel alles vertroebelt. Zozeer zelfs dat je anderen kunt wantrouwen en je problemen op hen kunt projecteren.
5. De schaduw van angst
Het is onmogelijk om angst volledig uit je hersenen te bannen. Dat komt omdat het dankzij angst is dat we als soort hebben overleefd, omdat het ons in staat stelt ons te verdedigen tegen bedreigingen. Tot je meest hardnekkige psychologische geesten behoren de irrationele angsten die je ontwikkeling aan banden leggen en je fobieën en angsten voeden.
Veel van de angsten die je in het dagelijks leven in een hoek drijven komen uit je onderaardse brein. In plaats van ze te confronteren, laat je ze groeien. In feite bereiken ze zulke enorme proporties dat ze uiteindelijk monsters worden die je in de meest gewone situaties doen sidderen.
Als je je bewust wordt van je geesten, streef je ernaar ze te deactiveren en je leven te zuiveren van hun aanwezigheid door middel van de juiste hulpmiddelen die je in staat stellen de controle terug te krijgen.
Hoe psychologische spoken uit te bannen
Sommige mensen zijn zich ervan bewust dat bepaalde psychologische spoken altijd in hun familie aanwezig zijn geweest. Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een disfunctionele omgeving, ben je je bewust van dit feit en kun je voorkomen dat deze dynamiek je in je volwassen leven vergezelt.
De fouten van je ouders hoeven immers niet op jou over te gaan. Je kunt jezelf genezen. Als je psychologische spoken echter aan kracht winnen, komt dat omdat je bang bent ze te confronteren.
Als de monsters in je sterk worden, komt dat omdat je bang bent ze te ontmaskeren en ze in het gezicht te staren. Dit is precies wat het therapeutische proces inhoudt. Je laat ruimte voor de dingen die je bang maken en je vermogen om gelukkig te zijn belemmeren.
Psychologische therapie is een mechanisme om uit te drijven wat zich onder je wonden verschuilt en je angst aanjaagt. Jezelf in de handen leggen van professionals betekent vertrouwen op de wetenschap om uit te bannen wat je bang maakt en de donkere ruimtes in jezelf te verlichten.
Daarom, als je last hebt van trauma’s, moeilijke emoties of hechtingsproblemen, aarzel dan niet om gespecialiseerde hulp te vragen. Alleen dan zullen die psychologische spoken voorgoed verbannen worden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Breslau N, Wilcox HC, Storr CL, Lucia VC, Anthony JC. Trauma exposure and posttraumatic stress disorder: a study of youths in urban America. J Urban Health. 2004 Dec;81(4):530-44. doi: 10.1093/jurban/jth138. PMID: 15466836; PMCID: PMC3455932.
- Fraiberg S, Adelson E, Shapiro V. Ghosts in the nursery. A psychoanalytic approach to the problems of impaired infant-mother relationships. J Am Acad Child Psychiatry. 1975 Summer;14(3):387-421. doi: 10.1016/s0002-7138(09)61442-4. PMID: 1141566.
- Shear, M. K., & Mulhare, E. (2009). Complicated Grief. Psychiatric Annals, 38(10), 662–670. https://doi.org/10.3928/00485713-20081001-10