De psychologie van geld besparen - vijf dingen die je kunt doen

Mensen zijn verschrikkelijk in het besparen van geld. Waarom? Er zijn veel maatschappelijke en economische factoren. Blijf lezen om meer te weten te komen over de psychologie van sparen en uitgeven.
De psychologie van geld besparen - vijf dingen die je kunt doen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 januari, 2024

Geloof het of niet, maar mensen zijn verschrikkelijk als het gaat om geld besparen. Volgens recente statistieken heeft bijna een derde van de Amerikanen (31 procent) minder dan $5.000 gespaard voor hun pensioen. Helaas kan bijna de helft (40 procent) een noodgeval van 400 dollar niet betalen zonder geld te lenen of iets te verkopen.

Natuurlijk hebben veel mensen dit soort enge statistieken al eerder gehoord. Je weet misschien al dat wij mensen vreselijk zijn in geld sparen. Maar waarom? Om te beginnen zijn er talloze maatschappelijke en economische factoren . Bijvoorbeeld lage lonen, hogere kosten van levensonderhoud, waanzinnige studieleningen, enzovoort.

Maar wat is de echte hoofdoorzaak van ons onvermogen om te sparen? Hoe kunnen we onze natuurlijke neigingen bestrijden om eindelijk te gaan investeren in onze toekomst? Volgens deskundige psychologen is dit de intrigerende psychologie van sparen en uitgeven. En het belangrijkste: slimme bespaartips om je vooruit te helpen met je financiën.

Waarom mensen zo slecht zijn in geld sparen

Ten eerste “gaat het allemaal terug naar de tijd dat we in stammen leefden,” zegt Ted Klontz. Klontz is een briljant financieel psycholoog en professor aan de Creighton Universiteit. Alle stammen leefden gemeenschappelijk. Door iets te houden wat je op dat moment niet nodig had, kwam je egoïstisch over. Met andere woorden, dit kon er uiteindelijk voor zorgen dat ze je eruit schopten.

Bovendien was het ook problematisch als je je voedsel van de ene dag op de andere bewaarde. Je kon bijvoorbeeld ziek worden en sterven. Zelfs nog maar een eeuw geleden waren mensen zeer gemeenschapsgezind, met meerdere generaties die hun middelen onder hetzelfde dak.

Mensen leefden helaas maar tot hun veertigste. Met andere woorden, ze hoefden zich geen zorgen te maken over tientallen jaren overleven zonder te werken. Klontz merkt verder op dat een klein deel van de mensen natuurlijke spaarders zijn, slechts tussen de 14 procent en 17 procent. Het is dus duidelijk waarom de rest van ons niet zo is ingesteld.

Sparen – hoe financiële instellingen ons uitbuiten

Helaas zijn traditionele banken en creditcardmaatschappijen zich terdege bewust van deze statistieken. In feite gedijen hun bedrijfsmodellen op die kennis. Klontz zegt dat vooral creditcards een “kunstmatige bodem” hebben gecreëerd. Met andere woorden, toen oudere generaties geen geld hadden, konden ze niets kopen. Tegenwoordig kun je het zeker op plastic zetten.

Als je dat doet, brengt de bank die het uitgeeft je een rente in rekening, een rente die kan oplopen tot 22 procent. “Ze verdienen geld aan het feit dat je meer uitgeeft dan je hebt,” zegt Klontz. Financiële instellingen brengen ook exorbitante kosten in rekening voor het maken van kleine fouten. In wezen profiteren ze van je menselijkheid.

Natuurlijk zijn er ook banken die geen kosten in rekening brengen. Volgens Chime’s Bank Fee Finder was er iets intrigerends. Het gemiddelde Amerikaanse huishouden betaalt jaarlijks 329 dollar aan bankkosten. Helaas verdienden de grote banken in 2016 alleen al 33 miljard dollar aan rekening-courantkosten.

Vijf slimme tips om eindelijk geld te gaan besparen

De volgende slimme tips zullen je zeker helpen om geld te gaan besparen. Ben je klaar om de strijd aan te gaan met zowel je hersenen als de grote banken om eindelijk te beginnen met sparen? Voordat je dat doet, is er iets belangrijks dat je moet weten. Volgens Klontz neemt je onderbewuste brein 90 procent van je beslissingen zonder dat je het beseft.

Dat deel van de hersenen, voegt hij eraan toe, heeft “in 100.000 jaar geen programmeerupdate gekregen.” Om je onderbewuste brein op de juiste manier te omzeilen onderbewuste brein iets vitaals proberen. Bijvoorbeeld, om zijn taal te spreken.

Het zal niet reageren op logica, vergelijkingen of grafieken. Sterker nog, het zal alleen reageren op angst en plezier. Dat klopt. Je moet je onderbewuste brein letterlijk bang maken of prikkelen. Hier zijn vijf manieren om dat te doen.

Tip één – gebruik alle vijf je zintuigen

Hing je leraar in de derde klas een doelenkaart op in de klas? Bijvoorbeeld een “thermometer voor goed gedrag” of een mooie poster die liet zien hoe dicht je bij het bereiken van je leesdoelen was. Als je de top had bereikt, kreeg je een leuk pizzafeestje. Het blijkt dat die visuele voorstellingen heel effectief zijn. “Je onderbewuste brein begrijpt geen abstracte concepten,” legt Klontz uit.

“Daarom is het heel letterlijk, zoals dat van een zes- of zevenjarige. Elk werk om het onderbewustzijn te veranderen moet zintuiglijk zijn. Op dezelfde manier moet het verder gaan dan woorden,” zegt hij.

Als je aan het sparen bent voor een reis naar Peru, zijn er veel dingen die je kunt doen. Maak bijvoorbeeld een schets van Machu Picchu of luister naar Peruaanse fluiten. Waarom bezoek je geen beroemd lokaal ceviche-restaurant?

Tot slot kun je je collega’s vertellen waarom je zo graag naar Peru wilt. Hoe meer je je doel ziet, aanraakt, hoort, ruikt en proeft, hoe groter de kans dat je het zult nastreven, zegt Klontz. Elke nieuwe zintuiglijke ervaring herinnert je onderbewustzijn eraan waarom je überhaupt geld spaart.

Tip twee – maak jezelf bang

Natuurlijk lijkt je pensioen vandaag de dag ver weg. Maar hoe eerder je begint met geld sparen, hoe beter je af bent. Ben je klaar om jezelf tot actie aan te zetten? Denk dan eens na over wat er zou gebeuren als je geen cent zou sparen. Stel je het ergste scenario voor van de laatste drie weken van je leven. Waar ben je en hoe ruikt het? Wie is daar (en wie niet)?

Hoewel het waarschijnlijk geen mooi plaatje is, zul je door het je voor te stellen je onderbewuste brein stimuleren om zijn gedrag te veranderen. Vooral als je je ook de beslissingen voorstelt die je daarheen hebben geleid. Om nog een stap verder te gaan, raadt Klontz aan om software voor leeftijdsprogressie te gebruiken. Bijvoorbeeld de gratis en innovatieve app AgingBooth.

Gelukkig is deze app beschikbaar voor zowel iOS als Android. “Als je iemand van 30 of 40 jaar oud laat zien hoe hij er op zijn 70e of 80e uit zal zien, neemt de spaarquote toe. Geloof het of niet, het percentage neemt dramatisch toe tot wel 200 procent.”

Tip drie – automatiseer je spaargeld

Waarom we meer geld uitgeven dan we hebben

Wist je dat een andere slimme manier om je hersenen te misleiden is om, nou ja, het er allemaal niet echt bij te betrekken? Simpelweg door je spaargeld op de automatische piloot te zetten, ontspan je.

Op deze manier ontlast je je onderbewuste brein van zijn besluitvormingstaken. “Als je het niet ziet, voel je het niet,” zegt Kathleen Burns Kingsbury. Kathleen is een expert op het gebied van spaarpsychologie en auteur van het geniale boek Doorbreek de stilte van het geld .

Recent onderzoek toont aan dat het gunstig is voor werkgevers om hun werknemers automatisch in te schrijven. Bijvoorbeeld bij pensioenregelingen, waarbij ze gedwongen worden om zich af te melden in plaats van zich aan te melden. Dit idee verhoogt de deelnamecijfers aanzienlijk.

We hebben dit ook ontdekt bij Chime-klanten. Mensen die zich inschreven voor beide automatische spaarprogramma’s sparen meer. Toch gemiddeld 240 procent meer dan degenen die zich voor geen van beide hebben ingeschreven.

Tip vier – zoek een buddy

Probeer je te stoppen met roken, meer te bewegen of meer geld te sparen? Verantwoording afleggen is een belangrijke factor bij gedragsverandering. Kingsbury stelt daarom voor om een vriend te zoeken die ook probeert betere financiële gewoonten op te bouwen.

Overweeg daarnaast om hem of haar uit te dagen voor een spaarwedstrijd. Degene die aan het eind van een bepaalde periode het meeste heeft gespaard, wordt tot winnaar gekroond.

Deze strategie verandert de huidige gekke definitie van “winnen” in de maatschappij. Bijvoorbeeld een flitsende auto of een groter huis. Deze nieuwe definitie van winnen is fiscaal meer verantwoord: meer geld besparen. Experts zeggen ook dat de meest effectieve beloningen intrinsiek zijn. Met andere woorden, geniet van het gevoel van geld besparen in plaats van jezelf te belonen met iets tastbaars.

Tip vijf – zet je waarden op het spel

Noem eerst een organisatie die je echt verafschuwt. Misschien is het wel het campagnefonds voor een politicus waar je tegen bent. Of bijvoorbeeld een belangengroep voor een zaak waar je het niet mee eens bent. Welke organisatie het ook is, ga zitten en schrijf er een cheque van $100 aan.

Ten tweede, geef die cheque aan een van je vertrouwde vrienden en geef ze een boodschap. Vertel ze dat, als je geen geld bespaart, ze volmondig toestemming hebben om de cheque op te sturen.

Bijvoorbeeld tien procent van je salaris deze maand. Als je echter geen chequeboek hebt, kun je een nieuwe app zoals stickK gebruiken. Klontz zegt dat negatieve emoties “twee keer zo motiverend” werken als positieve. Gelukkig kan deze “anti-spaartechniek” zeer krachtig zijn.

Kortom, vandaag is de beste dag om te beginnen met geld besparen, zelfs als je je moeite om te besparen kunt wijten aan je innerlijke software. Je kunt je hersenen niet eeuwig als excuus gebruiken. Het is nooit te laat voor een nieuwe start. Gebruik de bovenstaande tips dus om je onderbewustzijn te omzeilen.

Het belangrijkste is dat je jezelf klaarstoomt voor toekomstig financieel succes. We hopen meer te leren over de psychologie van sparen en uitgeven. Waar spaar jij precies geld voor?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gil, Suarez. Adriana, Feliu, Joel (2009) Psicología económica y del comportamiento del consumidor. Barcelona: Editorial Uoc

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.