De positieve kant van trots: zelfvalidatie
De positieve kant van trots heeft te maken met het waarderen van je waarde en die in je voordeel gebruiken. Het houdt ook in dat je kracht vindt in moeilijke tijden. Dat gezegd hebbende, wordt trots door sommigen vaak verkeerd voorgesteld en kan het afglijden naar koud egoïsme.
Het is echter oké om trots te gebruiken om je voordeel te doen met de zekerheid die het je biedt om je doelen, motivatie en zelfs gezonde zelfwaardering op te krikken.
Er is inderdaad niets mis met het waarderen van je eigen prestaties en daarmee je zelf-effectiviteit te verbeteren. Het is ook een goed idee om een kind te leren dat het zich goed moet voelen als het laat zien dat het goed is in wiskunde, bijvoorbeeld.
Het belangrijkste is dat je niet in de val van arrogantie en minachting voor anderen trapt. Als datzelfde kind bijvoorbeeld zo trots is op zijn intellectuele gaven dat het zijn medeleerlingen veracht en belachelijk maakt, heeft het de grens overschreden van het toelaatbare naar het onethische.
Als ze daarentegen opgevoed worden in het kader van respect en nederigheid, kunnen de voordelen van trots niet ontkend worden.
We zijn vaak geneigd trots te begrijpen vanuit een boeddhistisch perspectief. Vanuit dit kader wordt de dimensie opgevat als een ziekte. Een schadelijke entiteit die het slechtste van de mens aan het licht brengt. In werkelijkheid is het echter een psychologische constructie met twee aspecten.
Jezelf waarderen en waarderen en trots voelen op je prestaties is een onbetwistbare oefening in welzijn.
Beoefen je de positieve kant van trots?
Waar ben je trots op? Hopelijk op veel dingen. Maar helaas is onze maatschappij vaak zo kritisch en devaluerend, dat je het misschien heel moeilijk vindt om een positief beeld van jezelf te ontwikkelen. In feite vechten velen van ons voortdurend met het bedriegerssyndroom, terwijl anderen de helft van hun leven bezig zijn te ontdekken waar ze goed in zijn.
Bovendien hebben veel mensen, vooral jongeren, te maken met een laag gevoel van eigenwaarde of zelfs haat tegen hun eigen lichaam. Ze hebben het moeilijk om van zichzelf te houden en zelfs te vieren wie ze zijn. Dat komt omdat ze er zo vaak aan herinnerd worden dat trots tonen narcistisch betekent. Terwijl er in werkelijkheid niets zo noodzakelijk is als een positieve en gezonde perceptie van onszelf hebben.
Helaas zijn we op dit gebied slecht opgevoed. In feite is de positieve kant van trots een kerndimensie van psychologisch welzijn. Zo legt psychologe Jessica Tracy van de Universiteit van Californië, Davis (VS) het uit. Haar onderzoek (Engelse link) ondersteunt het idee dat trots een basale menselijke emotie is met een sociaal doel.
Haar studie beweert ook dat trots iets basaals en noodzakelijks is als je ervan bewust zijn dat je iemand bent die het verdient gerespecteerd, gewaardeerd en naar je geluisterd te worden.
Trots is een emotie die tot uitdrukking komt in een blije glimlach, een achteroverhellend hoofd, een borstkas die vooruitsteekt, en handen in een ontspannen houding.
Verschillen tussen de positieve en negatieve kanten van trots
De psychologische wetenschap heeft trots gedefinieerd als een emotie. Deze kan van positieve of negatieve valentie zijn. Daarom beoefenen en uiten sommigen het op een oprechte en gezonde manier. Aan de andere kant zijn er die een meer opschepperige en duidelijk narcistische kant vertonen.
Laten we eens kijken hoe we de ene sfeer van de andere kunnen onderscheiden:
- Gezonde trots is verbonden met zelfvertrouwen. Het is een motiverende houding die je eraan herinnert dat je capabel bent.
- Trots hangt samen met positief gevoel van eigenwaarde. Het ontstaat als je je bewust wordt dat je inspanningen prestatie opleveren. Integendeel, het narcistische individu gaat ervan uit dat alles uitsluitend door zijn eigen aard goed voor hem uitpakt.
- Als je gebruik maakt van de positieve kant van trots, respecteer je anderen. Je waardeert ook jezelf, maar ziet jezelf niet als beter dan een ander. Je schept niet op, drijft met niemand de spot, en hoeft nooit aan sociale vergelijking te doen.
- Dr. Jessica Tracy legt in haar boek, Take Pride (2016) uit dat gezonde trots oprecht is. Het betekent dat je jezelf waarneemt zoals je bent. Bovendien heb je een precieze en objectieve (niet opgeblazen) visie van zowel je eigenschappen als je beperkingen.
Trots is een emotie die niet overdreven opgeblazen mag worden. Maar soms, als iets heel goed voor je gaat, kun je jezelf verblinden, je betere oordeel verliezen, en uiteindelijk anderen schaden.
Gezonde trots gaat samen met nederigheid en assertiviteit
Vaak kan iemand bijzonder goed zijn op een bepaald gebied van zijn leven en wordt hij door zijn omgeving geboycot. Bijvoorbeeld, een jongeman die een groot kunstenaar is, maar zijn familie kleineert zijn gave omdat ze van hem verwachten dat hij zijn studie op rechten of economie oriënteert.
Uiteindelijk twijfelt hij aan zijn bekwaamheid in kunst. Hij stemt ermee in andere studies te gaan volgen die hem helemaal niet bevredigen.
Trots is een kompas dat je eraan herinnert dat je waardig bent wat je wilt. Het leidt je om betere beslissingen te nemen en assertief te zijn als het gaat om het verdedigen van wat je eerlijk of goed vindt, boven wat je omgeving of de mening van anderen je voorschrijft. De jonge kunstenaar in ons voorbeeld heeft een hogere dosis trots nodig om door te gaan in zijn artistieke carrière, in wat hem gelukkig maakt.
Niet minder belangrijk is dat je onthoudt dat de positieve kant van trots een bondgenoot heeft, en dat is nederigheid. Ze staan niet haaks op elkaar. Immers, wie de behoefte aan waardering en positieve beoordeling van zichzelf inziet, aarzelt niet om die ook aan anderen te bieden.
Inderdaad, aan het eind van de dag verdienen we het allemaal om te bereiken wat we willen en ons trots te voelen op wie we zijn en wat we bereikt hebben.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Tracy, Jessica & Robins, Richard. (2007). The psychological structure of pride: A tale of two facets. Journal of personality and social psychology. 92. 506-25. 10.1037/0022-3514.92.3.506.