De piramide van angst of hoe je kunt begrijpen waar je bang voor bent

Heb je hoogtevrees of angst voor spinnen? Veel van onze meest irrationele fobieën en angsten zijn gekoppeld aan voorouderlijke angsten. Als we dit begrijpen, kunnen we deze realiteiten, die soms invaliderend kunnen zijn, beter beheersen.
De piramide van angst of hoe je kunt begrijpen waar je bang voor bent
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 april, 2025

Waar ben je bang voor? Mensen bestaan uit dromen, behoeften, verlangens en een piramide van angst. Dit maakt echter deel uit van onze aard en bestaansreden. Wat we als soort hebben gevreesd, heeft ook onze overleving bevorderd; hoewel deze basisemotie in veel gevallen ook onze levenskwaliteit beperkt.

Er zijn mensen die, ondanks dat ze volwassen zijn, nog steeds bang zijn in het donker. En natuurlijk zijn er ook mensen die de meest irrationele fobieën met zich meedragen, zoals de klassieke angst voor spinnen of hoogtes. Het zal je dan ook niet verbazen dat ongeveer 60% van ons een irrationele angst heeft en dat we de oorsprong ervan niet echt begrijpen.

Er is niet altijd een traumatische gebeurtenis die de reden voor dit soort reacties verklaart. Niet in alle gevallen hebben we een onaangename of bedreigende ervaring gehad om dit onbehagen, deze oncontroleerbare angst te ervaren. Daarom wordt er vaak gesproken over de mogelijkheid dat angsten ook een genetische component kunnen hebben.

Hoe dan ook, de anatomie van onze donkerste angsten kan worden uitgeschakeld – of op zijn minst gereguleerd – als we ze veel beter kennen en hun oorsprong begrijpen. Er is in dit verband een zeer interessante theorie die het overwegen waard is.

Primaten delen veel van onze angsten met ons, waaronder fobieën voor spinnen en slangen.



De piramide van angst en zijn vijf lagen

Tegenwoordig zijn de meeste van onze angsten geen legitieme bedreigingen voor ons overleven. De angsten van mannen en vrouwen in de 21e eeuw zijn niet dezelfde als die van onze voorouders die leefden van jagen en verzamelen. Wat ons in het heden in zijn greep houdt, zijn meestal vage en irrationele realiteiten.

De angsten van de hedendaagse mens uiten zich vaak in angststoornissen en fobieën. Volgens onderzoek (Engelse link) aan de universiteit van Harvard is er één aandoening waaraan onze jongeren steeds meer lijden: sociale angst. De angst om beoordeeld te worden of zichzelf voor gek te zetten in het openbaar is een wijdverspreide angst onder 16-29-jarigen.

Dr. Karl Albrecht stelde een interessant model voor over dit onderwerp in zijn boek Praktische Intelligentie. De piramide van angst geeft ons informatie over de oorsprong van onze angsten om ze te begrijpen en te rationaliseren. Zoals hij uitlegt, als we weten waar deze verontrustende angsten vandaan komen, kunnen we deze onaangepaste reacties gemakkelijker beheersen.

Laten we elk van deze stappen bekijken.

Net zoals Abraham Maslow zijn piramide van menselijke behoeften definieerde, is het ook mogelijk om de piramide van onze angsten te structureren.

1. Angst om niet te bestaan

Ophouden te zijn wat we zijn, ophouden te bestaan, te verdwijnen, dat alles zijn betekenis en transcendentie verliest. Ken je dit gevoel? Het is wat we kunnen voelen als we naar de leegte van een klif of een immense oceaan kijken. Want meer dan de angst om te vallen, worden we overweldigd door die diepte zonder betekenis of einde.

Niet-bestaan is de basis van de piramide van angst en heeft te maken met iets meer dan de angst voor de dood: het is ophouden te zijn wie we zijn, onszelf verliezen, dat alles om ons heen geen betekenis heeft. En aan deze angst zijn angst voor het donker, hoogtevrees, vliegangst, etc. verbonden

2. Angst voor lichamelijke agressie

Er is een natuurlijk instinct in ons dat verder gaat dan alleen overleven: het is om niet te lijden, om niet lichamelijk aangevallen te worden. We zijn bang om lijden in welke vorm dan ook te ervaren en moeten ons fysiek veilig voelen. Veel van onze fobieën komen voort uit dit niveau van onze angsten: voor naalden, slangen, spinnen, mensenmassa’s, de tandarts…

Veel van onze angsten hebben als bestaansreden om niet het gevoel te hebben dat ons lichaam op de een of andere manier wordt geschonden, door aanvallen, beten, agressie van welke aard dan ook, etc.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De verschillen tussen angst en stress


3. Angst voor verlies van autonomie

Ben je bang om oud te worden? Doodsbang om ziek te worden? Ben je doodsbang voor kleine ruimtes zoals liften? Raak je in paniek als je je baan verliest? We zouden kunnen zeggen dat in de piramide van angst de grootste trede de trede is die autonomie definieert.

Mensen voelen een diepe paniek over het verlies van hun vermogen om zelfstandig te functioneren, om zich geldig, autonoom en vrij te voelen. Een basisbehoefte van de hersenen is te weten dat we voor onszelf kunnen zorgen. Daarom kunnen we gegrepen worden door realiteiten zoals vastzitten in een lift of zelfs het gevoel hebben dat iemand te veel controle over ons uitoefent.

De angst voor intimiteit en verbintenis kan geworteld zijn in de angst om je autonomie te verliezen.

4. Angst voor verlating

Er is een voorouderlijke angst die niemand kan ontkennen, die ons achtervolgt en die ons meer achtervolgt dan we denken. We zijn bang om in de steek gelaten te worden, om alleen te zijn, om niet geliefd te zijn, om niet geaccepteerd te worden, om deel uit te maken van een reeks banden.

Mensen zijn sociale wezens die zich altijd hebben georganiseerd in kleine groepen mensen. En dit is fundamenteel voor onze overleving. Je verbonden voelen met een of meer significante figuren tempert onze angsten en bemiddelt ons psychologisch welzijn. Als we deze dimensie niet hebben, leidt dat tot talloze problemen.

5. Angst om je ego te beschadigen

Ben je bang om in het openbaar te spreken? Doodsbang om aan de telefoon te praten? Ben je bang om het onderwerp van kritiek en spot te zijn? Schaamte, je niet competent voelen tegenover anderen en jezelf voor gek zetten staan bovenaan de piramide van angst. Het is een aanval op het concept van het zelf, het is een diepe wond in ons zelfbeeld waar we heel moeilijk mee om kunnen gaan.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Is het mogelijk om angst te verminderen?


De aanwezigheid van voorouderlijke angsten

Als we de piramide van angst analyseren, ontdekken we een interessant aspect. Veel van de angsten die we als irrationeel beschouwen, zoals de angst voor naalden of hoogtes, zijn nauw verbonden met voorouderlijke angsten.

De angst die veel mensen ervaren voor bijvoorbeeld zwembaden of de oceaan brengt ons terug naar de stap van het niet-bestaan. Naar het verontrustende gevoel dat een dimensie met diepte, zoals water, in ons teweeg kan brengen, naar een leegte die ons overwint en die we niet kunnen beheersen.

Dit is een even interessant als geldig model, dat het waard is om in gedachten te houden. Angst is immers een trouwe vriend die altijd bij ons zal zijn. Zoals Woody Allen ooit zei: “angst is mijn trouwste metgezel, het heeft me nog nooit bedrogen om er met iemand anders vandoor te gaan”.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Albrecht, Karl. Practical Intelligence: the Art and Science of Common Sense. New York: Wiley, 2007.
  • de Groot JHB, Smeets MAM. Human Fear Chemosignaling: Evidence from a Meta-Analysis. Chem Senses. 2017 Oct 1;42(8):663-673. doi: 10.1093/chemse/bjx049. PMID: 28981822.
  • Jefferies P, Ungar M. Social anxiety in young people: A prevalence study in seven countries. PLoS One. 2020 Sep 17;15(9):e0239133. doi: 10.1371/journal.pone.0239133. PMID: 32941482; PMCID: PMC7498107.
  • Zale EL, Lange KL, Fields SA, Ditre JW. The relation between pain-related fear and disability: a meta-analysis. J Pain. 2013 Oct;14(10):1019-30. doi: 10.1016/j.jpain.2013.05.005. Epub 2013 Jul 11. PMID: 23850095; PMCID: PMC3791167.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.