De negen persoonlijkheidstypen van het enneagram: welke ben jij?
Je hebt waarschijnlijk wel eens van het enneagram gehoord, omdat het een van de bekendste hulpmiddelen voor persoonlijkheidsclassificatie is. Het is gebaseerd op oosterse ideeën en is zeer waardevol in de processen van zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling.
Elk van de negen persoonlijkheidstypen die het enneagram beschrijft, heeft een bepaalde manier om de wereld waar te nemen en te begrijpen. Dus patronen van denken, voelen en handelen zijn in elk van hen verschillend. Dit worden enneatypes genoemd.
Het enneatype waartoe je behoort, demonstreert de maskers die je in je kinderjaren hebt gebouwd. Dit zijn strategieën die tijdens je eerste levensjaren dienden om je mentale integriteit te beschermen, maar die je vandaag de dag nog steeds gebruikt.
Aangezien je omstandigheden zijn veranderd sinds je een kind was, hebben deze maskers echter geen zin meer voor jou. Bovendien belemmeren ze in de meeste gevallen je ontwikkeling.
Dat komt omdat ze je binden aan starre en automatische gedragspatronen waarvan je je niet helemaal bewust bent. In dit artikel gaan we het hebben over de negen verschillende enneatypes. Je kunt uitzoeken bij welke je denkt te horen.
Enneagram: de negen persoonlijkheidstypen
Binnen de enneagramclassificatie vloeit elk van de negen enneatypes voort uit een bepaalde relatie met een cluster van problemen die hun specifieke centrum kenmerken. Er zijn drie centra. Ten eerste is er het instinctieve centrum dat wordt gekenmerkt door boosheid of woede.
Dan is er het Denkcentrum, dat wordt gekenmerkt door angstgevoelens. Ten slotte is er het Gevoelscentrum, gekenmerkt door schaamtegevoelens. Natuurlijk bevatten alle negen typen al deze emoties, maar in elk Centrum worden zijn eigen drie enneatypes in het bijzonder beïnvloed door het emotionele thema van dat centrum.
Instinctief centrum/woede
1. De hervormer. Ze hebben de neiging om perfectionisten te zijn en zijn nauwgezette en georganiseerde mensen. Het zijn ethische, nobele en principiële individuen, met een sterk gevoel voor goed en kwaad. Ze kunnen echter overdreven kritisch zijn over zichzelf en anderen, en ook behoorlijk rigide zijn. Ze zijn ook extreem bang om fouten te maken.
8. De uitdager. Ze controleren en dagen mensen uit, die zichzelf beschermen door zwakte te vermijden en macht uit te oefenen. Ze zijn trots, dominant en intimiderend. Hierdoor hebben ze vaak problemen in hun sociale relaties.
9. De vredestichter. Mensen met dit persoonlijkheidstype zijn vriendelijk, bescheiden en intelligent. Ze zijn conformisten en willen koste wat kost conflicten vermijden, waardoor ze moeilijk grenzen kunnen stellen. Ze kunnen ook overdreven passief en koppig zijn.
Denkcentrum/angst
5. De onderzoeker. Cerebraal, inzichtelijk en nieuwsgierig, ze willen weten hoe de wereld werkt. Ze kunnen eenzaam en excentriek zijn, maar ook avant-garde, visionair en in staat om complexe ideeën te ontwikkelen.
6. De loyalist. Het zijn toegewijde, verantwoordelijke en hardwerkende mensen. Ze zijn echter vaak angstig en sceptisch en vrezen verraden te worden. In het aangezicht van autoriteit kunnen ze zich onderwerpen of, als alternatief, in opstand komen en de oorzaken van de meest benadeelde steunen.
7. De liefhebber. Deze mensen willen een aangenaam, stimulerend en prachtig leven leiden. Daarom zijn ze optimistisch en levendig, vermijden ze conflicten en lijden en zijn ze charmant. Ze zijn echter ook vaak ongeorganiseerd en ongedisciplineerd.
Gevoelscentrum/schaamte
2. De helper. Dit type persoonlijkheid geeft op een altruïstische, gulle en zelfs zelfopofferende manier aan anderen. Met andere woorden, ze zoeken de liefde en goedkeuring van anderen door behulpzaam te zijn. Hierdoor hebben ze echter vaak moeite om voor zichzelf en hun behoeften te zorgen. Ze zijn altruïstisch en zorgzaam, maar kunnen zich overgeven aan manipulatief gedrag.
3. De Uitvoerder. Het zijn op succes gerichte mensen die zich zorgen maken over hun imago en uiterlijk. Zozeer zelfs dat ze het fictieve beeld dat ze willen weergeven als echt aannemen.
Ambitieus en competitief, ze richten hun interesse op werk en hebben de neiging om het emotionele uit de weg te gaan. Het zijn ook zelfverzekerde en mensen met uitstraling.
4. De individualist. Melancholische, gevoelige en emotioneel diepe mensen. Gereserveerd en stil, hebben ze de neiging zich voor anderen te verbergen vanwege hun lage zelfrespect. Toch kunnen ze minachting voelen voor de gewone manier van leven. Ze hebben ook de neiging zich kwetsbaar te voelen en kunnen zelfmedelijden tonen.
Werken met je enneagram
Door je enneatype te identificeren, kun je de automatische patronen die je gedrag sturen in gedachten houden. Dit zijn trends waar je je doorgaans niet bewust van bent, maar die ertoe leiden dat je situaties op een bepaalde manier interpreteert. Bovendien kun je jezelf verdedigen met verschillende niet-functionele strategieën.
Als je je bewust bent van je plaats op het enneagram, kun je jezelf bovendien bevrijden om te stoppen met het herhalen van bepaalde gedragspatronen. Met andere woorden, het opent een deur voor jou om controle te krijgen over je gedachten en acties. Inderdaad, door de maskers die je draagt af te werpen, kun je je ware zelf naar boven laten komen.
Gebruik het enneagram daarom niet om jezelf te definiëren, te labelen of te beperken. Integendeel, gebruik het om jezelf te leren kennen en je beste versie te ontwikkelen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Palmer, H., & Shtereva, N. (1996). El eneagrama. Los Libros de la Liebre de Marzo.
- Durán, C., & Gómez, A. C. (2011). Eneagrama: los engaños del carácter y sus antídotos. Editorial Kairós.