De lichaamstaal van bezorgdheid
Alle menselijke gevoelens en emoties schemeren op de een of andere manier door onze houding en uitdrukkingen heen. Dingen zoals vreugde en angst hebben een lichaamstaal, maar ook bezorgdheid en depressie. Bovendien zijn we allemaal in staat om die taal te lezen, zelfs zonder het te beseffen.
Deze communicatie met het lichaam zet de toon voor hoe wij overkomen op anderen: spontaan, gespannen, onverschillig of misschien wel verdrietig, enzovoort. Wat we door middel van woorden uitdrukken, is slechts één onderdeel van communicatie. Lichaamstaal is daar een dieperliggend deel van.
De lichaamstaal van bezorgdheid omvat een heleboel dingen die getuigen van nervositeit of ongemak. Dit blijkt vooral duidelijk uit ons gezicht, de beweging van onze handen en voeten en onze algemene houding. Vandaag zullen we deze specifieke vorm van lichaamstaal gedetailleerder bekijken.
“Voor elke gedachte die door het gevoel wordt ondersteund, is er een spierverandering. Primaire spierpatronen zijn de biologische erfenis van de mens, het hele lichaam van de mens registreert zijn emotioneel denken.”
-Mabel Elsworth Todd-
Handen en de lichaamstaal van bezorgdheid
Onze handen vormen een groot deel van de lichaamstaal van bezorgdheid. Eén ding dat zal verraden dat jij bezorgd bent is het constant verbergen van je handen.
Je handen in het zicht houden is altijd een teken geweest van rust, overeenstemming en vriendschap. Het laat zien dat je niets te verbergen hebt en geen wapen of iets anders draagt dat kan worden gebruikt om anderen te schaden.
Als we rustig zijn, dan laten we onbewust onze handen zien. Als we daarentegen bang zijn, wantrouwend of terughoudend zijn, verbergen we ze. Misschien houd je ze in je zakken, achter je rug, onder de tafel, enz.
Onze ogen zeggen heel veel
Je ogen zijn de vensters van je ziel. Als je bezorgd bent, zal je hele gezicht en lichaam stijf zijn. Je zult ook je wenkbrauwen fronsen. Mensen zullen je misschien vragen of je een slecht humeur hebt of ongerust bent wanneer ze jouw gezichtsuitdrukking zien. Deze uitdrukking kan ervoor zorgen dat mensen je zien als iemand die heel serieus is.
Er is een bepaald soort blik die getuigt van bezorgdheid. Het gaat meestal om een combinatie van vast gestaar en af en toe een vluchtige blik naar beneden. De specifieke verhouding van staren en omlaag kijken is afhankelijk van de persoon, maar dit zijn de twee belangrijkste tekenen van bezorgdheid.
Vergeet niet dat bezorgdheid betekent dat je je constant zorgen maakt, maar vaak op een vage, ongedefinieerde manier. Het leidt ook tot irritatie en intolerantie met iemands omgeving. Vandaar de vaste blik, die agressiviteit overbrengt, en de neerwaartse blik, wat een teken van introspectie is.
Andere uitdrukkingen die bezorgdheid weggeven
Bijten is een ander typisch teken van bezorgdheid. Een van de meest voorkomende vormen hiervan is nagelbijten. Het hoeven echter niet altijd je nagels te zijn, zo kunnen mensen die bezorgd zijn ook bijten of kauwen op andere dingen zoals potloden, gummetjes of iets anders dat ze bij de hand hebben.
Ook op je lippen bijten komt vaak voor, net als kauwgom kauwen. Dit kunnen allemaal tekenen zijn van een onaangenaam gevoel.
Een ander weggevertje zijn constante, dwangmatige bewegingen. Bijvoorbeeld het klassieke kruizen van de benen en wiebelen met de voeten of voortdurend friemelen met iets in je hand. Het kan ook de vorm aannemen van een tic, zoals het tikken met je voeten of vingers. Al deze bewegingen tonen je ongemak en rusteloosheid.
Iets anders vreemds over bezorgdheid is dat het erg besmettelijk is, vooral als de mensen om je heen ook gespannen zijn. Dat is wat de lichaamstaal van bezorgdheid meer maakt dan alleen iets anekdotisch. Het is een fysiek teken van angst. Het betekent dat je onopgeloste problemen hebt die je moet verwerken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Baró, T. (2012). La gran guía del lenguaje no verbal: Cómo aplicarlo en nuestras relaciones para lograr el éxito y la felicidad. Grupo Planeta (GBS).