De eerste keer seks hebben: fabels en feiten

De eerste keer seks hebben: fabels en feiten

Laatste update: 22 oktober, 2019

De eerste keer seks hebben: het is iets dat je waarschijnlijk niet zult vergeten. Het opent een deur naar nieuwe sensaties, nieuwe manieren om jezelf in verband te zien met je partner en het leven. Echter, ondanks het feit dat we in een ogenschijnlijk liberale tijd leven — sommigen zouden het zelfs losbandig noemen — rust er nog steeds een taboe op seks. Er bestaan veel misplaatste ideeën rondom seks die mensen verspreiden door middel van een van de populairste wijzes van communicatie: mond-op-mond.

De meest onjuiste generalisatie die iedere beschrijving tart, is dat seksualiteit pas begint als je de eerste keer seks hebt. Vanaf het moment dat we op deze wereld gezet worden, zijn we seksuele wezens. Sommige deskundigen beweren dat er ‘genoegen van de erotische soort’ bestaat dat mensen in verschillende situaties ervaren. Wanneer een baby bijvoorbeeld aan de tepel van zijn moeder zuigt, of wanneer we onze sphincters loslaten. Ook simpele dingen zoals het aanraken van onze eigen lichamen of verschillende texturen op onze huid voelen kan ons een zekere hoeveelheid genoegen geven.

‘Er is niks veiligs aan seks en dat zal er ook nooit zijn.’

-Norman Mailer-

Genitaliën zijn slechts een van meerdere dimensies met betrekking tot seksualiteit. Daarom is de eerste keer dat je seks hebt in de absolute zin van het woord, eigenlijk slechts een soort van je eerste ervaring. Voor mensen bestaan er meerdere eerste keren, zelfs binnen dit seksuele terrein.

Dit zijn allemaal duidelijke voorbeelden van de tientallen fabeltjes en feiten die onze maatschappij over seks — met name onze eerste keer — met ons deelt. Laten we het eens hebben over een paar misvattingen die rondgaan.

De eerste keer seks en leeftijd

Er bestaat geen ‘foute’ leeftijd waarop je de eerste keer seks kunt hebben. Slechts enkele decennia geleden beschouwde de maatschappij een meisje als klaar om te trouwen en in staat om kinderen te krijgen rond 14-jarige leeftijd. Dit is in veel gedeeltes van de wereld nog steeds het geval. Het tegenovergestelde is echter ook waar. Het zal je misschien verrassen om te leren dat volgens een onderzoek uit Japan, 42% mannen tussen de leeftijd van 18 en 34 nog maagd is.

Eerste keer seks: fabels en feiten

Statistisch gezien heeft de gemiddelde mens op zijn 17e voor de eerste keer seks. Dit wisselt natuurlijk van cultuur tot cultuur en zelfs onderling tussen sociale groepen en klassen in dezelfde cultuur. Vroeger, later of veel later seksueel actief worden is een persoonlijke keuze. Buiten het gemiddelde vallen betekent niet dat je abnormaal bent (in de negatieve zin van het woord).

De eerste keer moet geweldig zijn

Dit is een van de meest wijdverspreide en bedrieglijke mythes. Meestal is namelijk het tegenovergestelde het geval. Onervaren zijn en nervositeit maken ons nogal onbeholpen. Het is zeldzaam dat iemands eerste keer gedenkwaardig is vanbwege iets anders dan het feit dat het simpelweg de eerste keer is. Dit geldt overigens niet alleen voor seks: het gaat ook op voor veel andere onderdelen van het leven.

Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers in de Verenigde Staten, laten 85% van de (ondervraagde) vrouwen weten dat ze erg teleurgesteld waren toen ze de eerste keer seks hadden. Ze hadden niet bepaald een buitenlichamelijke ervaring of het gevoel iets hemels mee te maken. Ze ontdekten, leerden zichzelf een beetje beter kennen en beweegden zich verder in het gebied van lichamelijke liefde tussen zichzelf en haar partner. Meer was het niet.

De man hoort de leiding te nemen in deze situatie

Een combinatie van machismo en angst onderhouden deze fabel. Zowel mannen als vrouwen zijn hier verantwoordelijk voor. Als hij meer ervaring heeft dan zij, heeft hij wellicht een zekere voorsprong. In dat geval hoort hij misschien ook het grootste deel van de verantwoordelijkheid te dragen voor het wegnemen van de spanning die in de kamer hangt. Dit kan ook omgedraaid worden wanneer de vrouw meer ervaring heeft. Echter, de meer ervaren partner kan geen controle uitoefenen over de emoties of gevoelens van de ander en zouden dit ook niet moeten proberen tijdens de eerste keer.

Hand in hand

Zowel mannen als vrouwen zouden hun eerste seksuele ervaring alleen met totale, wederzijdse instemming moeten beginnen. Hetzelfde geldt voor alle ervaringen die hieruit volgen. Niemand hoeft toe te geven aan druk. Ook is het geen goed idee om deze stap te nemen voordat je alle mogelijke onenigheden tussen jezelf en je normen en waarden hebt opgelost. Geen van beide partners kan verwachten dat de ander de verantwoordelijkheid op zich neemt die aan beide deelnemers behoort.

Er bestaat een goede manier om te herkennen of je klaar bent om voor de eerste keer seks te hebben — of niet. Als je op een heldere en directe manier je emoties, behoeftes en verlangens aan je partner kunt communiceren, dan is de kans groter dat de ervaring aangenaam uitpakt. Het kan zelfs een kans voor ontwikkeling zijn. Als je je echter niet op je gemak voelt of in de war bent, ben je er wellicht nog niet klaar voor en kun je beter wachten.

Alcohol en drugs helpen

Een van de effecten van alcohol is dat het je remmingen beperkt. Daarom proberen veel jonge mensen hun angsten voor de eerste keer te confronteren na alcohol of een ander soort drugs tot zich genomen te hebben. Iets voor de eerste keer doen resulteert in angst en twijfel, zoals bijna alle nieuwe ervaringen dat doen. Hoe zeker je je ook voelt over iets, zul je toch tot een zekere hoogte terughoudend opstellen.

Jongen met drank

Een psychoactieve substantie tot je nemen voor je de eerste keer seks hebt, is een slecht idee. Het zal er alleen voor zorgen dat het achteraf als ‘onecht’ aanvoelt. Dit soort drugs beïnvloedt je zintuigen en weerhoudt je van het ervaren van verschillende sensaties. Ook kan het voor gedragsveranderingen zorgen waardoor je uiteindelijk niks aan zelfkennis wint tijdens deze unieke ervaring.

De eerste keer verloopt niet als een bankoverschrijving. Het is een veel intiemere gebeurtenis dan dat. Het zal echter niet beslist onvergetelijk zijn. Idealiter is het een liefdevolle en vervullende ervaring die het wederzijdse vertrouwen en liefhebben tussen seksuele partners zal versterken. De belangrijkste dingen om een goede ervaring te hebben, zijn het verlangen om het uit vrije wil mee te maken, en in overeenstemming zijn met je ware zelf. De rest is een kwestie van je gevoelens en je intuïtie volgens.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.