De behandeling van posttraumatische stressstoornis
We hebben allemaal gehoord van posttraumatische stressstoornissen en weten hoeveel leed het met zich meebrengt. Verkrachtingen, overvallen, oorlogen en terroristische aanslagen zijn slechts enkele voorbeelden van het soort gebeurtenissen die ten grondslag kunnen liggen aan een posttraumatische stressstoornis. Maar niet alleen door menselijk optreden veroorzaakte situaties kunnen de oorzaak zijn van PTSS. Ook natuurrampen, zoals orkanen of aardbevingen, kunnen de stoornis teweegbrengen. De vraag is nu, hoe behandel je het? In dit artikel bespreken we daarom hoe de behandeling van posttraumatische stressstoornis in zijn werk gaat.
“Elke oorlog is een vernietiging van de menselijke geest.”
-Henry Miller-
De behandeling van posttraumatische stressstoornis: psycho-educatie en ademhaling
Als je lijdt aan een posttraumatische stressstoornis, is het raadplegen van een goede psycholoog het eerste dat je moet doen. Cognitief-gedragsmatige benaderingen worden het meest ondersteund door empirisch onderzoek. Daarom raden we aan een gekwalificeerde cognitief gedragstherapeut te zoeken.
Deze zal beginnen door een eerste evaluatie uit te voeren, wat een essentieel onderdeel is van het begrijpen van de problemen van de patiënt. Vervolgens is het belangrijk dat hij psycho-educatie uitvoert. Hij zal de patiënt uitleggen wat er gebeurt in termen die de patiënt zal begrijpen. Hij moet de symptomen die de persoon ervaart benadrukken en aangeven waarom ze verschijnen, wat ze onderhoudt en hoe ze zullen worden behandeld.
Het doel is om het individu zoveel mogelijk inzicht te geven in wat er met hem gebeurt. Hij moet begrijpen waarom en hoe de professional het zal proberen op te lossen. Dit is ontzettend belangrijk omdat patiënten zich zo beter aan hun behandeling zullen kunnen houden. De volgende stap is leren om te ontspannen.
Door de patiënt te trainen in het beoefenen van buikademhaling, voorzie je deze van een eenvoudig en zeer nuttig hulpmiddel dat hij zal kunnen gebruiken wanneer angst toeslaat. Dit is ontzettend belangrijk, want de stoornis heeft alles met angst te maken. Als de patiënt deze techniek eenmaal heeft geleerd en zich er prettig bij voelt, is het belangrijk dat deze voortaan voortdurend wordt toegepast.
“Soms is het meest productieve wat je kunt doen, ontspannen.”
-Mark Black-
De volgende stappen in de behandeling van posttraumatische stressstoornis
Afgezien van het bieden van hulpmiddelen die die patiënt kan gebruiken wanneer zijn angst toeneemt, is het belangrijk om aan andere aspecten te werken. Deze hoeven echter niet altijd zichtbaar te zijn. We hebben het hier over gedachten en overtuigingen die samenhangen met de gebeurtenis die aanleiding heeft gegeven tot de stoornis. Pak je deze niet aan, dan is de behandeling onvolledig. Het zou slechts een pleister op de wond zijn.
Daarom is het ook zo belangrijk om de patiënt te leren om zijn gedachten te identificeren. Dat wil zeggen, hij moet leren om zijn automatische gedachten en irrationele overtuigingen te herkennen. Dit kunnen gedachten zijn als de volgende:
- Wat er gebeurde was mijn schuld.
- Ik zal het nooit kunnen overwinnen.
- De wereld is een gevaarlijke plaats en de gebeurtenis zal zichzelf herhalen.
Dit brengt ons bij de eerste stap van cognitieve herstructurering. Vervolgens zal dit allemaal in twijfel worden getrokken via de socratische dialoog. Op deze manier leert de persoon van sessie tot sessie de gedachten die de stoornis ondersteunen te vernietigen.
De behandeling voltooien
Om de behandeling van posttraumatische stressstoornis compleet te maken, moet er nog iets anders aan worden toegevoegd. Omdat mensen die lijden aan PTSS de neiging hebben om alles te vermijden dat verband houdt met de gevaarlijke situatie of gebeurtenis, is het belangrijk om te werken aan blootstelling, zowel in hun verbeelding als in het echte leven.
Door blootstelling zullen ze aan de situatie wennen en zo hun angst verminderen. Ook zullen ze leren dat het herinneren van de gebeurtenis niet betekent dat ze deze opnieuw moeten beleven. Net zoals ze niet noodzakelijkerwijs de controle moeten verliezen. Tegelijkertijd zal dit ze in staat stellen om onderscheid te maken tussen de traumatische gebeurtenis en andere, veilige gebeurtenissen.
Het idee is om ze te laten inzien dat wat er met hen is gebeurd, concreet en specifiek is, niet een waarschijnlijk of algemeen feit. Uiteindelijk zal dit hun gevoel van zelfbeheersing vergroten en ze helpen om in te zien dat ze in staat zijn de situatie te beheren.
Tot slot, net als bij alle andere angststoornissen, is het belangrijk om een terugvalpreventieplan te integreren in de behandeling van posttraumatische stressstoornissen. Deze laatste stap is fundamenteel. Het zal helpen de voortgang te versterken en de patiënt krachtiger te maken.