COVID-19 kan een depressie-epidemie veroorzaken

COVID-19 kan de komende maanden voor een nieuwe epidemie zorgen: depressie. Geestelijke gezondheid is daarom een andere noodsituatie die we moeten aanpakken door passende maatregelen te nemen.
COVID-19 kan een depressie-epidemie veroorzaken

Laatste update: 21 mei, 2020

COVID-19 kan een nieuwe epidemie veroorzaken die we, zonder fatalistisch te zijn, al beginnen waar te nemen. We hebben het over een depressie-epidemie. Helaas kunnen emoties, onzekerheid, uitputting, gebrek aan controle en zelfs het gevoel van leegte in deze situatie namelijk de mentale gezondheid van mensen ernstig beïnvloeden.

We zouden dit graag willen vermijden. Het zou zelfs bemoedigend zijn om te denken dat, zoals de ‘populaire psychologie’ van tegenspoed zegt, we hier allemaal sterker en wijzer uit zullen komen.

Het is waar dat dit bij sommige mensen zeker het geval kan zijn. De neurowetenschap vertelt ons dat sommige mensen vaardiger zijn in het omgaan met stress en een veerkrachtiger aanpak hebben. Ze zijn dus beter voorbereid op deze situatie. Maar niet iedereen kan op een positieve manier omgaan met verandering, crisis, verlies of onzekerheid.

Het is dus niet onredelijk om af te leiden dat, wanneer de quarantaine eindigt en we de post-coronavirus-realiteit onder ogen moeten zien, stemmingsstoornissen kunnen toenemen. Het is een kans waarop we ons moeten voorbereiden en moeten proberen te voorkomen.

COVID-19 kan een depressie-epidemie veroorzaken

COVID-19 kan een depressie-epidemie veroorzaken

Epidemieën discrimineren geen sociale klassen, nationaliteiten of religies. Het coronavirus geeft ons een les die we misschien nooit zullen vergeten en herinnert ons eraan dat we kwetsbaarder zijn dan we dachten.

Ja, het leven van mensen vóór deze pandemie was misschien niet perfect. Ondanks dit alles waren we gelukkiger maar realiseerden ons dit niet. We waren gelukkig omdat we een gevoel van controle hadden.

De dagen hadden hun specifieke routines en doelen en er was geen angst voor een onzeker morgen. In deze gezondheidscrisis die ook de economie beïnvloedt, is het echter onvermijdelijk dat je de steek van kwetsbaarheid voelt.

Een paar weken geleden schreef Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een artikel (link in het Engels) dat werd gepubliceerd in het blad Psychiatric Times. Hij stelde dat deze pandemie ook tot andere fenomenen zal leiden.

Stress en angst

COVID-19 zou een nieuwe epidemie van stress- en angststoornissen kunnen veroorzaken. Sterker nog, het dwangmatige koopgedrag, de paniek en angst die mensen ervaren bevestigen deze stelling.

Een ander artikel (link in het Engels), gepubliceerd door klinisch psychologen van de Washington University Center for the Science of Social Connection, waarschuwde ons ook voor iets anders. Het stelde dat, wanneer de besmetting afneemt en we weer terug naar normaal gaan, het aantal patiënten met een depressie zal toenemen.

Vrouw ademt even rustig in

Waarom zou het aantal gevallen van depressie toe kunnen nemen?

Het zou naïef zijn te denken dat deze crisis geen psychologische littekens zal achterlaten. Sommige mensen hebben dierbaren verloren. Anderen verloren hun baan en vrezen voor de toekomst.

Evenzo mogen we degenen die lijden aan een depressie, of die een depressie of angststoornis net overwonnen hebben, niet over het hoofd zien. In deze situaties komen deze mentale aandoeningen namelijk vaak terug.

Het ‘post-coronavirus’ tijdperk

Hoe het ook zij, we zullen ons allemaal aan aan veel situaties moeten aanpassen tijdens het ‘post-coronavirus’ tijdperk:

  • Een complexe emotionele barometer. Er zal een mix zijn van verdriet, wanhoop, prikkelbaarheid en woede.
  • Existentiële crises.
  • Onzekerheid. Dit woord zal zelfs  nog vaker voor gaan komen dan nu.
  • Economische instabiliteit. Dit is een factor die tot psychische problemen kan leiden.
  • Uitputting, machteloosheid en het gevoel geen controle te hebben over je eigen leven en bestaan.

Het is normaal dat mensen zich soms zo voelen. Als deze sensaties echter weken of maanden aanhouden kan er een depressie aan de deur kloppen. Op dat moment kan je vermogen om problemen op te lossen afnemen en kunnen slapeloosheid, gebrek aan motivatie en chronische apathie zich manifesteren.

Manieren om deze nieuwe epidemie te voorkomen

De COVID-19-crisis kan dus een depressie-epidemie veroorzaken. Vanwege dit feit is het raadzaam om preventieve maatregelen en maatregelen om er mee om te gaan te nemen.

Onthoud dat elke persoon uniek is en dat deze situatie iedereen op verschillende manieren zal beïnvloeden. We weten echter dat in een pandemisch scenario de belangrijkste oorzaak van depressie normaal gesproken omgevingsstress is.

Situaties om aan te pakken om een depressie-epidemie te voorkomen
We moeten daarom de volgende dimensies aanpakken:

  • Quarantaine zal een trigger zijn voor depressie. In deze situaties is het essentieel om professionele hulp te zoeken.
  • Je moet leren omgaan met stress en je emoties. Wat je vandaag negeert, kan morgen tot hulpeloosheid leiden. Wees je dus bewust van hoe je je voelt in het hier en nu.
  • Het is van vitaal belang dat elke stad psychologische ondersteuning biedt aan iedereen die een dierbare verliest aan COVID-19.
  • Financiële moeilijkheden zullen een andere trigger zijn voor psychische problemen.
  • Tot slot, maar niet het minst belangrijk, moet je ondersteunende netwerken creëren, omdat ze emotionele pijn kunnen helpen verlichten. Het is geruststellend om te weten dat je niet de enige bent en dat we allemaal hetzelfde doormaken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.