Cognitieve stoornissen bij ouderen: normale of pathologische veroudering?

Met de leeftijd gaat een verslechtering van bepaalde cognitieve vermogens gepaard. Het is echter uiterst belangrijk om te weten hoe je onderscheid kunt maken tussen de processen of verliezen die verband houden met normale veroudering en die welke verband houden met ziekte, wanneer je behandelingen overweegt.
Cognitieve stoornissen bij ouderen: normale of pathologische veroudering?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 28 juli, 2023

De levensverwachting in westerse samenlevingen neemt toe. Dit verhoogt op zijn beurt de prevalentie van bepaalde ziekten, zoals Alzheimer of andere vormen van dementie. Deze aandoeningen veroorzaken niet alleen persoonlijk en familiaal leed, maar brengen vaak ook moeilijke behandelingen met zich mee. Om deze reden is het onderzoek naar de diagnose van cognitieve stoornissen bij ouderen toegenomen, op zoek naar succesvolle vroegtijdige screening van zowel normale als pathologische veroudering.

Met het ouder worden ondergaan de hersenen en het zenuwstelsel veranderingen. Daarom is het onrealistisch om te verwachten dat bepaalde capaciteiten op hetzelfde niveau blijven als in onze jongere jaren.

Het is echter niet zo dat elk probleem met het geheugen of andere functies noodzakelijkerwijs een teken van dementie is. Daarom is een adequate evaluatie essentieel om de toestand van het individu vast te stellen en te bepalen wat de meest geschikte behandeling zou zijn.

Oudere vrouw denkt na

Het verloop van normaal ouder worden

Het is onvermijdelijk dat na het bereiken van een bepaalde leeftijd sommige van onze vaardigheden een natuurlijke achteruitgang beginnen te vertonen. Toch hangt de ontwikkeling hiervan grotendeels af van individuele factoren, zoals leeftijd, opleidingsniveau of de sociaal-culturele context van het individu.

In het begin zijn er kleine cognitieve tekenen die het dagelijks leven niet noemenswaardig verstoren. In die zin maakt de ervaring veel van de verloren mentale beweeglijkheid goed.

Het verlies treedt geleidelijk en progressief op en de persoon is zich bewust van de toestand van zijn cognitieve vermogens. De belangrijkste veranderingen zijn de volgende:

  • Een vertraging in de snelheid van informatieverwerking.
  • Afname van het vermogen om nieuwe informatie te coderen, op te slaan en terug te halen.
  • Vermindering van de lexicale voorraad (of beschikbare woordenschat).
  • Lichte geheugenproblemen. Bijvoorbeeld het onthouden van specifieke informatie, zoals namen of telefoonnummers.
  • Enige achteruitgang in visuospatiële vaardigheden.

Cognitieve stoornissen bij ouderen

Iemand die de tekenen van normaal ouder worden vertoont, ontwikkelt niet noodzakelijk dementie. In feite zijn er twee manieren van veroudering in plaats van dat het een continuüm is.

Voordat dementie optreedt, is het echter mogelijk dat de zogenaamde milde cognitieve stoornis (MCI) optreedt. Het is een symptoom dat een bepaalde pathologie impliceert (Spaanse link).  Dit is iets dat niet voorkomt bij normaal ouder worden, maar niet voldoet aan de criteria voor de diagnose dementie.

Dit type cognitieve stoornissen bij ouderen is abnormaal voor hun leeftijd. Toch zijn ze meestal in staat om hun autonomie te behouden. De aangetaste cognitieve gebieden kunnen variëren afhankelijk van het subtype, maar het geheugen is het meest aangetaste gebied. Dit kan invloed hebben op taal, executieve functies en visuospatiële vaardigheden.

Het meest relevante aspect van milde cognitieve stoornissen is de progressie ervan. Er is namelijk ontdekt dat er vanuit deze positie een verhoogd risico is op progressie naar dementie. Het is echter ook mogelijk dat deze progressie bij sommige mensen stagneert. Sommigen slagen er zelfs in om de verliezen te herstellen en terug te keren naar het patroon van normaal ouder worden.

Oudere man met dementie

Factoren die de cognitieve achteruitgang bij ouderen beïnvloeden

Bijgevolg zijn de grenzen tussen ‘normale veroudering’ en ‘lichte cognitieve stoornissen’ niet altijd even duidelijk. Veel mensen kunnen bijvoorbeeld gealarmeerd raken door goedaardige tekenen en vrezen dat ze aan dementie lijden.

Ook kunnen sommige relevante problemen onderschat worden. Daarom is een neuropsychologische evaluatie essentieel om zowel de toestand als de meest geschikte strategieën te bepalen.

Er zijn echter verschillende factoren die de ontwikkeling naar dementie beïnvloeden (Spaanse link). De meest prominente daarvan is leeftijd, dus het risico neemt toe met het verstrijken van de tijd. Bovendien is er een relatie gevonden met andere factoren:

  • De mate van aantasting.
  • Het aantal cognitieve gebieden dat aangetast is.
  • Gebrek aan bewustzijn over het probleem.
  • De aanwezigheid van psychologische stoornissen, emotionele symptomen en gedragsproblemen.
  • Stoornissen in het episodisch en semantisch geheugen.

Neuropsychologische behandeling en cognitieve stimulatie kunnen helpen om vaardigheden te behouden, de achteruitgang ervan te vertragen of het risico op progressie naar dementie te verminderen. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk professioneel advies in te winnen wanneer mogelijke cognitieve achteruitgang wordt waargenomen bij ouderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Custodio, N., Herrera, E., Lira, D., Montesinos, R., Linares, J., & Bendezú, L. (2012, October). Deterioro cognitivo leve: ¿dónde termina el envejecimiento normal y empieza la demencia?. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 73, No. 4, pp. 321-330). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Lorenzo Otero, J., & Fontán Scheitler, L. (2003). Las fronteras entre el envejecimiento cognitivo normal y la enfermedad de Alzheimer.: El concepto de deterioro cognitivo leve. Revista médica del Uruguay19(1), 4-13.
  • Bartrés-Faz, D., Clemente, I., & Junqué, C. (1999). Alteración cognitiva en el envejecimiento normal: nosología y estado actual. Revista de neurología29(1), 64-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.