Chronische verveling: het symptoom van depressie waar niemand over praat
De schrijver C.S. Lewis zei dat mentale pijn minder dramatisch is dan fysieke pijn. In werkelijkheid komt het echter vaker voor en is het ook moeilijker te dragen. Tot het meest stille lijden van de mens behoort ongetwijfeld depressie. Deze stemmingsstoornis is als een werkelijk complexe puzzel die bestaat uit vele variabelen en persoonlijke omstandigheden.
Depressie is niet gemakkelijk te definiëren of te voorkomen. Je kunt goede basisgereedschappen hebben en een zeer veerkrachtige houding, maar soms kunnen bepaalde ervaringen, en zelfs je sociale context, je breken.
In feite heeft volgens gegevens van de WHO (Engelse link) bijna 3,8 procent van de bevolking te maken met deze psychische aandoening. De cijfers zouden nog hoger kunnen liggen, omdat niet iedereen hulp zoekt en een diagnose krijgt.
Bovendien wordt depressie nog steeds verkeerd begrepen door de maatschappij. Sommigen brengen het in verband met een gebrek aan proactiviteit, zwakte en feilbaarheid. Inderdaad hebben we meestal een onvolledige visie op deze stoornis, die we alleen associëren met verdriet en gebrek aan energie.
Toch zijn er bepaalde factoren bij depressie die vaak over het hoofd worden gezien. We gaan er een van bekijken: chronische verveling: het symptoom van depressie waar niemand over praat.
Als je het gevoel hebt dat niets je interesseert, niets je aandacht trekt, en dat waar je voorheen gepassioneerd over was je nu uitput, aarzel dan niet om deskundige hulp te vragen.
Chronische verveling en depressie
Het symptoom van depressie dat vaak over het hoofd wordt gezien is chronische verveling. Het is normaal om je af en toe te vervelen. In feite kan dit soort emoties nuttig zijn, omdat ze je aansporen tot verandering. Voor kinderen is het zelfs noodzakelijk. Dat komt omdat het kind dat zich verveelt uiteindelijk zijn kritisch denken en zelfredzaamheid bevordert.
Deze toestand heeft echter een zeer problematische en pathologische keerzijde. Dat is het feit dat mensen die lijden aan chronische verveling een grotere kans hebben om te lijden aan depressie. Ze lopen ook het risico te lijden aan angst en een grotere kans op het ontwikkelen van verslavingen aan middelen (alcohol, drugs) of gedragsverslavingen, zoals gokken.
Onderzoek (Engelse link) van de Alliant International University in Californië (VS) stelt dat verveling een aversief gevoel van vermoeidheid, rusteloosheid en frustratie is dat uiterst schadelijk kan zijn als het chronisch wordt. Het verveelde individu heeft namelijk geen prikkels meer in zijn dagelijkse routine en begint zich losgekoppeld te voelen van de werkelijkheid. Dit kan problematisch zijn.
Depressie gaat verder dan een gezicht vertroebeld door verdriet, hopeloosheid, of de behoefte aan afzondering. In feite zijn er factoren waaruit deze psychische stoornis bestaat die vaak over het hoofd worden gezien.
Wanneer hopeloosheid samenkomt met aanhoudende verveling
Wat gebeurt er als je jezelf niet meer kunt vermaken met je hobby’s? Wat gebeurt er als je bovendien het gevoel hebt dat er niets belangrijks voor je te doen is? Misschien ben je werkloos en voel je je gefrustreerd doordat je geen werkaanbiedingen krijgt.
Je geniet niet meer van de dingen die je vroeger deed, sterker nog, je bent nergens meer in geïnteresseerd. Het is niet moeilijk om in te zien dat dit soort situaties het risico vergroot om aan een depressieve stoornis te lijden.
Verveling alleen zal er echter niet toe leiden dat je aan een psychische stoornis lijdt. Meerdere factoren komen samen in een depressie, zoals angst, hopeloosheid (Engelse link), negativiteit, schuldgevoel, slapeloosheid, eetstoornissen, enz.
Chronische verveling omvat apathie, anhedonie en abulia. Je ervaart de afwezigheid van plezier, een verlies van interesse en motivatie, en gevoelens van onmacht als het gaat om het uitvoeren van welke taak dan ook. Het is een diffuus en beklemmend gevoel waarbij je het gevoel hebt dat je leven volledig is vastgelopen.
Existentiële verveling: twijfelen aan je belang in de wereld
“Wat doe ik hier en wat is mijn rol? Wat zou ik nu moeten doen?” Als je te maken hebt met een psychisch probleem, stel je jezelf voortdurend vragen. Maar deze vragen zitten vol gif, want ze vreten aan je en dempen je stemming nog meer. Bovendien vergroten ze je wanhoop.
Daarom moet bij depressie altijd rekening worden gehouden met chronische of existentiële verveling. De schrijver en voormalig directeur eerstelijnszorg van de Universiteit van Chicago (VS) Alex Lickerman, bedacht deze term en definieerde hem als het onvermogen om iets interessants te vinden in het leven.
Als je geen plezier beleeft aan je hobby’s en niets interessant voor je is, ga je uiteindelijk twijfelen aan je plaats en je belang in de wereld. Zo denken duidt op een rode lijn die je nooit mag overschrijden, want dat is het moment waarop je geconfronteerd wordt met het gevaarlijke idee dat je leven geen betekenis heeft.
Door onze sterk gestimuleerde maatschappij kunnen we ons overweldigd en verveeld voelen. Dit is een realiteit die veel jongeren ervaren.
Hoe om te gaan met chronische verveling?
Het symptoom van depressie waar we niet veel over praten is belangrijker dan we denken. “Je vervelen is de dood kussen,” zei de schrijver Ramón Gómez de la Serna. En tegenwoordig vervelen jongeren zich steeds meer. Nieuwe technologieën en sociale media onderwerpen hen aan een toestand van overbelasting van prikkels waarin het heel gemakkelijk is om je overweldigd en ook apathisch te voelen.
Geleidelijk aan houdt hun werkelijkheid op nieuwe prikkels te bevatten. Voeg daarbij een onzekere toekomst en het betekent dat de kans groter is dat ze op een gegeven moment een angststoornis of depressie ontwikkelen. Als jij je in dit scenario bevindt, wat kun je dan doen? We bekijken we enkele strategieën.
Handige strategieën
- Zoek steun. Vertel je vrienden, partner of familie hoe je je voelt. Leg je gevoelens van leegte en verveling uit. Leg uit dat het niet iets incidenteels is maar een constant gevoel en dat je je steeds slechter voelt.
- Vraag om psychologische ondersteuning. Zoals we al hebben uitgelegd, wordt chronische verveling gecombineerd met meer variabelen die kunnen wijzen op een depressie. Daarom is het krijgen van een diagnose en hulpmiddelen om te beheren wat er met je gebeurt uiterst belangrijk.
- Begin nieuwe activiteiten en herformuleer je doelen. Je moet op zoek gaan naar nieuwe prikkels. Dit kan echt moeilijk zijn, want als apathie je overneemt, is het moeilijk om nieuwe motivatoren te vinden. Niets is echter belangrijker dan actief worden en nieuwe taken beginnen. Zo varieer je je emotionele focus.
Ter afsluiting: als je stilstaat en toestaat dat gevoelens van indolentie, teleurstelling en voortdurende verveling je overspoelen, kom je niet vooruit. Dat gezegd hebbende, er is licht aan het eind van de tunnel. Je moet er alleen voor zorgen dat je met iemand praat en je laat helpen. De afgrond van frustratie die je gevangen houdt zal uiteindelijk verdwijnen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lee, Felicia K S & Zelman, Diane. (2019). Boredom Proneness as a Predictor of Depression, Anxiety and Stress: The Moderating Effect of Dispositional Mindfulness. Personality and Individual Differences. 146. 68-75. 10.1016/j.paid.2019.04.001.
- Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: comparison of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS) with the Beck Depression and Anxiety Inventories. Behav Res Ther. 1995 Mar;33(3):335-43. doi: 10.1016/0005-7967(94)00075-u. PMID: 7726811.
- van Hooft EAJ, van Hooff MLM. The state of boredom: Frustrating or depressing? Motiv Emot. 2018;42(6):931-946. doi: 10.1007/s11031-018-9710-6. Epub 2018 Jul 6. PMID: 30416228; PMCID: PMC6208645.
- Sommers J, Vodanovich SJ. Boredom proneness: its relationship to psychological- and physical-health symptoms. J Clin Psychol. 2000 Jan;56(1):149-55. doi: 10.1002/(sici)1097-4679(200001)56:1<149::aid-jclp14>3.0.co;2-y. PMID: 10661377.