Carl Jung: Hoe kalm te blijven in angstige tijden

Het leven, zoals Carl Jung ons vertelde, is een constante paradox. Het ene moment kan het ellendig zijn en het andere moment pure vreugde. Om te gaan met deze ups en downs. we moeten de inherente chaos omarmen die ons bestaan ​​bepaalt. Maar, hoe doen we dat?
Carl Jung: Hoe kalm te blijven in angstige tijden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 april, 2024

Wolfgang Pauli was een van de pioniers in de studie van de kwantumfysica. Hij won de Nobelprijs voor het voorstellen van de theorie van het uitsluitingsprincipe en het opzetten van studies over het neutrino.

We kunnen zeggen dat hij een van de briljantste geesten van de 20e eeuw was op het gebied van de natuurkunde. Zijn persoonlijke en emotionele leven was echter uiterst chaotisch. Daarom begon hij in 1932 in therapie bij Carl Jung.

Die ontmoeting, die om klinische redenen begon, maakte plaats voor een van de meest unieke en productieve vriendschappen in de wereld van psychologie en wetenschap. Arthur I. Miller vertelt in het boek Deciphering the Cosmic Number (2009) gedetailleerd over veel van hun ontmoetingen in Jung’s gotische herenhuis aan de oevers van het Meer van Zürich.

Carl Jung stond erom bekend mensen te helpen hun innerlijke wereld serieus te nemen. Hij beweerde dat het niet uitmaakte hoe briljant iemand is als hij beheerst wordt door gevoelens van ontmoediging. Daarom was het zijn doel zijn patiënten en vrienden te begeleiden om te begrijpen dat iedereen aan de donkerste tijden kan ontsnappen door enkele specifieke richtlijnen te volgen.

“Het leven zelf heeft geen regels. Dat is zijn mysterie en zijn onbekende wet.”

-Carl Jung-

Carl Jung
Carl Jung beweerde dat we de chaos van het leven moeten accepteren, maar altijd moeten onthouden wie we zijn.

Hoe kalm te blijven in angstige tijden

De redenen waarom de Nobelprijswinnaar, Wolfgang Pauli Carl Jung om hulp vroeg zijn te vinden in een ander boek; Atom and Archetype:De Pauli/Jung Brieven, 1932-1958. Dit boek bevat een briefwisseling tussen beide figuren.

Pauli had een zeer stressvolle tijd doorgemaakt die hem ertoe had gebracht te drinken en veel van zijn relaties op te geven. Ook leed hij aan extreem turbulente nachtmerries.

Carl Jung begeleidde hem niet alleen om uit zijn put van lijden en angst te ontsnappen. Bovendien smeedde hij als natuurkundige en psycholoog een uiterst productief intellectueel verbond met hem. In feite gaf hun relatie vorm aan enkele interessante theorieën. Bijvoorbeeld het begrip synchroniciteit. Dit is de studie van acausale gebeurtenissen en significante toevalligheden.

Maar in dit geval zijn we geïnteresseerd in hoe de vader van de analytische psychologie zijn patiënten begeleidde om kalm te blijven in turbulente perioden. Die waarin soms het slechtste van onszelf naar boven komt. Als je wilt weten hoe. je dat moet doen, volg dan deze richtlijnen.

1. Accepteer chaos als onderdeel van het leven

“In alle chaos schuilt een kosmos, in alle wanorde een geheime orde.”

-Carl Jung-

Als mens zijn enkele van je grootste moeilijkheden het accepteren van de elementen tegenslag en vitale stress (Engelse link). Jung zelf merkte eens op: “Voor velen van ons, mijzelf inbegrepen, kan chaos in het beste geval eng zijn, in het slechtste geval verlammend.”

Het is inderdaad niet gemakkelijk te accepteren dat je niet altijd controle hebt over je toekomst of dat morgen net zo evenwichtig zal zijn als vandaag.

In feite zijn het onvoorspelbare en het chaotische ingrediënten van het bestaan zelf. Verzet tegen deze schommelingen vergroot alleen maar stress en angst. Je moet erop vertrouwen dat die zorgen die onderweg plotseling opduiken slechts incidentele momenten zijn, donderwolken die vroeg of laat zullen opklaren.

Bovendien ben je geneigd, als je terugkijkt en ontdekt wat je allemaal hebt overwonnen, betekenis te vinden in je eigen bestaan. In feite is er een zekere orde te midden van wat je op het eerste gezicht chaotisch en wanordelijk lijkt.

2. Waarneming

“Het hangt allemaal af van hoe we naar de dingen kijken, en niet van hoe de dingen op zichzelf zijn.”

-Carl Jung-

Het boek, Selected Letters of CG Jung 1909 – 1961, bevat de correspondentie die de Zwitserse psychiater onderhield met zijn patiënten. Een van hen vroeg hem, metaforisch, hoe de rivier van het leven over te steken. Jung antwoordde dat er in werkelijkheid geen juiste manier van leven is, we moeten gewoon leven zoals we kunnen. Elke omstandigheid leidt ons naar onze bestemming.

Om kalm te blijven in angstige tijden, raadde hij aan aandacht te besteden aan de manier waarop we elke ervaring interpreteren. Hier ontstaat echter een probleem. Want velen van ons steken de rivier over met ongeheelde wonden en verdrongen emoties.

Als je je laat meevoeren door de traagheid van je impulsen en je schaduwen, zal je leven gevuld zijn met grotere obstakels. In feite zul je verdrinken in het water van het dagelijks leven.

Jung zei dat we licht aan de schaduw moeten toevoegen als we weer vertrouwen in onszelf willen krijgen. Daarom moet je de dingen waarnemen zoals ze zijn en niet door de lens van angst.

3. Laat je niet meeslepen

“Ik ben niet wat mij is overkomen, ik ben wat ik kies om te zijn.”

-Carl Jung-

Om kalm te blijven in angstige tijden van eindeloze druk, moet je naar binnen kijken en niet zozeer naar wat je omringt. Het is daar waar al je waarheden liggen, en waar je krachten slapen.

Zoals Jung in een van zijn brieven schreef: “Maar als je je individuele weg wilt gaan, is dat de weg die je voor jezelf maakt, die nooit wordt voorgeschreven, die je niet van tevoren kent, en die gewoon vanzelf ontstaat als je de ene voet voor de andere zet”.

Individualisering was een van Jungs kernbegrippen (Engelse link). Het definieert het vermogen om een sterke en onafhankelijke psyche op te bouwen. Het betekent ontdekken wie je bent, een creatief wezen. Ook dit is een doel waar je aan moet blijven werken. Je bent wat je in je dagelijks leven doet, niet wat je in het verleden was.

Je moet voor ogen houden dat je een zelfbewust wezen bent met een groot potentieel. Bovendien moet je altijd onthouden wie je bent als je kalm wilt blijven in angstige tijden waarin alles mis lijkt te gaan.

Boom met afwaaiende bladeren
Actieve verbeelding kan worden geoefend door meditatie, schrijven, dansen, muziek, enz.

4. Actieve verbeelding

“Het scheppen van iets nieuws gebeurt niet door het intellect, maar door het spelinstinct dat handelt vanuit innerlijke noodzaak. De creatieve geest speelt met de voorwerpen waarvan hij houdt.”

-Carl Jung-

Carl Jung wees erop dat neurose zou verdwijnen als we bredere en vrijere persoonlijkheden zouden ontwikkelen. We raken echter vaak zo geobsedeerd door erbij te horen en acceptatie te zoeken, dat we er vaak ziek van worden. We moeten onze geest zuurstof geven en hem flexibeler maken. Zo kunnen we bredere perspectieven aannemen.

Jung bedacht de term actieve verbeelding om het in contact komen met een spontaner, speelser en vooral creatiever zelf te beschrijven. Activiteiten zoals kunst in al zijn vormen, evenals meditatie, zijn praktijken die de Zwitserse psychiater aanbeveelt. Ze verminderen niet alleen stress. Ze stellen je in staat nieuwe psychologische percelen te ontdekken.

Ten slotte, als je een angstige tijd doormaakt, kunnen deze middelen nuttig zijn. Het denken van Carl Jung raakt immers nooit uit de mode.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Dunne, Claire (2012). Carl Jung. Psiquiatra pionero, artesano del alma. Biografía ilustrada con fragmentos de sus escritos, cartas y pintura. Barcelona: Editorial Blume
  • Hannah, Barbara (2019). Jung. Vida y obra. Una memoria biográfica Barcelona. Editorial Escola de Vida.
  • Jung, Carl (2014) Atom and Archetype: The Pauli/Jung Letters, 1932-1958. Princeton University Press.
  • Jung, Carl (2014) Selected Letters of C.G. Jung, 1909-1961 (Bollingen Series, 184) Princeton University Press.
  • Miller, I. Arthur (2009) Deciphering the Cosmic Number: The Strange Friendship of Wolfgang Pauli and Carl Jung. W. W. Norton & Company
  • Kaswin Bonnefond, Danielle (2006). Carl Gustav Jung. Madrid: Editorial Biblioteca Nueva.
  • Vallejo, B., & Perez, A., (2016). Estrés vital. Variables psicológicas y sociodemográficas predictoras del malestar emocional. Acción psicológica, ISSN 1578-908X, Vol. 13, Nº. 1. págs. 159-178 https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5691927

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.