Ben je misschien bang om gelukkig te zijn?
Het is normaal dat mensen fobieën hebben. De meesten van ons kennen bijvoorbeeld wel iemand die bang is voor spinnen of last heeft van hoogtevrees. Het is echter niet normaal om bang te zijn om gelukkig te zijn. Een ‘afkeer’ hebben van geluk kan een ernstig probleem vormen voor je gezondheid en gevoel van welzijn.
De angst om gelukkig te zijn komt voort uit verschillende dingen. Een te strenge opvoeding, te veel verantwoordelijkheden of eenzaamheid zijn enkele mogelijke oorzaken. Ben jij bang om gelukkig te zijn? In dit artikel delen we echter enkele strategieën om je te helpen deze angst te overwinnen.
Hoe je kunt stoppen met het saboteren van je eigen geluk
1. Identificeer je zelfdestructieve gewoontes
Allereerst is het belangrijk om zelfdestructieve gewoontes bij jezelf te identificeren. Dit kunnen dingen zijn die je routinematig doet of dingen die je maar af en toe doet, maar die hoe dan ook een blijvende impact hebben.
Wanneer je je schuldig voelt of overweldigd wordt door een bepaalde emotie, kan het nuttig zijn om na te gaan welke situatie dit gevoel veroorzaakte. Op die manier kun je er na afloop nog eens naar kijken en er opnieuw vorm aan geven. Als je dat eenmaal hebt gedaan, is de kans een stuk kleiner dat het zich in de toekomst nog een keer zal voordoen.
2. Door tegen jezelf te vechten, voed je je angsten
Sommige mensen vluchten weg van rust alsof het een storm is. Ze zijn niet in staat om het concept van een onbezorgd leven te begrijpen. Dus als ze in het huidige moment niets zien om zich zorgen over te maken, gebruiken ze een verrekijker om in de toekomst naar dergelijke dingen te zoeken.
Ze voelen zich niet op hun gemak of vertrouwd met vrede, rust of stilte. Ze rusten alleen ‘s nachts uit terwijl ze liggen te slapen. Het is alsof ze zich altijd voorbereiden op een groot evenement.
Over het algemeen hebben we het over het soort mensen dat het gezegde “Preventie is het beste medicijn” tot het uiterste neemt. Ze proberen voortdurend om elk potentieel gevaar voor te blijven. Iets dat natuurlijk op zichzelf eigenlijk al gevaarlijk is. Dit komt omdat deze manier van leven een eindeloze aanval op je gezondheid is.
3. Vermijd en verwerp grenzen
Soms leggen we onszelf bepaalde grenzen op. Een van deze grenzen houdt in dat we onszelf niet toestaan om uit te drukken wat we denken en voelen. Als je jezelf deze regel oplegt en volgt, wordt het heel moeilijk voor anderen om je werkelijk te leren kennen of je te helpen.
Bovendien heeft dit gebrek aan emotionele expressie niet alleen betrekking op negatieve emoties zoals woede of verdriet. Veel mensen raken er zelfs aan gewend om ook hun positieve emoties in bedwang te houden.
Deze mensen denken op de een of andere manier dat het een soort van zonde is om te laten zien dat ze gelukkig zijn. Dit idee is ook het centrale thema van het bekendste boek van Umberto Eco, De naam van de roos.
4. Geniet van je geluk
Nog iets waar je rekening mee moet houden is, dat geluk weinig te maken heeft met eerlijkheid. Hoe hard je ergens ook je best voor doet, je kunt nog steeds teleurstelling ervaren.
Tegelijkertijd verrast het leven je soms echter ook met onverwachte vreugden, waarvan je het gevoel hebt dat je ze eigenlijk niet ‘verdient’. Het belangrijkste is dus om gewoon te genieten van alles wat je kant opkomt.
Waarom ben je bang om gelukkig te zijn?
Als je er eenmaal van overtuigd bent dat je deze angst kunt overwinnen, probeer dan te achterhalen waar de angst überhaupt op gebaseerd is. Waarom ben je bang om gelukkig te zijn? Welke dingen hebben deze specifieke emotionele toestand gevoed? Het identificeren van de oorzaken van je angst zou je primaire doel moeten zijn.
1. Therapie is nuttig om je angst te overwinnen
Heb je het gevoel dat dit probleem een zwart gat is waar je niet aan kunt ontsnappen? Voel je je alsmaar slechter elke keer dat je een momentje van geluk ervaart?
Als het antwoord ja is, dan kan het helpen om een professionele psycholoog te raadplegen om je te helpen de oorzaak van het probleem objectiever te analyseren. Een psycholoog kan je ook helpen bij het vinden van mogelijke oplossingen.
Schaam je niet om om hulp te vragen. Zou je je schamen om naar de dokter te gaan voor een fysiek probleem? Vergeet niet dat je geestelijke gezondheid net zo belangrijk is als je lichamelijke gezondheid.
2. Vraag de mensen van wie je houdt om hulp
Je familie en vrienden zijn geweldige ondersteuningssystemen als je problemen hebt. Ze kunnen helpen bij het vinden van oplossingen, een klankbord zijn voor je ideeën en je een nieuw perspectief bieden.
De meningen aanhoren en oprechte steun krijgen van mensen die van je houden is een geweldige manier om dit probleem te benaderen. Tegelijkertijd is het delen van je gevoelens met je vrienden of familie tevens een geweldige manier om je problemen vanuit een ander oogpunt te bekijken.
Bovendien zullen de steun en de meningen van anderen ervoor zorgen dat je je minder eenzaam voelt. En dit zorgt er weer voor dat je minder bang zult zijn om gelukkig te zijn.
Niet alleen dat, dit soort steun is meestal ook nog eens wederkerig. Als je anderen om hulp vraagt, zullen zij jou in ruil daarvoor waarschijnlijk ook eens om hulp vragen. Een gevolg hiervan is dat je wederzijdse ondersteuningsrelaties opbouwt die alle betrokkenen ten goede komen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
Schopenhauer, Arthur (2018). El arte de ser feliz. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=7H1JDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT3&dq=miedo+a+ser+feliz&ots=wAUXF6GqKh&sig=gbENCQlJZP7yagkR26RPwR4Nbc8&redir_esc=y#v=onepage&q=miedo%20a%20ser%20feliz&f=false