12 basisgebieden van het leven en hoe ze in evenwicht te brengen

Er zijn een dozijn basisgebieden van het leven, hoewel je je meestal op slechts een paar richt. Door dit te doen, reduceer je je bestaan ​​echter tot een klein pakketje. Dus waarom zou je niet alle dimensies die je bewonen evalueren en ze ten volle ervaren?
12 basisgebieden van het leven en hoe ze in evenwicht te brengen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 20 mei, 2023

Om een goede relatie met jezelf te cultiveren moet je bedenken dat je als mens weliswaar een eenheid bent, maar dat je jezelf ook in verschillende richtingen projecteert. Momenteel wordt gesuggereerd dat er 12 basisgebieden van het leven zijn. Ze komen overeen met dimensies die in je zitten, of je ze nu opmerkt of niet.

Elk van deze gebieden komt overeen met een bepaalde ervaring, hetzij met jezelf, hetzij met je omgeving. Als je ze optelt, resulteert dat in een volledige levenservaring(Spaanse link).

Je kunt een goede zelfkennisoefening (Spaanse link) doen door elk gebied een cijfer te geven van één, vijf of tien. Nadat je deze beoordeling hebt gedaan, moet je vooral aandacht besteden aan de gebieden waarop je slechts één hebt gescoord.

Het zal je bewust maken dat er aspecten van jezelf zijn waar je niet aan werkt en je helpen die dimensies te onderzoeken om een beter evenwicht te bereiken. Laten we eens kijken wat de 12 basisgebieden van het leven zijn.

“Er zijn momenten waarop een soort helderheid over je komt, en je plotseling door muren heen kunt kijken naar een andere dimensie die je vergeten was of ervoor gekozen had te negeren om verder te leven met de verschillende illusies die het leven, met name het leven met andere mensen, mogelijk maken .”

Nicole Krauss

De emotionele wereld en relaties

Hoewel er geen strikte volgorde is, wordt in de regel het emotionele gebied als eerste van de basisgebieden van het leven genomen. Het betekent het begrijpen van je eigen temperament en het identificeren van je meest actieve emoties.

Het emotionele wordt geassocieerd met de primaire reactie die je biedt op verschillende stimuli. Dit specifieke type interactie geeft signalen over de meest kenmerkende eigenschappen van je manier van zijn. Het geeft antwoord op de vraag: wat voel je en waarom?

De koppeldimensie verwijst naar de kwaliteit van je relatie. Is die gezond en bevredigend? Voldoet ze aan je verwachtingen of geeft ze je een leeg gevoel? Verandert ze je leven positief? Integendeel, verarmt het het?

Als je het emotionele gebied bekijkt, kun je analyseren hoe je een intieme band met een ander mens verwerkt, wat die bijdraagt aan jou, en welke moeilijkheden je op dit gebied tegenkomt. Bovenal kijk je naar de mate van welzijn die dit gebied van je leven je biedt.

Stel hand in hand
De kwaliteit van je relatie met je partner is een van de dimensies van het leven met een grote invloed op je welzijn.

Economisch gebied en beroepsveld

Het economische gebied houdt verband met je vermogen om je materiële behoeften te bevredigen. Het is een van de basisgebieden die je zorgvuldig moet evalueren. Je zou bijvoorbeeld kunnen geloven dat je een luxe jacht moet hebben om je volledig tevreden te voelen.

Als dat zo is, moet je dat opnemen in je doelen. Aan de andere kant is geld misschien niet van allesomvattend belang voor je, zolang je maar in je basisbehoeften kunt voorzien en jezelf af en toe kunt verwennen. Dit zal bijdragen aan je gevoel van welzijn.

Wat het professionele vlak betreft, begrijp je je carrière en de manier waarop je je daarin hebt ontwikkeld. Ook de mate van plezier die je ervaart bij het vak of beroep dat je hebt gekozen. Dit hangt samen met de samenhang tussen je capaciteiten, vaardigheden en kennis en hoe je die inzet in je werk.

Het beroepsgebied hangt nauw samen met tevredenheid en zelfredzaamheid. Op dit gebied moet je nagaan of je groeit in wat je doet. Of, blijf je stilstaan? Onderzoek ook wat je in de toekomst wilt bereiken.

Familie en sociaal gebied

Het familiegebied verwijst naar de kwaliteit en de diepte van de banden die je hebt met je kinderen en je familieleden. Deze dimensie nodigt je uit om na te denken over de mate van nabijheid met hen, de tijd die je aan hen besteedt, en de voldoening die je familierelaties je geven.

Analyseer hoe je familierelaties je leven beïnvloeden. Zijn je gevoelens tegenover je familie in principe liefdevol of zijn ze getint met tegenstrijdige emoties, zoals woede of verdriet? Vind je wat je van hen geeft en ontvangt voldoende?

Het sociale gebied heeft in de eerste plaats betrekking op je naaste sociale kring. Heb je een groep vrienden waar je op kunt rekenen? Zo ja, dan is dit gebied actief in je leven.

Zo niet, dan moet je misschien opnieuw bekijken waarom je jezelf vriendschap ontzegt. Dit gebied omvat ook de activiteiten en ruimtes die je met andere mensen deelt, terloops of tijdelijk. Ben je in staat om goede banden met anderen aan te gaan?

Gezondheid en seksueel gebied

Ook dit is een basisgebied dat van groot belang is. Het heeft betrekking op de zelfzorg van je lichaam. Het omvat ook het vermogen om de signalen te lezen die je lichaam afgeeft, je dagelijkse gewoonten, en de praktijken die je uitvoert om gezond te blijven. Geef je bijvoorbeeld je lichaam wat het nodig heeft om gezond te blijven?

De lichamelijke sfeer leidt tot bezinning op een ander levensgebied: seksualiteit. Anders dan bij andere dieren is dit bij de mens een gebied waar emoties en gedachten bij betrokken zijn. Bovendien gaat het om een hele reeks culturele patronen.

Seksualiteit is aanwezig in het leven van mensen vanaf hun geboorte tot het einde van hun dagen. Er zijn vele manieren om het te beleven en iedereen kiest welke voor hem of haar het beste is. Het is belangrijk dat het geen conflicten of ongemak oplevert, maar juist ervaringen omvat die je voldoening en welzijn geven.

Man loopt hard
Wat je doet om voor je lichamelijke gezondheid te zorgen is van groot belang om de essentiële gebieden van je leven in balans te brengen.

Kennis en ecologisch gebied

Kennis is een van de basisgebieden van het leven. Het heeft de neiging bij de meeste mensen op de voorgrond te staan. Het omvat opleiding op bepaalde kennisgebieden, maar ook het decanteren van die kennis en ervaring. Je moet echter oppassen dat je kennis niet verwart met instructie of leren.

Weten impliceert begrijpen en kennis kunnen toepassen in concrete situaties. In feite maakt het niet uit hoeveel kwalificaties je hebt, het gaat erom wat je doet met wat je weet. Om deze dimensie te evalueren moet je jezelf vragen stellen als: Wat leer je op dit moment? Hoe breid je je kennis uit? Hoe pas je toe wat je weet?

Anderzijds is het ecologische aspect een van de basisgebieden van het leven dat vaak over het hoofd wordt gezien. Je moet de relatie begrijpen die je aangaat met de natuurlijke omgeving die je omringt.

We moeten inderdaad allemaal op een verantwoorde manier in contact komen met de natuur, waarbij we profiteren van het beste van wat zij te bieden heeft. Neem je bosbaden? Heb je een huisdier? En, ga je naar buiten en geniet je van al het moois dat de natuurlijke omgeving je te bieden heeft?

Gebied van transcendentie en het spirituele gebied

Het transcendentiegebied beantwoordt de vraag naar de erfenis die je wilt achterlaten. Het houdt verband met de langetermijnplannen en projecties die je hebt geformuleerd. Het gaat om het visualiseren van wat je zal ‘overleven’.

Het spirituele gebied is verbonden met je overtuigingen en geloof ten aanzien van waarden en de zin van het leven. Het komt overeen met je religieuze ervaringen of met de praktijken die je uitvoert om je bewustzijn te verruimen. Bijvoorbeeld yoga of meditatie. Het is een dimensie die veel steun geeft aan anderen.

Nadat je al deze gebieden van je leven hebt bekeken en een score hebt gegeven, richt je je op de gebieden die je hebt verwaarloosd. Stel jezelf dan een doel om de dimensies die je niet ervaart te activeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.