Arie Kruglanski: cognitie, motivatie en radicalisering

Arie W. Kruglanski is een van de belangrijkste sociaalpsychologen ter wereld. Lees verder om meer te weten te komen over zijn theorieën!
Arie Kruglanski: cognitie, motivatie en radicalisering

Laatste update: 30 maart, 2019

Arie Kruglanski is een professor aan de Universiteit van Maryland. Ondanks het feit dat hij in Polen is geboren, heeft hij het grootste deel van zijn leven in de Verenigde Staten doorgebracht, waar hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van verschillende belangrijke theorieën.

Hoewel hij de theorie van cognitieve afsluiting bestudeerde, heeft hij op verschillende gebieden bijdragen geleverd. In feite vermelden veel verschillende artikelen en boeken veel van zijn ontdekkingen.

Van de onderzoeken van Arie Kruglanski zijn de behoefte aan cognitieve afsluiting, motivationele voorbereiding en het zoeken naar zingeving het belangrijkst. Elk van deze theorieën beïnvloedt de anderen. Zijn laatste theorie, zoektocht naar betekenis, beoogt de motivatie van terroristen te verklaren. Hierbij gebruikt hij de andere twee voorgaande theorieën.

Arie Kruglanski en de behoefte aan cognitieve afsluiting

Arie Kruglanski ontwikkelde de theorie over behoefte aan cognitieve afsluiting. Dit betekent de wens om snel antwoord te geven op een vraag waarvan de inhoud ofwel verwarrend ofwel ambigu is. Kortom, afsluiting maakt een einde aan die zoektocht en helpt ons kennis op te doen.

Daarom is afsluiting van dag tot dag noodzakelijk, zodat we niet continu op zoek zijn naar informatie. Degenen met een hoge behoefte aan afsluiting zoeken snel een antwoord omdat ze gebruik maken van de beschikbare aanwijzingen. Via deze aanwijzingen trekken ze plausibele conclusies.

Dus als de aanwijzingen echter verkeerd zijn, kunnen ze uiteindelijk de verkeerde ideeën bevestigen. Omdat de leden van onze groepen de grootste bronnen van zekerheid en kennis zijn, kunnen ze ons cognitieve afsluiting bieden. Deze mensen zullen ons vertellen hoe de wereld is, wat we moeten doen in verschillende situaties, wie ze zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Lachende Arie Kruglanski

Motivationele voorbereiding

Volgens Arie Kruglanski staat iets willen gelijk aan een intens verlangen. Deze verlangens kunnen materieel of symbolisch zijn. Bij veel gelegenheden ontstaan ​​deze verlangens door de invloed van de omgeving of onze dierbaren. Daardoor hebben verlangens twee componenten: grootte en inhoud.

Grootte verwijst naar hoeveel we iets willen en inhoud vertegenwoordigt wat we eigenlijk willen. Aan de andere kant hebben we ook een verwachting met betrekking tot deze wens: de geschatte kans dat ons verlangen zal uitkomen. De verwachting zal afhangen van onze eerdere ervaringen en van wat anderen denken.

Als onze vrienden geloven dat we ons doel kunnen bereiken, zullen we hogere verwachtingen hebben. Het is belangrijk op te merken dat er ook andere factoren zijn. Optimisme of kosten bijvoorbeeld. Deze kunnen onze verwachtingen beïnvloeden. In feite beïnvloeden verlangen en verwachting elkaar.

Onze verwachting om aan verlangen te voldoen, zal dus afhangen van hoe sterk ons ​​verlangen is. Het kan echter ook andersom zijn. Hoe hoger de verwachtingen, hoe groter het verlangen. Er zal een doel ontstaan ​​wanneer ze beiden op een hoog niveau zijn. Dat is wanneer we de juiste motivatie zullen krijgen om dat doel te bereiken.

Arie Kruglanski en verwachting vs verlangen

Het zoeken naar betekenis

Arie Kruglanski stelde ook dat we allemaal behoefte hebben aan betekenis, dat we belangrijk zijn en dat we doelen en waarden hebben die van invloed zijn op de beslissingen die we nemen. We worden gemotiveerd als we de betekenis verliezen en als we een kans vinden om die te krijgen.

Deze motivatie is het zoeken naar betekenis, wat ons ertoe brengt om, zoals de naam suggereert, naar betekenis te zoeken. Zodra we gemotiveerd zijn, gaan we op zoek naar middelen om betekenis te krijgen. We kunnen de betekenis vinden in verschillende verhalen of ideologieën.

Als deze verhalen ons vertellen dat geweld de enige manier is om betekenis te krijgen en ons sociale netwerk het gebruik van geweld ondersteunt, worden we uiteindelijk gewelddadig.

Met andere woorden, als onze groep geweld ondersteunt en we zoeken naar betekenis, kunnen we uiteindelijk geweld gaan gebruiken. Volgens Kruglanski is dit het pad dat terroristen volgen.

Zoals je kunt zien, heeft Arie Kruglanski grote bijdragen geleverd aan de psychologie, vooral op het gebied van cognitie, motivatie en terrorisme. Zijn theorieën over cognitie en motivatie maakten plaats voor zijn andere theorie, die ons in staat stelt te begrijpen hoe mensen radicaliseren en uiteindelijk lid worden van terroristische organisaties.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kopetz, C. E., y Fishbach, A. (2018). The motivation-cognition interface: From the lab to the real world: A festschrift in honor of Arie W. Kruglanski. New York: Routledge.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.