Alles zal op zijn plek vallen

Alles zal op zijn plek vallen

Laatste update: 25 juli, 2016

Maken we ons niet veel te veel zorgen? Wanneer denken we eens niet aan hoe we het zullen doen met die nieuwe baan, hoe ons kind zal presteren als het straks naar school gaat of hoe het gaat met ons huwelijk? Hoe vaak komen we niet te laat voor een aangelegenheid en trekken we hieruit rampzalige conclusies, waarna we er toch alleen maar weer achter komen dat uiteindelijk alles op zijn plek valt op een veel eenvoudigere wijze dan wij verwachtten?

Soms gaan onze gedachten sneller dan we zouden willen. Wat we hier eigenlijk moeten doen is het idee van een rustige leefstijl incorporeren in onze manier van denken, zodat we meer aanwezig kunnen zijn in onze drukke, stressvolle levens.

Hou op met zo veel na te denken! Uiteindelijk komt alles vanzelf wel goed en valt alles op zijn plek. Zoals een oud gezegde luidt, ‘Alles kan worden opgelost, behalve de dood.’ Dus geef je gedachten eens een pauze en probeer niet met je geest de tijd te beïnvloeden; de tijd gaat tenslotte vanzelf voorbij. Als we besluiten de zaken in een ander licht te bekijken, zullen we er zeker weten in slagen om ze uiteindelijk op te lossen.

Misschien ben je werkloos, single en gaat thuis niets goed. Als je je baan, liefde, stabiliteit -of met andere woorden je ‘noorden’- verloren bent, maak je dan geen zorgen. Het levenskompas zal je helpen de weg weer terug te vinden. Alles komt op zijn pootjes terecht. Na regen komt altijd zonneschijn.

Zorgen

Het leven is als een rivier. Soms staan we aan het begin van de rivier, hoog in de bergen vol kracht en enthousiasme, maar zonder te weten wat voor pad er zal volgen. Op andere momenten moeten we stromen door gedeelten die bezaaid zijn met rotsen en andere obstakels. En op weer andere momenten hebben we alles gedaan en de zee bereikt, om alleen maar weer aan een ander onzeker pad te beginnen.

We stoppen onszelf altijd vol met zorgen, maar veel van deze zorgen zijn onnodig. Ze worden veroorzaakt door angstige en stressvolle situaties en zijn ongezond voor zowel het lichaam als de geest. Laten we ons geen zorgen maken; de rivier komt vooruit door zijn pad beetje bij beetje uit te slijpen, zonder ernaar te hoeven kijken of er continu over na te denken.

Iemand die ik kende was ernstig ziek. Dit gebeurde vrij plotseling en even was de dood heel dichtbij. Ze was een jong en gezond persoon, maar omdat het leven zo onvoorspelbaar is van aard veranderde dat wat een van de meest gelukkige gebeurtenissen moest zijn van haar leven voor enkele dagen in een ware nachtmerrie voor haarzelf en haar geliefden.

Op dat moment begreep ik dat haar verliezen een ware tragedie zou zijn en dat dit soort momenten eigenlijk de enige momenten zijn waarop we ons echt zorgen zouden moeten maken. Al het andere, onze dagelijkse bezorgdheden en angsten, zullen vanzelf weer goed komen… als een puzzel die stukje bij stukje duidelijker zichtbaar wordt. We hebben allen onze persoonlijke puzzels en we zouden deze kalm en rustig het hoofd moeten bieden. 

Vanaf nu denk ik dat we allemaal zouden moeten proberen om wat meer te ontspannen in onze dagelijkse levens. Als we de bus missen, dan komen we maar te laat; als de lunch nog niet klaar is om twee uur stipt, dan is hij maar klaar om half drie; als de bank gesloten is, dan gaan we morgen gewoon; als we een fout maken op het werk, dan maken we deze de volgende dag weer goed; als we onenigheid hebben met iemand, dan kunnen we dit morgen misschien anders benaderen of ten minste elkaar benaderen met respect.

We gaan niet bij de pakken neerzitten en zodra we onze hoofden op onze kussens rusten, laten we onze zorgen en angsten die ons die dag overspoelden los… want alles zal op zijn plek vallen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.