Adaptability Quotient (AQ): een belangrijke dimensie in je leven
Gezondheidscrises, sociale veranderingen, economische ups en downs, oorlogen, en de eeuwige schaduw van onzekerheid. Door de hele geschiedenis heen, en niet alleen in de afgelopen jaren, heeft de mens te maken gehad met meerdere uitdagingen.
Het is niet gemakkelijk je aan te passen aan wat de toekomst brengt. Maar weten hoe je je eraan kunt aanpassen, voor zover mogelijk, komt ons altijd ten goede.
“Aanpassen of sterven” beweert het oude adagium. Het suggereert dat een onvermogen tot aanpassing veel capitulatie inhoudt en weinig flexibiliteit of geestelijk vernuft. Het kan inderdaad nooit kwaad om te bedenken dat in moeilijke tijden aanpassing het verschil kan maken tussen zinken of zwemmen.
Sommige deskundigen beweren zelfs dat er een nieuwe term moet worden bedacht. Een waarmee we het aanpassingsvermogen kunnen evalueren, een vaardigheid die tegelijkertijd buitengewoon en essentieel is.
We zijn immers allemaal nogal bang voor verandering en inmenging in onze routines. Bovendien is niets in deze wereld ooit zeker of 100 procent voorspelbaar. Daarom is weten hoe je je moet aanpassen een fundamentele daad van overleven.
Maatschappij, technologie, economie en cultuur evolueren in een ongekend tempo. Daarom is weten hoe je je moet aanpassen essentieel.
Het Adaptability quotiënt (AQ)
Het Adaptability Quotient definieert een competentie waarmee we kennis of strategieën die niet langer nuttig zijn opzij kunnen zetten om ons via effectievere middelen aan te passen aan veranderingen. Deze term (Engelse link) is bedacht door professor Stuart Parkin, directeur van het Max Planck Instituut voor Microstructuurfysica in Halle, Duitsland.
Het doel van het Adaptability Quotient is de wereld van bedrijven en organisaties opnieuw te formuleren. De zogenaamde vierde industriële revolutie, (technologie) vereist namelijk de invoering van nieuwe systemen en nieuwe manieren van denken. In feite staan we voor talrijke op handen zijnde veranderingen en moeten we een concurrentie- en evolutionair voordeel hebben.
Denk even terug aan Charles Darwin en zijn theorieën. Hij beweerde: “Het is niet de sterkste soort die overleeft, noch de intelligentste die overleeft. Het is degene die zich het meest aanpast aan veranderingen.” Dit mechanisme is aanpassing. Het kunnen meten ervan, net zoals we doen met IQ of emotionele intelligentie, is een interessant concept.
“De beste tijd om je aan te passen of te anticiperen op de noodzaak om nieuwe vaardigheden, harde of zachte, te verwerven is heel eenvoudig, vooruitlopend op het moment dat verandering plaatsvindt.”
-Stuart Parkin-
Kenmerken van het individu met een hoog Adaptability Quotient
Het concept Adaptability Quotient is nog steeds een project in wording. Maar sinds 2010 is het op veel gebieden nuttig gebleken. Uit gegevens die het World Economic Forum (Engelse link) in 2017 bood, blijkt bijvoorbeeld dat 65 procent van de banen die er nu zijn niet meer zullen bestaan als kinderen op de basisschool nu de arbeidsmarkt betreden.
Bovendien zijn het niet alleen bedrijven die zich beter moeten aanpassen. In feite moeten we allemaal ons aanpassingsvermogen maximaal ontwikkelen. Laten we de kenmerken onderzoeken van het individu met een hoog AQ.
- Ze zijn niet bang voor nieuwe situaties.
- Hun blik is strak op de toekomst gericht.
- Ze beschouwen zichzelf als leerlingen in het leven.
- Ze zijn empathisch en beschikken over goede sociale vaardigheden.
- Ze zijn geïnteresseerd in het leren van concepten en strategieën.
- Ze tonen goede probleemoplossende vaardigheden.
- Ze streven ernaar de werkelijkheid vanuit alle perspectieven te zien en te begrijpen.
- Ze hebben een flexibele mentale benadering en beschikken over goed lateraal denken.
- Ze zijn uiterst milieubewust en zich bewust van sociale problemen.
- Ze zijn creatief en gaan goed om met stress.
- Ze hebben een open geest. Verder zijn ze nieuwsgierig en zich ervan bewust dat we allemaal de neiging hebben bepaalde cognitieve vooroordelen te versterken die we moeten deactiveren.
Het nut van het Adaptability Quotient
In 2016 stelde de Universiteit van South Carolina (VS) een methode (Engelse link) voor om individuele verschillen in aanpassing te meten. De auteurs legden uit dat personen met een hoog aanpassingsvermogen betere psychologische hulpbronnen bezitten bij veranderingen en uitdagingen.
Met een instrument voor de evaluatie van AQ kunnen we degenen opleiden die vaardigheden op dit gebied nodig hebben.
Maar misschien vraag je je nog steeds af wat het waarom is van AQ en hoe nuttig aanpassing werkelijk is. Ontdek het hier.
We kunnen de toekomst niet voorzien, maar we kunnen ons er wel op voorbereiden
Niemand heeft een kristallen bol en kan zien wat er morgen gaat gebeuren. Niemand voorzag bijvoorbeeld dat we een pandemie zouden krijgen. Hoewel het niet onwaarschijnlijk was, overviel het ons allemaal, zowel bedrijven, maatschappelijke organisaties als individuen.
Daarom maakt het ontwikkelen van vaardigheden om ons aan te passen aan veranderingen, met goede middelen en zonder weerstand, het leven gemakkelijker voor ons. We lopen tenslotte allemaal onze eigen koorden en moeten ons evenwicht bewaren bij elke beweging of kleine trilling. Weten hoe je je moet aanpassen betekent dat je zonder angst vooruit kunt.
Betere probleemoplossende vaardigheden
Aanpassing betekent niet onderwerping, berusting, verwaarlozing of passiviteit. Het is een reactie die doelgericht gemotiveerd gedrag omvat. Bovendien wordt het gekenmerkt door een flinke dosis creativiteit, zelfvertrouwen en moed.
In feite is aanpassing synoniem met het aangaan van uitdagingen. Het houdt in dat we de werkelijkheid zonder weerstand aannemen, situaties in ons voordeel bevorderen en vooruitgaan.
Aanpassingsvermogen bevordert het visualiseren van mogelijke toekomstige resultaten in verschillende omstandigheden. Dit betekent niet dat ze gaan gebeuren, maar dat we, als ze komen, voorbereid zullen zijn.
Voordelen voor ons psychologisch welzijn en persoonlijke en werkvooruitzichten
Het Adaptability Quotient suggereert dat we allemaal het aanpassingsvermogen wat meer zouden moeten optimaliseren. Het is een spier die zelfrealisatie, vooruitgang evenals geestelijk welzijn bevordert. Denk, om het te begrijpen, aan de mensen die je kent met aanpassingsproblemen en hoe ongelukkig ze zijn.
We moeten allemaal weten hoe we onzekere zeeën zonder weerstand kunnen bevaren. Wat we niet accepteren veroorzaakt stress en angst. Bovendien worden we door niet te begrijpen dat het leven verandering betekent, onderworpen aan onwetendheid en blindheid.
De maatschappij, het werk en zelfs onze relaties kunnen van de ene dag op de andere veranderen. Aanpassen optimaliseert onze ontwikkeling.
Slotbeschouwing
NASA wil in de jaren 2030 mensen naar Mars sturen. In feite worden er al programma’s ontworpen om het fysiologische en mentale aanpassingsvermogen te bevorderen van de astronauten die een van de meest uitdagende projecten in de geschiedenis tegemoet gaan. Maar om even terug te komen op onze kleine blauwe planeet: we zullen ook voor meerdere uitdagingen komen te staan.
Zo zal de technologie het leven op allerlei manieren blijven veranderen. Er zullen ook nieuwe sociale, arbeids- en psychologische uitdagingen zijn. We moeten opgewekt en voorbereid zijn.
Ons aanpassingsvermogen moet optimisme, hoop en passie omvatten. We moeten ook vertrouwen hebben in ons vermogen om te reageren en een betere toekomst te creëren. Dat is de sleutel.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gao X, Xin X, Zhou W, Jepsen DM. Combine Your “Will” and “Able”: Career Adaptability’s Influence on Performance. Front Psychol. 2019 Jan 22;9:2695. doi: 10.3389/fpsyg.2018.02695. PMID: 30723445; PMCID: PMC6349723.
- Ployhart, R. E., & Bliese, P. D. (2006). Individual adaptability (I-ADAPT) theory: Conceptualizing the antecedents, consequences, and measurement of individual differences in adaptability. In C. S. Burke, L. G. Pierce, & E. Salas (Eds.), Understanding adaptability: A prerequisite for effective performance within complex environments (pp. 3–39). Elsevier. https://doi.org/10.1016/S1479-3601(05)06001-7
- Stockinger K, Rinas R, Daumiller M. (2021). Student adaptability, emotions, and achievement: Navigating new academic terrains in a global crisis. Learn Individual Differences, 90:102046. doi: 10.1016/j.lindif.2021.102046. Epub 2021 Aug 7. PMID: 36569365; PMCID: PMC9759342.
- Zhou M, Lin W. (2016). Adaptability and Life Satisfaction: The Moderating Role of Social Support. Front Psychol, 7:1134. doi: 10.3389/fpsyg.2016.01134. PMID: 27516753; PMCID: PMC4963457.