Wanneer zorgen verhinderen dat we actie ondernemen

Wanneer zorgen verhinderen dat we actie ondernemen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Ana Gorrochategui

Laatste update: 27 december, 2022

Bezorgdheid is bij alle menselijke wezens iets natuurlijks en gewoons. Vaak blijven we echter vastzitten in onze zorgen. We vergeten dan dat actie ondernemen misschien net datgene is wat we nodig hebben om verder te gaan.

Bezorgdheid is een geestelijke poging om een oplossing te zoeken voor een situatie die ons onrustig maakt. Deze situatie of dit probleem kan al plaatsgevonden hebben. Het kan echter ook een mogelijke situatie zijn die we ons inbeelden.

Het is een cognitief vermogen dat ons voorbereid op wat wij geloven dat gaat gebeuren. Zorgen lokken dus een mechanisme uit dat tot acties leidt en verschillende problemen confronteert.

Vaak maken we ons echter zorgen en denken we over dingen na zonder eigenlijk tot een oplossing te komen. We blijven maar nadenken over ideeën die ons zorgen baren. We creëren dan vicieuze cirkels die ervoor zorgen dat we problemen aan elkaar verbinden. Uiteindelijk vergeten we dat een oplossing vinden het doel is.

Waarom investeren we meer tijd in ons zorgen maken dan in actie ondernemen?

Je zorgen maken is de eerste stap in de richting van een probleem aanpakken. Het gevoel dat we moeten beginnen met “actie ondernemen” is geruststellend. Het betekent immers dat we dichterbij het vinden van een oplossing komen.

Waarom besteden we meer tijd aan ons zorgen maken

Deze kortstondige rust laat je zodanig ontspannen dat je kan verzeilen in vermijdingsgedrag. We vermijden dan om actie te ondernemen. Dat komt omdat we ons gemakkelijker voelen wanneer we ons zorgen maken. Dit lijkt waarschijnlijk vreemd want niemand vindt het leuk om zich zorgen te maken.

Op deze manier gaat de tijd voorbij. We denken dan wellicht dat we de confrontatie met het probleem aangaan. Toch kunnen we ook het gevoel hebben dat we vastzitten. Je kan dan immers het gevoel hebben dat je overgegaan bent van het creëren van alternatieve oplossingen naar te veel nadenken over een idee.

Hierdoor word je angstig. Precies op dat moment verliest bezorgdheid zijn functie. Het wordt dan een hindernis die ons berooft van onze tijd en energie zonder dat we het zelfs beseffen.

Hoe kan je met jouw zorgen omgaan?

Deze ideeën kunnen je helpen om de zorgen te verminderen die jou tegenhouden. Deze tips zullen het je dus mogelijk maken om uiteindelijk toch in actie te komen.

Neem een stap terug: probeer objectief te zijn

Ontleed op een objectieve manier wat jou zorgen baart. Schrijf op wat volgens jou zal gebeuren. Vaak zijn we op vlak van onze voorspellingen niet realistisch. Dat komt omdat onze emoties hierbij betrokken zijn.

Zouden we het op dezelfde manier bekijken als een vriend of een familielid dit probleem had? Denk erover na hoe groot de kans is dat de dingen al of niet zullen gebeuren waarover jij je zorgen maakt.

Zet een stap voorwaarts: verplaats jezelf in het ergst mogelijke scenario

Wat als wat jou zoveel zorgen maakt, daadwerkelijk zou gebeuren? Verplaats jezelf in het ergst mogelijke scenario. Zelfs als het gebeurt, zijn we vaak meer in staat om de confrontatie ermee aan te gaan.

Dat komt omdat de dingen de hypothesen dan overstijgen en werkelijkheid worden. We zullen absoluut sterker zijn als we actie ondernemen in plaats van ons alleen maar zorgen maken.

Aanvaard dat sommige dingen niet te vermijden zijn

Soms maak je je zorgen over iets dat toch zal gebeuren ongeacht wat jij wel of niet doet. Bedenk dan hoe je beter met de situatie kan omgaan. Er bestaan immers problemen die we niet onder controle kunnen houden.

We kunnen echter wel beslissen om onszelf te beschermen zodat ze ons niet zo erg raken. Onthoud dat steeds opnieuw nadenken over een probleem waarvoor er geen oplossing bestaat, ervoor zal zorgen dat jij lijdt.

Sommige dingen zijn onvermijdelijk

Bescherm jezelf

Bescherm jezelf. Versterk ook wat volgens jou noodzakelijk is om de situatie op een betere manier te confronteren. Soms kan afleiding de beste bescherming zijn.

Op andere momenten hangt de oplossing echter van jou af. Dan is de tijd gekomen dat jij actie onderneemt. Het moment is wellicht gekomen om die stap te zetten, die relatie te beëindigen of uit te spreken wat je al zo lang inhoudt.

Kies een moment uit waarop je je zorgen kan maken

Soms moet je over iets nadenken. Omdat je er niet al jouw aandacht op richt, merk je dat die gedachte je geest niet verlaat. Het blijft bij jou als een schaduw. De gedachte druppelt door naar de rest van jouw emoties en gedachten. Als je dit merkt… stop dan.

Het enige wat zorgen doen, is jou afleiden en angstgevoelens veroorzaken. Ga op zoek naar een moment dat je aan dat probleem kan wijden. Op die manier zal het niet de hele dag door in je geest blijven weerklinken.

Het beste is de vijand van het goede

Dat is wat Voltaire gezegd heeft. Soms verliezen we inderdaad veel tijd en energie door de beste of de volmaakte manier te zoeken. Kies een moment uit waarop je alternatieven en oplossingen kan zoeken.

Wanneer de tijd verstrijkt, moet je echter een beslissing nemen. Al jouw keuzes kunnen dan misschien allesbehalve perfect lijken. Toch is het tijd om de “beste van de slechte oplossingen” te kiezen.

Wees dapper

Bovendien hoeft er zich niet achter elke oplossing een probleem of bezorgdheid te bevinden. We groeien en terwijl we groeien, maken we ons het idee eigen dat je zorgen maken noodzakelijk is om een probleem te confronteren.

Je kan echter ook actie ondernemen zonder je zorgen te maken. Het is een kwestie van de dingen te aanvaarden. Je moet weten dat je alles wat in jouw macht ligt, zal doen om het aan te pakken.

Wees dapper

Voorbij de zorgen

Voorbij de muur van zorgen is er een mooie zonsondergang. Soms laten aardbevingen of donder alles…eventjes uiteenvallen. Op andere momenten gaat de zon op en regent het. Dan verschijnt er een prachtige regenboog. Soms gebeurt alles op één dag.

“Kijk niet op de klok. Doe wat de klok doet. Blijf verdergaan.”

-Sam Levenson-

Ik wil eigenlijk dit zeggen. Wanneer we uit angst voor wat aan de andere kant ligt, te lang achter de muur blijven, dan zal wat zich aan de andere kant bevindt niet veranderen.

We verliezen tijd. De wolken verdwijnen niet. Uiteindelijk komen ze over de muur heen. Dat is ook de reden dat je een paraplu moet nemen als je niet nat wilt worden. Heb je geen paraplu, geniet dan van de regen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.