Zijn bipolaire mensen manipulatief? het stigma bestrijden
Denken dat bipolaire mensen manipulatief zijn, is een vergissing gebaseerd op stereotypen. In werkelijkheid is elk individu met de stoornis uniek, dus het over het hoofd zien van de grote verscheidenheid aan klinische ervaringen bij psychische aandoeningen is ongepast.
Een van de factoren die bijdraagt aan de verwarring heeft te maken met bepaald gedrag dat de persoon vertoont tijdens episodes van manie, waarbij impulsiviteit, exaltatie en gebrek aan remming representatief zijn.
Bipolariteit en emotionele manipulatie
Voordat we de relatie tussen bipolariteit en psychologische manipulatie onderzoeken, is het nodig om beide begrippen te definiëren om het verband te begrijpen.
Wat is bipolariteit?
Bipolariteit is een psychische stoornis die volgens de WHO (Engelse link) naar schatting 40 miljoen mensen treft. Het wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen, met afwisselend episodes van manie of hypomanie en depressie.
Tijdens manische gebeurtenissen vertoont het individu meestal impulsief gedrag, euforie, prikkelbaarheid, verhoogde energie en verminderde behoefte aan slaap. Ondertussen worden depressieve fases gekenmerkt door onder andere diepe droefheid en hopeloosheid.
Als euforische en depressieve symptomen worden gecombineerd, wordt er gesproken van een gemengde episode. Een artikel in CNS Drugs geeft aan dat 40% van de mensen met een bipolaire stoornis gemengde episoden (Engelse link) heeft en dat de ernst van de aandoening groter is in vergelijking met mensen die dat niet hebben.
Wat is psychologische manipulatie?
Manipulatie verwijst naar de poging om iemands gedachten, waarnemingen, emoties of handelingen te veranderen voor persoonlijk gewin. De gebruikte technieken variëren van openlijke strategieën tot meer verborgen methoden.
We oefenen allemaal in meer of mindere mate controle en invloed uit op anderen. In sommige gevallen is manipulatie onbedoeld of zonder kwade opzet, maar het kan de betrokkenen wel schaden.
Aan de andere kant zijn er de manipulators uit het schoolboek, die niet aarzelen om misleiding en emotionele chantage te gebruiken als belangrijkste hulpmiddelen om het gevoel van eigenwaarde en autonomie van het slachtoffer te ondermijnen.
Waarom zouden bipolaire mensen manipulatief zijn?
Het idee dat bipolaire mensen manipulatief zijn, komt voort uit stigmatisering en een verkeerde interpretatie van hun symptomen. Tijdens manische episodes wordt het beoordelingsvermogen aangetast en vermindert de remming , wat leidt tot impulsieve acties, stemmingswisselingen, verhoogde energieniveaus en agressie.
Ze kunnen van een euforische en gezellige toestand overgaan in een prikkelbare en verheven toestand, waardoor ze de mensen om hen heen verontrusten. Door overmatig zelfvertrouwen tijdens deze trances is hetook mogelijk om grandioze beloften te doen die vervolgens heel moeilijk na te komen zijn.
Deze symptomen, die deel uitmaken van de aandoening, worden vaak verkeerd geïnterpreteerd als manipulatie, omdat ze kunnen overkomen als opzettelijke acties om anderen te beïnvloeden.
Is het dan juist om bipolariteit te associëren met manipulatie?
Bipolaire mensen hebben het vermogen om manipulatief te zijn, net als ieder ander die de stoornis niet heeft. De gedragingen die geassocieerd worden met manische episodes zijn echter geen bewuste manipulatiestrategieën, maar mogelijke manifestaties van de ziekte.
Dat wil zeggen, wat ze doen weerspiegelt de emotionele en cognitieve uitdagingen waar ze voor staan vanwege hun aandoening; het zijn geen kwaadaardige acties. Hoewel deze gedragingen zich lenen voor verwarring, zijn ze niet bedoeld om anderen te kwetsen of te schaden.
Je moet begrijpen dat een bipolaire stoornis geen direct verband heeft met manipulatie. Maar als je iemand in je omgeving hebt met de diagnose, zou het nuttig zijn om de hier beschreven strategieën te oefenen om situaties aan te pakken waarin hun symptomen de schijn van manipulatief gedrag kunnen wekken.
Hoe te handelen als bipolaire symptomen de schijn van manipulatie wekken
Om deze situatie op te sporen, is het eerst van cruciaal belang dat je let op tekenen dat mensen met een bipolaire stoornis manipulatief zou kunnen zijn als gevolg van de fase waarin hij zich bevindt:
- Onnodig risico’s nemen.
- Geeft overdreven en ongelooflijke complimenten.
- Belooft buitengewone en onmogelijke dingen die niet waargemaakt kunnen worden.
- Heeft onverwachte veranderingen in gedrag of mening.
- Toont een buitensporige behoefte aan aandacht en externe bevestiging.
Als je dit scenario eenmaal hebt geïdentificeerd, is het mogelijk om praktische hulpmiddelen te gebruiken met als doel duidelijke en gezonde grenzen te stellen in de interactie. Laten we eens naar het volgende kijken.
1. Onthoud dat wat ze doen deel uitmaakt van hun symptomatologie
Onthoud dat deze acties gerelateerd zijn aan bipolair en daarom niet volledig onder hun controle zijn. Bijvoorbeeld, als de persoon ambitieuze zakelijke voorstellen doet en je verzekert dat ze in korte tijd een miljoenenbedrijf zullen worden, onthoud dan dat ze je niet proberen te misleiden of op te lichten. Het kan eerder een manier zijn waarop hun stoornis zichzelf uitdrukt.
2. Vermijd discussies op kritieke momenten
Tijdens episodes kan het vermogen om informatie te verwerken en rationeel te debatteren aangetast zijn. In plaats van te proberen dingen logisch uit te leggen of een conflict aan te gaan, kun je je beter concentreren op kalm blijven en steun bieden. Wacht tot hij of zij zijn of haar emotionele stabiliteit hervindt, zodat je elke situatie helderder en logischer kunt benaderen.
3. Zoek hulp voor zowel jou als de persoon met bipolaire stoornissen
Iemand met deze stoornis door de kritieke fasen begeleiden is een uitdaging, en het is oké om toe te geven dat we soms niet weten hoe we ermee om moeten gaan. Aarzel dus niet om hulp te zoeken bij andere familieleden, vrienden en/of professionals die betrokken zijn bij hun behandeling.
Denk er ook aan dat zelfzorg de sleutel is tot het behouden van je welzijn en tegelijkertijd in staat zijn om anderen te bevatten en te steunen in moeilijke tijden. Zorg goed voor jezelf zodat je goed voor jezelf kunt zorgen.
Leer meer over bipolaire stoornis en bestrijd het stigma
We hebben het over een complexe klinische aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Om misvattingen over bipolaire stoornis uit de wereld te helpen, is het essentieel om deze grondig te begrijpen. In dit artikel leerden we dat bipolaire mensen niet inherent manipulatief zijn of opzettelijk conflicten willen veroorzaken.
Leren, kennis delen en inclusie bevorderen zijn fundamentele stappen om een samenleving op te bouwen die beter geïnformeerd, empathischer en ondersteunend is voor verschillende ervaringen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Çörekçioğlu, S., Cesur, E., & Devrim Balaban, Ö. (2021). Relationship between impulsivity, comorbid anxiety and neurocognitive functions in bipolar disorder. International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, 25(1), 62-72. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13651501.2020.1833040
- Fagiolini, A., Coluccia, A., Maina, G., Forgione, R. N., Goracci, A., Cuomo, A., & Young, A. H. (2015). Diagnosis, epidemiology and management of mixed states in bipolar disorder. CNS drugs, 29, 725-740. https://link.springer.com/article/10.1007/s40263-015-0275-6#citeas
- Hernández, O. M., Martínez, O. M., & Izquierdo, Y. B. (2019). Trastorno Bipolar. Consideraciones clínicas y epidemiológicas. Revista Médica Electrónica, 41(2), 467-482. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=88142
- OMS. Organización Mundial de la Salud. (2022). Trastornos Mentales. Datos y cifras. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders
- Ozten, M., Erol, A., Karayilan, S., Kapudan, H., Orsel, E. S., & Kumsar, N. A. (2015). Impulsivity in bipolar and substance use disorders. Comprehensive Psychiatry, 59, 28-32. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0010440X15000206