Zijn antidepressiva verslavend?

Is het waar dat als je antidepressiva voorgeschreven krijgt, je het risico loopt eraan verslaafd te raken? Wil je weten wat je moet doen om mogelijke afhankelijkheid van deze medicijnen te voorkomen? Ontdek het hier.
Zijn antidepressiva verslavend?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 juli, 2023

Het steeds vaker voorschrijven van antidepressiva roept vragen op over of het verslavende middelen zijn. Deze medicijnen worden niet alleen voorgeschreven bij depressieve stoornissen. Ze worden zelfs vaak toegediend aan patiënten die lijden aan chronische pijn, obsessieve compulsieve stoornis (OCS), paniekstoornis, ernstige fobieën en posttraumatische stress.

De antidepressiva die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn niet verslavend. In bepaalde omstandigheden kunnen ze echter leiden tot een situatie van afhankelijkheid. Dit kan het geval zijn als iemand plotseling stopt met de behandeling of deze al jaren gebruikt.

Antidepressiva zijn effectief, maar ze moeten niet gebruikt worden als de enige strategie om een stemmingsstoornis te overwinnen. Psychologische therapie is de beste strategie tegen depressie en om terugval of langdurig gebruik van deze medicijnen na verloop van tijd te voorkomen.

Zijn antidepressiva verslavend?

Behandeling voor depressie en elke andere psychische aandoening is geen one-size-fits-all ervaring. Elk individu heeft zijn eigen verhaal. Bovendien zijn er bepaalde sociale en genetische kenmerken waardoor mensen verschillend reageren op psychotrope middelen. Er zijn ook een aantal mythes rond het debat of antidepressiva verslavend zijn of niet.

Sommige wetenschappelijke gemeenschappen concluderen unaniem dat deze medicijnen geen verslaving veroorzaken en geen drugs zijn zoals heroïne of tabak.

Zo beweert een onderzoek (Engelse link) van het King’s College London (VK) dat antidepressiva niet kunnen worden geclassificeerd als verslavende middelen, omdat er geen onbetwistbaar bewijs is dat dit idee ondersteunt.

Ook in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) voldoen deze middelen niet aan alle criteria om hun effecten als verslaving te beschouwen. Maar er zijn bepaalde aspecten die moeten worden verduidelijkt.

Ontwenningssyndroom

Ontwenningssyndroom, in de context van antidepressiva, kan optreden wanneer de medicatie verkeerd wordt gestopt. Dit staat bekend als het antidepressivum discontinuatiesyndroom. Als iemand duizeligheid, slapeloosheid of prikkelbaarheid ervaart na het stoppen met antidepressiva, wordt aangenomen dat ze verslavend zijn.

In 2022 beweerde een onderzoek (Engelse link) van het University College London (VK) dat deze lichamelijke reactie te wijten is aan het langdurige gebruik van antidepressiva.

De onderzoekers benadrukken echter dat deze vorm van ontwenningsverschijnselen heel anders is dan het soort dat optreedt als gevolg van drugsgebruik. Maar sommige patiënten verwarren het ontwenningssyndroom met een terugval van hun eigen depressie. De symptomen lijken inderdaad vaak erg op elkaar. Een juiste diagnose is in deze gevallen essentieel.

Antidepressiva hebben geen euforische effecten zoals drugs. In sommige specifieke gevallen kunnen ze bepaalde gevoelens van afhankelijkheid opwekken, vooral als de behandeling plotseling wordt gestaakt.

Afhankelijkheid en wie het ervaart

Antidepressiva
Het verkeerd gebruik van antidepressiva kan leiden tot verslaving en echt nadelige bijwerkingen.

Sommige patiënten concluderen dat antidepressiva verslavend zijn omdat ze tekenen van afhankelijkheid ervaren. We herhalen echter dat de ervaring van het gebruik van deze psychotrope middelen niet voor iedereen hetzelfde is. Hoewel ze niet vaak voorkomen, kunnen de volgende situaties voorkomen:

  • Misbruik van antidepressiva kan leiden tot afhankelijkheid en bijwerkingen.
  • Mensen die jarenlang doorgaan met de behandeling met antidepressiva kunnen afhankelijk worden.
  • Afhankelijkheid van antidepressiva kan optreden bij patiënten die eerder langdurig benzodiazepinen hebben geslikt.

De meest en minst ‘verslavende’ antidepressiva

Zoals we al hebben aangegeven, zijn antidepressiva niet verslavend. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk dat symptomen die te maken hebben met afhankelijkheid optreden als de duur van de behandeling wordt verlengd.

In dit laatste scenario hebben sommige antidepressiva door hun samenstelling een iets grotere kans op effecten die te maken hebben met het ontwenningssyndroom. We gaan onderzoeken welke medicijnen in dit opzicht de grootste en de minste effecten hebben.

Antidepressiva met een verhoogd risico op afhankelijkheid

  • Desvenlafaxine. Nuttig bij de behandeling van chronische pijn/binomiale depressie.
  • Paroxetine. Gebruikt bij de behandeling van zware depressie, posttraumatische stress, angst en paniekstoornis.
  • Escitalopram. Wordt gebruikt bij de behandeling van depressie, gegeneraliseerde angst, paniekstoornis, fobieën en OCD.
  • Bupropion. Wordt gebruikt voor patiënten met depressie en bij de behandeling van rookverslaving. Follow-ups zijn vereist bij de toediening.

Meest gebruikte antidepressiva met minder bijwerkingen

  • Sertraline.
  • Fluoxetine.
  • Mirtazapine.
  • Agomelatine.

Wie zich niet houdt aan specifieke richtlijnen van artsen en antidepressiva overmatig gebruikt, krijgt te maken met bijwerkingen. Een daarvan is afhankelijkheid.

Pillen
Antidepressiva zijn niet verslavend, zolang de medische richtlijnen worden gevolgd.

Hoe je bijwerkingen bij het gebruik van antidepressiva kunt voorkomen

Hoewel er een valse mythe bestaat dat antidepressiva verslavend zijn, worden deze medicijnen goedgekeurd door medische instellingen en is er geen bewijs dat ze zo’n effect hebben. Bij het gebruik van deze medicijnen moeten de aanbevolen richtlijnen echter strikt worden opgevolgd.

In feite is er een reeks richtlijnen en aanbevelingen die beschermen tegen afhankelijkheid. Deze zijn als volgt:

  • Volg de aanbevolen dosering en sla geen tabletten over.
  • Volg de exacte aanbevelingen van de specialist.
  • Combineer antidepressiva niet met andere middelen, zoals alcohol.
  • Onthoud dat langdurige toediening leidt tot afhankelijkheid.
  • Als je bijwerkingen opmerkt, meld dit dan aan de specialist zodat hij de dosis kan aanpassen of een ander medicijn kan voorschrijven.
  • Laat indien nodig genetische tests uitvoeren om de mogelijke effecten van de medicijnen te achterhalen.
  • Antidepressiva behandelen het symptoom, maar niet de kern van het probleem. Psychologische therapie is nodig om de diagnose aan te pakken en de patiënt te laten stoppen met de farmacologische behandeling.

Concluderend kan alleen verkeerd gebruik van deze psychoactieve middelen ze veranderen in verslavende middelen. Daarom is het noodzakelijk om altijd gespecialiseerde professionals te raadplegen en hun instructies te respecteren. Maar als je ze op de juiste manier gebruikt, zijn het veilige en effectieve medicijnen die we allemaal wel eens in ons leven nodig kunnen hebben.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Horowitz, M.A., Framer, A., Hengartner, M.P. et al. Estimating Risk of Antidepressant Withdrawal from a Review of Published Data. CNS Drugs 37, 143–157 (2023). https://doi.org/10.1007/s40263-022-00960-y
  • Jauhar S, Hayes J, Goodwin GM, Baldwin DS, Cowen PJ, Nutt DJ. Antidepressants, withdrawal, and addiction; where are we now? J Psychopharmacol. 2019 Jun;33(6):655-659. doi: 10.1177/0269881119845799. Epub 2019 May 21. PMID: 31111764; PMCID: PMC7613097.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.