Zeven tips om je te helpen dingen te onthouden
In dit artikel geven we je zeven tips om je te helpen dingen te onthouden. Je brein is een complex netwerk van neurale verbindingen waarmee je uiterst complexe taken met succes kunt uitvoeren.
Hierdoor kunnen we als mensen nieuwe kennis verwerven en ontwikkelen, een nieuw ambacht leren of zelfs raketten bouwen die ons naar de maan brengen. Je brein werkt echter niet perfect, en het maakt soms domme fouten die je uiteindelijk behoorlijk duur kunnen komen te staan.
Deze paradoxale functionaliteit van de geest leidt tot de vraag waarom je soms dingen vergeet. Verder wat je kunt doen om bepaalde dingen te onthouden die je moet doen. In dit artikel gaan we kort in op de oorzaken van vergeetachtigheid. Daarna geven we je zeven tips om je te helpen dingen te onthouden.
Vergeten
Er zijn verschillende factoren waardoor je het misschien vergeet. Vaak gaat het om veranderingen in je omgeving of jezelf. Met deze veranderingen kan je geheugen worden verzwakt door het verstrijken van de tijd, contextuele veranderingen en interferentie.
Tijd
Het verstrijken van de tijd is een van de factoren die grote effecten heeft op je geheugen. In termen van je dagelijkse ervaringen heb je de neiging om informatie te vergeten als je deze niet doorneemt. Dat komt omdat sporen van de meeste herinneringen na verloop van tijd vervagen.
Baddeley, Eysenck en Anderson (2010) bevestigen dat de oorzaak van het vergeten door de tijd is dat geheugensporen verzwakken. Dit idee van verzwakking in de loop van de tijd staat bekend als de vervaltheorie.
Het is een verklaring die niet is bewezen en ook niet vrij is van kritiek. Om deze reden wordt het niet als een oorzaak op zich genomen. Het wordt echter geassocieerd met twee andere factoren: contextuele fluctuaties en interferentie.
Contextuele veranderingen
Contextuele fluctuaties of veranderingen kunnen ertoe leiden dat je meer vergeet wanneer je context voor het ophalen van informatie niet overeenkomt met de context waarin je de informatie hebt gecodeerd.
Deze vergeetcurve is gebaseerd op het feit dat scenario’s met het verstrijken van de tijd veranderen. Als gevolg daarvan is de context van ophalen en coderen uiteindelijk heel anders. Uiteraard vergemakkelijkt dit het ophalen van het geheugen niet.
Interferentie
Interferentie suggereert dat je ervaringen opdoet en nieuwe herinneringen configureert. Dit maakt het voor jou moeilijk om toegang te krijgen tot de informatie die je hebt opgeslagen. Bovendien, hoe meer de informatie op elkaar lijkt, des te waarschijnlijker is het dat er interferentie zal optreden.
Als gevolg van interferentie kan informatie in je langetermijngeheugen tijdens het coderen worden verward of gecombineerd met andere informatie.
Dit kan je herinneringen vervormen of onderbreken (McLeod, 2008). De interferentie kan van twee soorten zijn. Het kan retroactief zijn (de nieuwe informatie verstoort het geheugen van de oude) of proactief (de oude informatie verstoort het geheugen van de nieuwe).
Zeven tips om je te helpen onthouden
Op basis van de uitleg die we kort hebben onderzocht, hebben we zeven tips ontwikkeld om je te helpen onthouden wat je moet doen.
1. Huiswerk
We hebben gezien dat het geheugen met het verstrijken van de tijd zwakker wordt. Daarom moet je je cognitieve systeem helpen. Schrijf bijvoorbeeld in een agenda of op een post-it de taken die je moet uitvoeren. Omdat schrijven je niet alleen helpt om te onthouden, het maakt het ook gemakkelijker voor jou om de informatie te consolideren. Dat komt omdat je het bekijkt terwijl je het schrijft.
2. Ontspan
Hoge niveaus van stress kunnen een negatieve invloed hebben op de cognitieve operaties die betrokken zijn bij de vorming van je expliciete herinneringen (Sandi, 2012).
Soms word je overweldigd door het aantal dingen dat je moet doen en raak je gestrest. Dit betekent dat je je hersenen geen tijd geeft om de informatie die je later wilt onthouden te verwerken en correct te coderen. Om deze reden kan het nuttig zijn om een paar seconden te nemen om te ontspannen, ademen en pauzeren om je te helpen herinneren wat je nog moet doen.
3. Maak gebruik van je emoties
Je hebt de neiging om die gebeurtenissen die doordrongen zijn van intense emoties beter te onthouden. Dit is aangetoond in verschillende onderzoeken. Ze bevestigen inderdaad het feit dat emotionele gebeurtenissen in grotere mate worden onthouden dan neutrale.
Daarom heeft emotionele opwinding een positieve invloed op en beïnvloedt het de prestaties van het langetermijngeheugen (Cahill en McGaugh, 1995; Bradley et al., 1992).
Op basis van het bovenstaande zou je, om de kans te vergroten dat je je herinnert wat je moet doen, de taken koppelen aan een soort emotie, bij voorkeur een plezierige. Op deze manier faciliteer je hun consolidatie in je geheugen.
Je kunt bijvoorbeeld nadenken over wat je wilt bereiken en dat koppelen aan de taak. Als je bijvoorbeeld wiskundehuiswerk moet maken, kun je dat in verband brengen met je wens om af te studeren en hoe gelukkig je je zult voelen als je dat doet.
4. Organiseer taken
We hebben gezien dat soortgelijke informatie de neiging heeft om interferentie te veroorzaken. Daarom moet je bij het organiseren van je planning van lopende taken, voor zover mogelijk, proberen om niet twee identieke taken voor dezelfde dag in te plannen. Dat komt omdat ze met elkaar kunnen interfereren wanneer je ze probeert te onthouden.
5. Gebruik meerdere ophaalsignalen
Een andere manier om te onthouden is om verschillende ophaalcues te creëren. Deze moeten echter wel belangrijk of zinvol voor je zijn.
“Ophalen hangt af van het aantal en de kwaliteit van de beschikbare cues tijdens het terugroepen. Wanneer irrelevante cues worden gebruikt, kan het ophalen mislukken. Het ophalen kan mislukken wanneer een cue die voorheen relevant was in de loop van de tijd verandert” (Baddeley, Eysenck en Anderson, 2010, p. 229).
Om dit te bereiken, kun je een alarm instellen om je aan de taak te herinneren, een notitie schrijven en deze op een zichtbare plaats plakken, of iemand vragen je te helpen herinneren wanneer de tijd daar is, enz.
6. Goed slapen
Om dingen die je moet doen niet te vergeten, moet je de informatie goed hebben gecodeerd en opgeslagen. In feite moet je de instructie consolideren om deze later te kunnen onthouden. Er is één proces dat je kan helpen bij deze consolidatie: slapen.
Diekelmann et al (2013) voerden een onderzoek uit waaruit bleek dat slaap je geheugen ten goede kan komen. Met andere woorden, het heeft een positief effect op de handelingen van herinneren iets te doen (prospectieve component) en herinneren wat te doen (retrospectieve component). Daarom moet je proberen ervoor te zorgen dat je altijd goed slaapt.
7. Coderen en ophalen op dezelfde plaats
We weten dat informatie gemakkelijker wordt onthouden wanneer de signalen die aanwezig zijn tijdens het coderen ook aanwezig zijn wanneer de informatie wordt opgehaald (Tulving, 1974). Op basis hiervan is een sleutel om te onthouden wat je moet doen, proberen te onthouden waar je deze informatie hebt gecodeerd.
Als je bijvoorbeeld een opdracht binnen drie dagen aan de universiteit moet afleveren, kun je deze informatie (“Ik moet over drie dagen een opdracht afleveren”) het beste opnemen in je kamer waar je studeert en het grootste deel van de tijd doorbrengt. jouw tijd. Met andere woorden, je codeert de informatie op dezelfde plaats waar je deze wilt ophalen.
Daarom moet je dergelijke informatie niet proberen op te slaan terwijl je bijvoorbeeld met de bus reist, aangezien dit niet de plaats is waar je ze wilt ophalen.
Het doel is dat de context waarin je codeert of opslaat dezelfde moet zijn als waar je deze onthoudt. Om deze reden, als je ooit de keuze hebt, zorg er dan voor dat je ervoor kiest om een examen af te leggen in dezelfde ruimte waar je les hebt gekregen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Baddeley, A., Eysenck, M. y Anderson, M. (2010). Alianza Editorial.
- Bradley, M. M., Greenwald, M. K., Petry, M. C., & Lang, P. J. (1992). Remembering pictures: pleasure and arousal in memory. Journal of experimental psychology: Learning, Memory, and Cognition, 18(2), 379.
- Cahill, L., y McGaugh, J. L. (1995). A novel demonstration of enhanced memory associated with emotional arousal. Consciousness and cognition, 4(4), 410-421. https://doi.org/10.1006/ccog.1995.1048
- Diekelmann, S., Wilhelm, I., Wagner, U., y Born, J. (2013). Sleep improves prospective remembering by facilitating spontaneous-associative retrieval processes. PloS one, 8(10), e77621. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0077621
- McLeod, S. A. (2008, December 14).Forgetting. Simply Psychology. simplypsychology.org/forgetting.html
- Sandi, C. (2012). Influencia del estrés sobre las capacidades cognitivas. Ministerio de Educación.
- Tulving, E. (1974). Cue-dependent forgetting. American Scientist, 62, 74-82. https://www.rotman-baycrest.on.ca/files/publicationmodule/@random45f5724eba2f8/AmerSci74_62.pdf