Zeven manieren om te reageren als iemand je vernedert

Hoe moet je reageren op openbare vernedering? Welke opties heb je? Bovendien, waarom bevind je je in dit soort situaties? We geven je wat antwoorden en wat advies over wat je moet doen.
Zeven manieren om te reageren als iemand je vernedert

Laatste update: 09 december, 2021

Vernedering kan je verrassen en je verlammen. In feite zoeken mensen die anderen een slecht gevoel geven vaak dat effect en creëren ze schaamte- en schuldgevoelens door hun acties. Zijn er echter effectieve manieren om te reageren als iemand je vernedert?

Het antwoord is ja. Hoewel het moeilijk is om gevoelens van hulpeloosheid en vernedering te vermijden wanneer je wordt gekleineerd in het bijzijn van anderen, kun je de controle behouden. Natuurlijk kun je het gevoel hebben dat je ofwel wilt rennen en je wilt verbergen of terug wilt slaan met alle kracht die je kunt opbrengen. Maar wat is op de lange termijn de beste strategie?

Er zullen altijd mensen zijn die anderen vernederen zonder zich al te veel te bekommeren om de schade die ze aanrichten. Idealiter zou je moeten proberen je van dit soort mensen af te zonderen. Desalniettemin heb je die optie misschien niet altijd, omdat hun gedrag als een verrassing kan komen. Daarom delen we hieronder enkele tips over hoe te reageren als iemand je vernedert.

1. Probeer niet impulsief te reageren

Wat de vernederende persoon misschien wil, is dat je handelt zonder na te denken. Dit kan je echter nog meer schade berokkenen. Het kan zelfs zijn dat je geest helemaal leeg raakt. Als dat het geval is, neem dan even de tijd om te kalmeren.

Man kijkt bedenkelijk

2. Zet de schijnwerper op de andere persoon

Wanneer iemand je vernedert, kan je aandacht naar binnen gaan, omdat je het doelwit bent van de agressie. Houd er echter rekening mee dat het hier niet relevant is dat anderen je zien als vernederd, maar dat iemand een ander publiekelijk belachelijk maakt.

Probeer daarom op de momenten die je gebruikt om jezelf te kalmeren, erachter te komen wat de ander ertoe heeft bewogen om zich zo te gedragen. Mensen handelen immers meestal niet alleen met de bedoeling schade te berokkenen.

Het is mogelijk dat ze het deden zonder na te denken, en zullen begrijpen wat ze hebben gedaan als je niet meteen wraak neemt. Verder moet je weggaan voor het geval ze je weer pijn doen.

Vaak hebben individuen die anderen vernederen moeite om hun eigen impulsen te beheersen. Ze kunnen bijvoorbeeld het verlangen hebben om voor zichzelf op te komen, maar niet noodzakelijkerwijs om anderen te vernederen.

Vraag ze direct en rustig waarom ze deden wat ze deden. Het is zeer waarschijnlijk dat ze je niet rechtstreeks zullen antwoorden. De aandacht moet echter op hen gericht zijn en niet op jou.

3. Vraag om alleen met ze te praten

Een van de beste manieren om te reageren als iemand je vernedert, is door kalm te blijven en te vragen of je alleen met hem of haar wilt praten. Op deze manier laat je zien dat je ze niet wilt onderwerpen aan dezelfde vernedering die je zojuist hebt ondergaan. Bovendien, dat hun woorden niet het vermogen hebben om je pijn te doen.

Vernedering door anderen in het openbaar verliest veel van zijn effect wanneer de persoon aan de ontvangende kant onverschrokken is.

4. Kom uit de situatie

Voel je je in staat om op dat moment met de situatie om te gaan? Zo niet, geef dan aan dat je er niet over wilt praten. Als er mensen in de buurt zijn, doe dan alsof ze niet bestaan. Laat ze zelfs weten dat het een privéaangelegenheid is en dat de ander een strategie van sociale druk toepast.

5. Zoek hulp

Om bepaalde situaties te boven te komen, vooral situaties waarin sprake is van ernstig misbruik (seksueel misbruik, fysiek geweld, enz.), heb je mogelijk een ondersteunend netwerk nodig om je te helpen de resultaten van de ervaring te overwinnen. Zorg er daarom, hoe je ook reageert, voor dat je je omringt met mensen die aan jouw kant staan en je kunnen helpen.

6. Probeer niet wraakzuchtig te handelen

Als je geconfronteerd wordt met vernedering, kun je intense woede voelen en de verleiding om terug te slaan. Deze eerste impuls is echter meestal niet degene met de beste resultaten. Je kunt bijvoorbeeld een oorlog beginnen die u niet echt interesseert of die schade veroorzaakt waar je later spijt van krijgt.

Emotionele intelligentie kan hierbij een nuttige rol spelen. Met andere woorden, je kunt de energie die je emoties met zich meebrengen, gebruiken op manieren die gunstig voor je zijn.

Vrouw praat met vriendje

7. Gebruik autoriteitscijfers

Vernedering is een vorm van misbruik die meestal wordt uitgevoerd door iemand in een hogere positie. Bijvoorbeeld van bazen tot ondergeschikten.

Zoek daarom, voordat je het recht in eigen handen neemt, de hulp in van iemand die je kan helpen de machtssituatie in evenwicht te brengen. Bijvoorbeeld leraren, personeelszaken, de politie, enzovoort. Het is belangrijk dat je optreedt tegen dit soort gedrag. Je acties hoeven echter niet direct te zijn.

Je verdient het niet om vernederd te worden. Als je een fout hebt gemaakt of iets verkeerd hebt gedaan, moet je natuurlijk accepteren dat je de gevolgen op je neemt en proberen de veroorzaakte schade te herstellen.

Maar zelfs in deze gevallen is vernedering niet te billijken. Daarom is de beste manier om te reageren wanneer iemand je vernedert, door duidelijk te maken dat er voor niemand iets positiefs uit zal komen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Klein, D. (1991). The humiliation dynamic: An overview. Journal of Primary Prevention, 12, 93–121. http://dx.doi.org/10.1007/BF02015214
  • Hartling, L. M., & Luchetta, T. (1999). Humiliation: Assessing the impact of derision, degradation, and debasement. Journal of Primary Prevention19(4), 259-278.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.