Het zelfvertrouwen van tieners: een uitdaging voor ouders

Het zelfvertrouwen van tieners: een uitdaging voor ouders

Laatste update: 21 februari, 2017

De puberteit is de fase waarin de hoofdrolspelers proberen zichzelf te positioneren in de wereld en te ontdekken wie ze eigenlijk zijn. Daarin speelt zelfvertrouwen een belangrijke rol, want in deze fase van het leven voelen ze de druk om de uitdagingen aan te gaan die hierbij horen en dat zijn er niet weinig en ze zijn ook niet onbelangrijk.

Aan de andere kant wijzen ze de bescherming van hun ouders en rolmodellen af, maar zijn ze nog wel afhankelijk van hen terwijl ze op datzelfde moment hun eigen beeld van de wereld en zichzelf proberen te vormen. Dus als we ons in de schoenen van onze ouders verplaatsen, begrijpen we hoe moeilijk het kan zijn om hun rol te spelen tijdens deze periode van het volwassen worden van hun kinderen. Dat “er moeten zijn zonder er te moeten zijn” of “er moeten zijn zonder gezien te worden”, zoals wanneer ze klein zijn en hun eerste stapjes zetten. We laten ze vrij, maar we volgen ze heimelijk van een afstandje zodat ze denken dat ze het zonder hulp moeten doen.

Hoewel het vaak niet gewenst is, zijn ouders nog steeds verantwoordelijk voor hun kinderen tijdens de puberteit, zowel voor hun acties als hun educatie en zelfvertrouwen.

Alle ouders willen zien hoe hun kinderen succesvol worden, maar velen vergeten dat behalve de resultaten tieners ook belangrijke uitdagingen moeten overwinnen, zoals de uitdagingen die te maken hebben met hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. De realiteit is dat veel jonge mensen het moeilijk vinden om geaccepteerd te worden, zowel door anderen als door zichzelf. Ouders kunnen een fundamentele rol spelen in het opbouwen van het gevoel van zelfvertrouwen van een tiener.

Het belang van zelfvertrouwen in de puberteit

Zelfvertrouwen bij pubers beïnvloedt hun leven en hun beslissingen, hun relaties en hun academische prestaties. In die zin is het belangrijk om op te merken dat weinig zelfvertrouwen bij tieners kan leiden tot riskant gedrag zoals druggebruik, geweld, eetstoornissen, riskant seksueel gedrag enzovoort. Laat staan hoe kwetsbaar ze zijn voor de werving door extremistische groepen.

Meisje

We moeten niet vergeten dat het zelfvertrouwen van pubers de basis is voor hun toekomst als volwassenen. Het leven is al moeilijk genoeg, ook als we een positief zelfbeeld hebben.

Tips om het zelfvertrouwen van een tiener te vergroten

Hoewel het geen makkelijke taak is, moeten ouders alles doen om ervoor te zorgen dat het zelfvertrouwen van hun tieners groeit. Hier zijn een paar manieren om dit te doen.

Stel grenzen en verwachtingen

Tieners hebben grenzen nodig, maar die moeten wel geschikt zijn voor hun leeftijd. Grenzen zijn van fundamenteel belang en tijdens de puberteit zijn ze cruciaal als we willen dat onze kinderen veilig en verantwoordelijk opgroeien. Daarom is het belangrijk om regels en verwachtingen op te stellen die passen bij wat de tieners willen, zodat ze bijdragen aan hun ontwikkeling in plaats van dit tegen te houden.

Tijdens de puberteit ontstaan er nieuwe situaties die je met rust moet laten en niet moet proberen te controleren. Uitgaan met vrienden, het gebruik van mobiele telefoons, de ontdekking van seksualiteit… dit zijn onder andere zaken die je wel mondeling moet benoemen, door dialoog en overeenkomsten waar jullie beiden achter kunnen staan. Dit is waar de vaardigheid van ouders om te onderhandelen en regels te stellen van pas komt, waarbij je de tiener moet accepteren zonder hem of haar te dwingen zijn of haar autonomie achter zich te laten.

Communicatie met pubers moet soepel en open zijn, met een voorkeur voor flexibele relaties. Zonder autoritair te zijn, kunnen ouders wel de autoriteit uitoefenen die ze verdienen. De regels moeten altijd duidelijk zijn en moeten specifieke waarden communiceren.

Wees gul met complimenten

In onze zoektocht om onze kinderen het beste van zichzelf te geven en hindernissen te overwinnen, richten we ons te vaak op wat ze niet goed genoeg hebben gedaan of hoe ze zich kunnen verbeteren. Maar hoewel tieners doelen moeten stellen, is het ook belangrijk dat ze het weten als ze het goed doen en ergens in slagen, zelfs als het nog niet helemaal perfect is.

Het is ook belangrijk voor tieners om specifieke complimenten te ontvangen als ze vaardigheden laten zien die ze hebben ontwikkeld of wanneer ze door iets anders positief opvallen. Hoewel de aspiraties van kinderen misschien niet overeenkomen met die van hun ouders, moeten we hun waarde wel respecteren en accepteren. We moeten niet vergeten dat, hoewel ze nog niet volwassen genoeg zijn om volledig onafhankelijk te zijn, het uiteindelijk hun leven is dat in onze handen ligt.

We moeten ze ook niet alleen maar complimentjes geven en al het andere vergeten. Complimenten kunnen op de juiste manier motivatie uitlokken, maar te veel ervan kan negatieve gevolgen hebben, vooral als ze ook veel beloningen krijgen, los van de taak waarvoor we de prestatie willen erkennen.

Moedig de vorming van hun eigen mening aan

Tieners geven graag hun eigen mening. Hierdoor voelen ze zich ouder en vallen ze op. Het zorgt er ook voor dat ze iets anders kunnen doen dat ze leuk vinden: ruzie maken. Dit is normaal en noodzakelijk.

Tiener

Er zijn echter veel omstandigheden waarin pubers, zonder hun eigen richtlijnen om hun standpunten te vormen, de standpunten van anderen gebruiken en geleid worden door een onjuiste overtuiging die het hardste wordt geschreeuwd of het meest wordt verspreid. Ze nemen dit standpunt gewoon over.

Ouders moeten hun tieners aanmoedigen om hun eigen mening te ontwikkelen, zonder die van henzelf of anderen op te dringen. Dit geeft hen een brede kijk op de wereld en een breed assortiment aan ervaringen, waardoor ze vrij kunnen denken.

Moedig het maken van beslissingen aan

Tieners moeten ook leren om hun eigen beslissingen te maken, om hiervoor verantwoordelijk te zijn en om te beslissen volgens hun eigen criteria. Ouders doen het juiste als ze hun tieners voor zichzelf laten beslissen en keuzes laten maken volgens hun eigen smaak en aspiraties, als ze zich maar niet het hoofd op hol laten brengen. Terugkerend naar het voorbeeld van een kind dat leert lopen: we laten hem overal naartoe gaan, zo lang er maar geen obstakels op zijn pad staan die hem kunnen verwonden.

Maar dat is niet het probleem. Ouders moeten kun kinderen helpen om een samenhangend plan te trekken met hun beslissingen en de beslissing die genomen is te volgen. Het is ook goed om hen de gevolgen van hun acties en beslissingen te laten ondergaan, zodat ze verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dit kun je doen door ze te steunen met het oplossen van problemen, maar zonder al het werk voor hen te doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.