Weet je wat voorwaardelijk zelfrespect is?

Het zou goed zijn om met een vuurvast zelfbeeld ter wereld te komen, vooral omdat veel mensen moeten leven met het soort gezinnen dat hen verlamt. Bovendien leven we in een maatschappij die de nadruk legt op perfectie. Maar helaas is ons gevoel van eigenwaarde niet onoverwinnelijk. In feite is het beeld dat je van jezelf hebt contingent. Lees hier meer.
Weet je wat voorwaardelijk zelfrespect is?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 12 maart, 2023

Tot niet zo lang geleden vatte de wetenschap eigenwaarde op twee manieren op. Men dacht dat degenen met een hoog gevoel van eigenwaarde zichzelf in staat achtten alles te bereiken wat ze zich ten doel stelden. Aan de andere kant dacht men dat degenen met een laag gevoel van eigenwaarde de neiging hadden om te lijden en ook psychische stoornissen te ontwikkelen. Deze mensen hebben een voorwaardelijk zelfrespect.

Tegenwoordig weten we echter dat eigenwaarde fluctueert. Bovendien is het vaak niet voldoende om een hoog zelfbeeld te hebben om gelukkig te zijn.

Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een uitstekend beeld van zichzelf op de werkplek, maar zijn onzeker als het gaat om hun fysieke imago. In feite, zo lijkt het, lopen we allemaal over een koord wat betreft de psychologische constructie van eigenwaarde. Er zijn altijd bepaalde gebieden waarop we beven en andere waar we onze voeten vinden.

Er is dan weer één feit dat niet kan worden ontkend. De overtuigingen die we over onszelf opbouwen zijn contingent en altijd afhankelijk van onze omgeving.

Familie, vrienden, leraren en zelfs de sociale media vormen dag na dag de manieren waarop we onszelf zien en de mogelijkheden die we denken te hebben. Inzicht hierin is essentieel om te begrijpen aan welke boodschappen we waarde moeten hechten en welke we moeten negeren.

De klassieke theorie die keek naar de dimensie van eigenwaarde om te beoordelen of die hoog of laag was, werkt niet meer. De nieuwe sleutel is contingentie.

Vriendinnen in gesprek
Onze relaties en de manier waarop we behandeld worden beïnvloeden onze eigenwaarde.

Voorwaardelijk zelfrespect conditioneert je leven

Hoe zou je zeggen dat je eigenwaarde op dit moment is? Voel je je competent en efficiënt genoeg om je dromen en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld te bereiken? Hoe vind je dat je omgaat met je sociale relaties? Accepteer je je lichaam of zou je je beter voelen met een ander lichaam? Het van tijd tot tijd controleren van deze dimensies kan je een idee geven van waar je staat.

Een van de figuren die voor het eerst een realistische en praktische kijk op eigenwaarde gaf was William James. In zijn tijdschrift The Principles of Psychology legde hij uit dat deze dimensie, verre van stabiel te zijn, fluctueert in reactie op verschillende omstandigheden, contexten en gebeurtenissen.

Voorwaardelijk zelfrespect definieert hoe je jezelf ziet op basis van hoe je relaties zijn of hoe de maatschappij je beïnvloedt. Het is echter niet gemakkelijk te bepalen welke verschijnselen de fundamenten van je gevoel van eigenwaarde ondermijnen. Dat komt omdat iedereen op verschillende manieren beïnvloed wordt door verschillende ervaringen.

Het gezin en de partnerrelaties zijn de interrelationele scenario’s die de contingentie van eigenwaarde het meest beïnvloeden.

Als je op één gebied goed bent en al het andere mislukt

Iedereen bezit, in meer of mindere mate, Voorwaardelijk zelfrespect. In feite ben je afhankelijk van wat je omringt om meer of minder gezonde beelden van jezelf te ontwikkelen. Bovendien oordeel je voortdurend, vergelijk je jezelf en trek je conclusies over hoe je jezelf ziet. Ook over hoe je denkt dat anderen je zien.

William James legde uit dat de mens zijn waardeoordelen velt op een veelheid van verschillende gebieden en domeinen. Daarom voel je je misschien competent in één dimensie en gebrekkig in een andere. Misschien baseer je je eigenwaarde op je intellectuele capaciteiten en academische successen. Op sociaal en emotioneel gebied kun je je echter volkomen gebrekkig voelen, wat je welzijn aantast.

De Universiteit van Michigan (VS) heeft een studie uitgevoerd (Engelse link) die beweert dat voorwaardelijke eigenwaarde betekent dat we altijd proberen onze capaciteiten en kwaliteiten te valideren.

Dit betekent dat je mensen en de maatschappij nodig hebt om je zichtbaar te maken, je te versterken, en dat je waarde hecht aan wie je bent. Alleen dan verkrijg je aanwezigheid en ontwikkel je een goed zelfbeeld. Het probleem is dat dit niet altijd gebeurt.

De contingentie van de familie en de sociale netwerken

Contingente zelfwaardering betekent dat je je leven voortdurend op je hoede leeft. Uiteindelijk komt er een punt waarop je beseft dat bepaalde relaties en situaties je krachten en identiteit geweld aan kunnen doen. Je hecht je aan anderen in de hoop dat ze je niet zullen schaden en dat ze zullen fungeren als validerende agenten van je zelfconcept en zelfbeeld.

Misschien ontdekte je, toen je volwassen werd, hoe je familie bijdroeg aan het cementeren van veel van je onzekerheden. Daarom probeerde je andere contingenten te vinden. Met andere woorden, mensen die je voedden en je een veilig en niet gebrekkig gevoel gaven.

Het is echter onmogelijk om het niet te hebben over hoe sociale media en de digitale wereld het zelfbeeld van jongeren vormen en uitdagen. Likes en volgers geven hen niet alleen status, maar onthullen ook hoeveel ze waard zijn voor anderen. Dit kan verwoestend voor hen zijn.

Het hebben van een gezond zelfbeeld dat niet te contingent is (afhankelijk van anderen) is de sleutel tot welzijn en levensvoldoening.

Blije vrouw voor de spiegel
Hoewel de manier waarop anderen ons behandelen altijd van invloed zal zijn op ons gevoel van eigenwaarde, kunnen we sterke punten ontwikkelen zodat die effecten ons niet volledig ontkrachten.

Waarachtiger gevoel van eigenwaarde en minder contingenties

Voorwaardelijk zelfrespect zal altijd op de een of andere manier in je aanwezig zijn. Als mens ben je immers een sociaal wezen, en je bent afhankelijk van hoe anderen je behandelen of bekijken. Sterker nog, soms kan het simpele feit van het verliezen van een baan je gevoel van eigenwaarde aanzienlijk beïnvloeden, op dezelfde manier als verraden worden door een vriend of je partner.

Er zullen altijd keerpunten in je leven zijn die deze psychologische constructie in meer of mindere mate beïnvloeden. Je kunt je niet volledig bevrijden van deze externe afhankelijkheid. Maar je kunt wel een waarachtiger, sterker en veerkrachtiger gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Het soort dat niet zo afhankelijk is van hoe mensen je behandelen of de sociale gebeurtenissen zelf.

Hier zijn enkele van de dimensies die je zou moeten ontwikkelen:

Zelfrespect

Onthoud dat je het verdient om verzorgd, gewaardeerd en gerespecteerd te worden. Voor deze dimensies moet je in de eerste plaats zelf zorgen, dus moeten ze in je dagelijkse routine worden opgenomen. Zorg ervoor dat je prioriteit geeft aan en aandacht besteedt aan jezelf.

Zelfgoedkeuring

Alles wat je bent en hoe je bent is prima. Keur je manier van zijn, je behoeften, vaardigheden, sterke punten en zelfs je fysieke uitstraling goed. Er kunnen aspecten van jezelf zijn die je niet leuk vindt, en dat is oké. Wijs ze echter niet af, maar accepteer ze omdat ze je in staat stellen jezelf te zijn.

Veerkracht

Tegenspoed bestaat. Je bent gebrekkig, je zult fouten maken, en er zullen dagen zijn waarop alles misgaat voor je. Maar, je eigenwaarde zal sterker worden als je deze onhebbelijkheden accepteert. Aanpassen en verandering bevorderen is de sleutel. Ontwikkel je veerkracht en je zult voldoening krijgen.

Jij bent jij, de anderen zijn de anderen

Waarom zou je altijd zoals anderen willen zijn om je geaccepteerd te voelen? De wereld is vol gelijken. Soms maakt het omarmen van je uniciteit je nog unieker en krachtiger. Stop met je te richten op wat je mist en waardeer de persoon die je bent.

Tot slot kun je met deze dimensies je spier van eigenwaarde versterken, zodat hij niet te gemakkelijk verzwakt. Dit is een dagelijks werk waaraan je je moet wijden. In feite hangt je welzijn ervan af.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Crocker, Jennifer; Katherine M. Knight (2005). “Contingencies of Self-Worth”. Current Directions in Psychological Science. 14 (4): 200–203. doi:10.1111/j.0963-7214.2005.00364.x
  • Wolfe, C., & Crocker, J. (2003). What does the self want? Contingencies of self-worth and goals. In S. J. Spencer, S. Fein, M. P. Zanna, & J. M. Olson (Eds.), Motivated social perception: The ninth Ontario Symposium (pp. 147-170). Mahwah, NJ: Erlbaum.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.