Wat zijn de effecten van mindfulness bij depressie?

Wat zijn de effecten van mindfulness bij depressie?

Laatste update: 16 december, 2018

Er zijn vele positieve effecten van mindfulness bij depressie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft dit feit ondersteund. Ze stelden vast dat depressie een veelvoorkomende geestelijke stoornis is die minstens 300 miljoen mensen ter wereld treft. Ze beweren ook dat het wereldwijd de voornaamste oorzaak is van onbekwaamheid.

De WGO heeft ook verklaard dat depressie in de ernstigste gevallen tot zelfmoord kan leiden. Elk jaar plegen meer dan 800.000 mensen zelfmoord. Het is de tweede voornaamste oorzaak van overlijden in de leeftijdsgroep van 15 tot 29 jaar oud.

Er bestaan vele manieren om depressie te behandelen. Toch zijn niet alle behandelingen voor elke patiënt doeltreffend. De beste manier om een depressie te genezen is de behandeling te vinden die het best aangepast is aan de behoeften van de patiënt.

“Vooral wanneer een depressie lang duurt en gematigd of erg intensief is, kan het een ernstige gezondheidsaandoening zijn. Het kan er voor zorgen dat de getroffen persoon enorm lijdt en slecht functioneert op het werk, op school en in de familie.”

-De Wereldgezondheidsorganisatie-

Het onderzoek van Harvard over de effecten van mindfulness bij depressie

Een studie van de universiteit van Harvard heeft onderzocht hoe de hersenen van depressieve patiënten veranderen als gevolg van mindfulness. Benjamin Shapero is een leraar psychiatrie aan de Harvard Medical School.

Hij is ervan overtuigd dat vele mensen niet goed reageren op de eerste tussenkomst die voorgesteld wordt. Dit betekent dat het voor de patiënten ongelooflijk verrijkend kan zijn om op zoek te gaan naar alternatieven die de behandeling aanvullen.

Cognitieve gedragstherapie en antidepressiva zijn nuttig. Volgens Shapero werken ze zelfs nog beter en sneller wanneer de patiënten ook andere hulpmiddelen zoals mindfulness gebruiken. Elke patiënt zal echter beter op een behandeling reageren als het op de juiste manier aangepast is aan zijn behoeften.

Mindfulness beoefenen tijdens een depressie helpt om de hersenactiviteit te veranderen

Gaëlle Desbordes is een neurowetenschapper aan het Martinos Center for Biomedical Imaging van het Massachusetts General Hospital. Zij werkt samen met Dr. Shapero aan dit project. De interesse van Desbordes voor dit onderzoek was volledig persoonlijk. Tijdens haar periode als universiteitsstudent was zij namelijk begonnen met mediteren.

De universiteit van Harvard verklaarde dat de onderzoekers functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) gebruikt hebben om de hersenactiviteit te observeren. In 2012 hebben ze aangetoond dat de waargenomen veranderingen tijdens een sessie mindfulness bleven aanhouden ook al waren de patiënten niet aan het mediteren.

Momenteel is er echter nog een studie bezig bij patiënten die de diagnose depressie gekregen hebben. In dit onderzoek analyseren wetenschappers de effecten van meditatie op de hersenen en hoe doeltreffend het werkelijk is. De onderzoekers scannen beelden vóór en na een cursus mindfulness van acht weken die gebaseerd is op de cognitieve therapie.

“Als we willen dat het een therapie wordt of iets wat we aan de gemeenschap te bieden hebben, dan moeten we de voordelen ervan wetenschappelijk aantonen.”

-Gaëlle Desbordes-

Mindfulness voorkomt piekeren

Mindfulness voorkomt piekeren

Desbordes wil de hypothese bewijzen dat mindfulness een sneller herstel en minder negatieve gedachten garandeert. De training bestaat uit het richten van de aandacht op het hier en nu en op die manier de cirkel van piekeren te voorkomen.

Bovendien hebben ook andere onderzoekers de effecten van meditatie en de verschillende variaties van deze praktijken bestudeerd.

Zoals je kan zien, is één van de effecten van mindfulness bij depressie dat het de patiënten helpt om met extreme situaties om te gaan. Het helpt ook om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Mindfulness kan zelfs patiënten met een milde vorm van depressie helpen om te herstellen zonder antidepressiva te hoeven nemen. Je moet echter je arts raadplegen zodat hij de juiste behandeling kan vaststellen die het best aangepast is aan jouw behoeften. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.