Wat is het effect van nicotine op de hersenen?
Lange tijd negeerden veel mensen het feit dat nicotinegebruik tot verslaving kan leiden. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat deze stof kan leiden tot een afhankelijkheid die vergelijkbaar is met die van harddrugs zoals cocaïne of amfetaminen. In dit artikel kijken we daarom naar het effect van nicotine op de hersenen.
Nicotine kan de hersenen modificeren. Door middel van complexe mechanismen veroorzaakt het namelijk veranderingen in het beloningssysteem in de hersenen.
Met andere woorden, het creëert een plezierige sensatie waar de hersenen afhankelijk van beginnen te worden. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de stof op een gegeven moment ‘nodig gaat hebben’.
Alleen de roker kan beslissen om te stoppen met roken. Het nemen van de beslissing en het doorstaan van het proces zijn beide moeilijk, maar niet onmogelijk. De informatie in dit artikel dient eenvoudigweg om het effect van nicotine op de hersenen te illustreren, zodat rokers niet verrast worden.
“Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek die je hebt om te leven.”
-Jim Rohn-
Het effect van nicotine op de hersenen
Wanneer een persoon nicotine consumeert, wordt er een groep van de acetylcholinereceptoren in de hersenen geactiveerd. Deze receptoren zorgen ervoor dat het lichaam dopamine uitscheidt. Dopamine is een neurotransmitter die verbonden is aan gevoelens van motivatie en plezier. Kortom, roken veroorzaakt een chemisch geïnduceerd gevoel van welzijn.
Het lichaam vervoert nicotine snel naar de hersenen. Geschat wordt dat het slechts tien tot vijftien seconden duurt voordat nicotine uit de longen in de bloedbaan terechtkomt. Studies tonen aan dat elke stof die we roken, potentieel verslavend is, juist vanwege hoe snel het gevoel van welzijn wordt gegenereerd.
De hersenen hebben hun eigen ‘nicotine’: acetylcholine. Ze hebben ook hun eigen marihuana, morfine, heroïne etc. Dit betekent dat de hersenen de effecten van deze stoffen kunnen nabootsen zonder ze te consumeren.
Dit gebeurt wanneer we positieve ervaringen hebben, zoals het bereiken van een doel, lachen of het verbreken van een record. Als we echter chemicaliën gebruiken om de effecten van dopamine kunstmatig te activeren, lopen we het risico verslaafd te raken.
Nicotineverslaving
Wanneer je nicotine of een andere vergelijkbare stof consumeert, bereiken de hersenen snel een staat van welzijn. Als dit vaak voorkomt, worden de hersenen steeds minder goed in staat om zelf aangename gewaarwordingen te genereren die niet geassocieerd zijn met de consumptie van de stof.
Met andere woorden, het wordt moeilijker om op natuurlijke wijze van dezelfde tevredenheid te genieten. Tegelijkertijd beginnen de hersenen relatief vaak naar die staat van welzijn te verlangen.
Hierdoor kunnen ongemakkelijke symptomen optreden, zoals rusteloosheid, nervositeit en angst. Hierdoor zal de persoon geneigd zijn de stof te consumeren om deze symptomen tegen te gaan.
Dit gebeurt niet wanneer de hersenen het genot op natuurlijke wijze ervaren. Bovendien worden de hersenen na verloop van tijd geconditioneerd. Ze gaan anticiperen op een gevoel van welzijn, wat leidt tot een onbeheersbare rookgewoonte.
De schadelijke gevolgen van roken
De productie van sigaretten is in handen van grote multinationale bedrijven. Ze hebben alles gedaan wat binnen hun bereik lag om het gedrag van consumenten te bestuderen en verslaving te bevorderen. Zo reguleren ze de hoeveelheid nicotine in elke sigaret, zodat de afhankelijkheid wordt gehandhaafd.
Ook maken ze pakjes van 20 sigaretten omdat uit onderzoek is gebleken dat een grotere dagelijkse hoeveelheid dan dat ongenoegen opwekt. Alles is dus zorgvuldig gepland.
Nicotine zorgt ervoor dat de hersenen sneller verouderen. Het vermindert het vermogen van de hersenen om problemen op te lossen, beslissingen te nemen, te leren en impulsen te beheersen. Deze stof leidt tevens tot verzwakking van de orbitofrontale cortex van de hersenen. Tot slot maakt het de consument ook kwetsbaarder voor andere verslavingen.
Stoppen met roken is niet eenvoudig, juist vanwege alles wat we hierboven hebben uitgelegd. Om het toch voor elkaar te krijgen, heeft een persoon een sterke wil en een effectieve strategie nodig. Het is het beste om in een keer te stoppen met roken, niet geleidelijk. Tegelijkertijd kan het nuttig zijn om een systeem van motieven en bekrachtiging te creëren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lborra, R. R., Pozo, M. C. C., & Pérez, V. M. S. (1994). Efectos cognitivos de la nicotina y el tabaco en sujetos humanos. Psicothema, 6(1), 5-20.