Wat is een giftig gezin en wat kun je eraan doen?

Het vermijden van schadelijke dynamieken en emotioneel toevlucht zoeken bij vrienden zijn twee strategieën om om te gaan met giftige familieleden. Ontdek hier andere oplossingen.
Wat is een giftig gezin en wat kun je eraan doen?
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 06 juli, 2024

Een giftig of disfunctioneel gezin veroorzaakt aanzienlijke klinische ellende in het leven. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de emotionele en mentale wereld van de leden, maar ook voor de interpersoonlijke banden die ze daarbuiten ontwikkelen.

Daarom is het belangrijk om de relationele en communicatieve patronen die het gezin in stand houden en voeden te herstructureren. Het raadplegen van een professional en het stellen van grenzen zijn de eerste twee stappen die je in deze gevallen moet nemen.

Hieronder laten we je zien hoe je dit type gezin kunt herkennen, wat je eraan kunt doen en hoe je afstand kunt nemen van familieleden die zich onderscheiden door toxiciteit.

Een giftig gezin: definitie en kenmerken

We spreken van toxische gezinnen als er sprake is van een complex systeem van patronen, banden en dynamieken die het welzijn van de leden verslechteren en de cognitieve, relationele en emotionele ontwikkeling van elk van hen verhinderen.

Met andere woorden, het is een gezin dat de fysieke of mentale gezondheid van de leden beschadigt of schaadt. De volgende kenmerken definiëren deze disfunctionele groepen:

  • Rigiditeit: ze laten geen verandering toe en de regels zijn rigide en willekeurig. Ouders zijn vaak erg autoritair en kinderen hebben geen stem om zich te uiten. Soms zijn de grenzen van zulke families zo sterk dat ze zelfs de uitwisseling van informatie tussen de leden verhinderen.
  • Samensmelting: het is een samengevoegd systeem waar individualiteit geen plaats heeft, er is geen respect voor elkaars leven, er zijn geen grenzen en iedereen kan zich zonder toestemming te vragen met elkaars zaken bemoeien. Het disfunctionele samengevoegde gezin verhindert de ontwikkeling van een gezonde en onafhankelijke persoonlijkheid.
  • Conflictvermijding: deze eigenschap zorgt ervoor dat problemen het welzijn van het gezin blijven verstoren. Vermijding veroorzaakt een emotionele last die in de loop van de tijd groter wordt. Door vermijding kan de persoon die het conflict waarneemt geloven dat hij of zij het mis heeft (of “gek” is), omdat niemand anders in staat is om het te herkennen of erover te praten.
  • Overbescherming is gebaseerd op overmatige ouderlijke zorg en controle. De bescherming is zo intens dat kinderen niet voor zichzelf kunnen zorgen, geen autonomie ontwikkelen en afhankelijk worden van hun ouders. Het ouderlijk subsysteem lost alle gezinsproblemen op. Wie in deze kring opgroeit, ontwikkelt het idee dat hij niet capabel is en met een gevoel van ontoereikendheid in de wereld.

Andere bijzonderheden

In deze gezinnen is er een opvallend gebrek aan emotionele steun, omdat empathie net zo afwezig is als begrip of troost bij individuele moeilijkheden. Er is ook een gebrek aan communicatie, omdat gevoelens, ideeën of behoeften niet eerlijk worden geuit en moeilijke gesprekken worden vermeden. Dit alles resulteert in de volgende bijzonderheden:

  • Wantrouwen en paranoia: in sommige toxische families hebben de leden vaak het gevoel dat ze bekeken of beoordeeld worden.
  • Ontkenning van problemen: ze kiezen ervoor om het bestaan van conflicten te ontkennen of het belang ervan te minimaliseren, zodat familieleden zich ongeldig of niet in staat voelen om ze op te lossen.
  • Constante competitie en vergelijking: in plaats van een coöperatieve omgeving te creëren, bevorderen toxische gezinnen vaak competitie tussen gezinsleden. Als gevolg daarvan ontstaan destructieve relaties, rivaliteit, kritiek en vergelijkingen.

Hoe weet je of je gezin giftig is ?

Het is belangrijk om goed te onderscheiden of het systeem van familierelaties disfunctioneel is, anders kan elk conflict worden opgevat als een giftige toestand. Laten we eens kijken naar een aantal tekenen van toxiciteit binnen het gezin die je in staat stellen om gedeeltelijk te weten of je binnen deze dynamiek leeft.

  • Zeer rigide of vage grenzen.
  • Patronen van misbruik, geweld en verwaarlozing.
  • Non-verbale en inconsistente verbale boodschappen.
  • Voortdurende emotionele manipulatie of chantage.
  • Psychologisch of fysiek mishandelende ouders.
  • Overmatige afhankelijkheid van gezinsleden.
  • Gebrek aan emotionele expressie of zelfexpressie van behoeften.
  • Aanhoudende agressie tegen elkaar in het echtelijke subsysteem.
  • Coalities tussen gezinsleden (twee of meer mensen tegen elkaar).
  • Kinderen vervallen in parentificatie, d.w.z. ze nemen de rol van de ouders over.
  • Kinderen zijn het mikpunt van verbale en fysieke agressie van ouders.
  • Gebruik van middelen of drugs die het welzijn van andere gezinsleden aantasten.
  • Gebrek aan fysieke en psychologische ruimte voor iedereen om zich volledig te ontwikkelen.
Als je vermoedt dat je gezin disfunctioneel of giftig is, raadpleeg dan een gezinspsychotherapeut. In deze gevallen is het nodig om professionele hulp te krijgen om voor je geestelijke gezondheid en welzijn te zorgen.

Welke gevolgen heeft een giftig gezin voor jou?

Het is niet eenvoudig om de precieze gevolgen af te bakenen, omdat elk gezin zijn eigen dynamiek heeft die op zijn beurt weer specifieke gevolgen heeft.

Het is echter wel mogelijk om te stellen dat deze systemen het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen aantasten van degenen die erin leven, vooral van de belangrijkste slachtoffers. In sommige gevallen kunnen gevoelens van schuld, waardeloosheid en ontoereikendheid worden waargenomen.

De persoon die voortdurend wordt blootgesteld aan vernederingen, beledigingen en schuldboodschappen ziet zichzelf niet als iemand met uitzonderlijke capaciteiten; hij denkt dat zijn leven geen waarde heeft en dat hij niets nuttigs kan bijdragen aan de wereld. Opgroeien in een giftige cirkel heeft ook een negatieve invloed op interpersoonlijke relaties buiten het gezin.

De persoon weet niet hoe hij op een gezonde manier met anderen moet omgaan, omdat hij nooit een voorbeeld heeft gehad dat hem in die richting leidde. Er kunnen zich ook geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen , zoals angststoornissen, chronische stress en stemmingsstoornissen.

Deze problemen verminderen op hun beurt het welzijn en de levenskwaliteit van een individu. Op dezelfde manierveroorzaakt familietoxiciteit lichamelijke problemen, vooral als er sprake is van fysiek misbruik.

Als gevolg van constante stress en angst kunnen er onder andere hart-, maag- en dermatologische problemen ontstaan.

Wat te doen als je een giftige familie hebt?

Gedrag

Omgaan met een giftig gezin  is niet gemakkelijk, omdat je je bewust moet worden van het probleem en uit de dynamiek moet stappen die disfunctionele interacties in stand houdt. Gelukkig zijn er experts die je in dit proces kunnen begeleiden.

Bekijk de suggesties die we met je delen.

Zoek professionele hulp

Onze eerste en belangrijkste aanbeveling is dat je hulp zoekt bij een deskundige gezinspsychotherapeut. In therapiezal de professional je helpen om duidelijker te identificeren hoe de toxiciteit tot uiting komt en wat je eraan kunt doen .

Het helpt je ook om mogelijke pijn te verwerken en om een doelgericht leven te leiden ten koste van je gezin. 2. Geef prioriteit aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Stel prioriteiten

Je geestelijke en lichamelijke gezondheid is belangrijker dan de banden die je met je familie hebt.

We weten dat het niet gemakkelijk is om met giftige familieleden samen te leven, omdat ze je een schuldgevoel geven als je voorrang geeft aan jezelf, maar het is essentieel dat je dat patroon deactiveert, dat je begint jezelf de plaats te geven die je verdient en de behandeling eist die je wilt.

Grenzen stellen

Grenzen zijn regels die je stelt waardoor anderen weten wat wel en niet mag in hun relatie met jou.

In het geval van je familie zou je onder andere je ouders of broers en zussen kunnen verbieden om je kamer binnen te komen of met je te praten zonder agressieve communicatie te gebruiken. 4. Vermijd giftige dynamieken.

Vermijd giftige dynamiek

Pas de”grijze steen” techniek toe. Deze bestaat uit het negeren van provocaties, assertief zijn in interacties, onverschillig staan tegenover slachtofferschap en een natuurlijke houding aannemen bij problemen tussen familieleden.

Zoek sociale steun

Zoek het gezelschap op van vrienden of leden van je uitgebreide familie met wie je een speciale en gezonde band hebt. Bij hen kun je jezelf ontlasten en advies krijgen over hoe om te gaan met wat je thuis door maakt.

Daarnaast kun je plannen maken voor leuke en ontspannende momenten met mensen van wie je houdt en die van jou houden.

Hoe kun je afstand nemen van een giftig gezin?

Afstand nemen van een giftig gezin is een manier om grenzen te stellen om je mentale gezondheid te behouden en voor je welzijn te zorgen.

Het is een mogelijkheid met verschillende toepassingsniveaus. Begin eerst met het beperken van het contact. Verminder het aantal keren dat je met je giftige familieleden doorbrengt en de duur van die ontmoetingen.

Je deelt momenten met hen, maar niet zoveel als voorheen. Ga vervolgens alleen met hen om als het strikt noodzakelijk is.

Vermijd familiegebeurtenissen, zodat je ze alleen ontmoet in uitzonderlijke omstandigheden, zoals een tragedie, de dood van een dierbare, de ziekte van iemand om wie je geeft, enz. In dit stadium is de afstand absoluut en heb je geen enkele interactie met je giftige familieleden. Je vermijdt elke situatie waarin je ze kent of tegenkomt: evenementen, begrafenissen, feestjes, sociale netwerken.

Weglopen om te stoppen met giftige relaties in de familie is een haalbare beslissing voor je geluk en geestelijke gezondheid.

Kies mensen die je doen groeien

Giftige familieleden zijn onderwerpen die met je te maken hebben die je verhinderen om je te ontwikkelen en die je welzijn verminderen. Hoewel je niet de keuze had om hen als je familie te kiezen, kun je besluiten om de band te verbreken.

Kies de mensen met wie je de rest van je leven gezonde relaties wilt onderhouden. Je kent al verschillende aanbevelingen om dit soort familieleden te identificeren en er afstand van te nemen. Nu weet je dat het beste wat je voor jezelf kunt doen is jezelf op de eerste plaats zetten. Je moet grenzen trekken en fysiek en emotioneel afstand nemen.

Welke andere alternatieven kun je bedenken om de relatie met deze mensen te beëindigen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Canales, J. (2014). Padres tóxicos: legado disfuncional de una infancia. Paidós.
  • Glover. (2021). Cuestión de límites. Diana Editorial.
  • Parks, F. (2022). Cómo Lidiar con una Familia Difícil o Tóxica. Silvia Domingo.
  • Rojas-Marcos, L. (2014). La familia: de relaciones tóxicas a relaciones sanas. Grijalbo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.