Wat betekent de kleur zwart in de psychologie?
Kleuren zijn een uitvinding van de hersenen. In feite zijn ze niets meer dan een subjectieve weergave van de golflengten die je oog vastlegt. Daarom is de kleur zwart, hoewel we het zo noemen, gewoon de afwezigheid van licht.
Op het gebied van psychologie heeft zwart een specifieke betekenis. Inderdaad, de cognitieve representaties van kleuren hebben, hoewel willekeurig, effecten op de emoties en abstracties van het individu. Vooral zwart is altijd geïdentificeerd met duistere gevoelens. Dat komt omdat onze angst voor het donker primitief en adaptief is.
De psychologie heeft de effecten die kleuren op de menselijke geest hebben diepgaand geanalyseerd. Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, met name de effecten van de kleur zwart, lees dan verder.
De afwezigheid van licht
Kleur, zoals we eerder vermeldden, is niets meer dan een tekening die de hersenen in je geest schilderen, afhankelijk van hoe ver het licht reikt dat je ogen opvangen. Op deze manier resulteren lange golflengten in warme kleuren, zoals geel, oranje en rood. Omgekeerd zal licht dat van een kortere afstand wordt gereflecteerd, koelere tinten hebben, zoals blauw.
In het geval van zwart wordt het beschouwd als de totale afwezigheid van kleur en als het tegenovergestelde van wit. In werkelijkheid is het echter niet zozeer de afwezigheid van kleur, maar de afwezigheid van licht. Inderdaad, wanneer een object zwart is, nemen we het op deze manier waar omdat het de meeste golflengten absorbeert die het bereiken.
Het is niet correct om te zeggen dat zwart wordt waargenomen wanneer het oppervlak van een object alle golflengten absorbeert, maar wel de meeste. Want als het geen licht zou weerkaatsen, zou zwart onzichtbaar zijn.
Het is paradoxaal om te spreken van de perceptie van de kleur zwart. Dat komt omdat het in werkelijkheid gaat over ons gedeeltelijke onvermogen om het waar te nemen. In feite, als de hoeveelheid licht die in onze ogen wordt weerspiegeld afneemt, wordt ons zicht donkerder.
De betekenis van de kleur zwart
De meest elementaire symbolische verbinding van de kleur zwart is met duisternis en nacht. Als gevolg hiervan is de semantiek van deze kleur pejoratief geworden gedurende de ontwikkeling van het collectieve denken. Dit komt door de associatie met de gevaren van de nacht.
We hebben de neiging om de kleur zwart te koppelen aan het onbekende, het angstaanjagende en het kwade. Deze associatie met wat je niet met het blote oog kan zien, vormt de basis om het te associëren met gevaar en zelfs de dood. Het is ook gekoppeld aan eenzaamheid, lijden, verdriet en verlangen. Om deze reden wordt in veel culturen de kleur zwart gebruikt voor begrafenisrituelen.
Als het gaat om persoonlijke eigenschappen, wordt zwart geassocieerd met wreedheid, liegen, manipulatie, verraad en verhulling. Het wordt ook in verband gebracht met het individualisme en de introversie van teruggetrokken en mysterieuze mensen.
Niet alle connotaties van zwart zijn echter pejoratief in de psychologie. Het is zelfs een kleur die veel wordt gebruikt om mysterie, elegantie, ernst, kracht en zelfredzaamheid aan te duiden. Het is ook een symbool van eenvoud, orde en rust.
Volgens Eva Heller, auteur van het beroemde boek Psychology of Color, associëren we zwart met jeugd en onpartijdigheid. Het praktische gebruik ervan heeft de neiging om vertrouwen in anderen te wekken vanwege de soberheid en formaliteit. Aan de andere kant kan het ook intimiderend zijn.
De kleur zwart op verschillende gebieden
Met de ontwikkeling van cultuur en psychologie is de symboliek van kleur uitgebreid en gediversifieerd over verschillende gebieden van het leven. Om wat specifieke informatie te geven over de betekenis van de kleur zwart, volgen hier enkele verschillende gebieden waar het wordt gebruikt om specifieke psychologische effecten te bereiken.
De kleur zwart in marketing
Niets is ooit willekeurig in marketing. Alles wordt zorgvuldig gemeten om de indruk die het product op de consument maakt te beheersen. Om deze reden zou een bedrijf geen product op de markt brengen zonder eerst de kleur ervan te hebben bestudeerd.
Op het gebied van marketing (wetenschappelijke link) roept zwart mysterie op en de behoefte aan ontdekking. Het wordt meestal geassocieerd met luxe producten en technologie. Als het gaat om logo’s, is het bewezen dat neutrale kleuren, zoals zwart en grijs, worden geassocieerd met de psychologische dimensies van oprechtheid, uniciteit en verfijning.
De kleur zwart in architectuur en design
De impact van het milieu en de decoratie op ons humeur is ook een van de meest bestudeerde gebieden, vooral in commerciële voorzieningen en andere klantgerichte diensten. In die zin speelt de perceptie van kleur een bepalende rol in de relatie die het individu aangaat met de omgeving.
In interieurs gebruikt men veel zwart om andere kleuren te accentueren, omdat ze hierdoor helderder lijken. Op zichzelf creëert deze kleur een gevoel van abstractie en vreemdheid. Bovendien vergroot het de dieptewaarneming van ruimtes enorm.
De kleur zwart in de psychologie van het dagelijks leven
Zoals hierboven vermeld, is het gebruik van zwart bij begrafenissen gebruikelijk in westerse culturen. Men denkt dat dit een zekere adaptieve betekenis heeft, in de zin van de camouflage die het gaf aan het begraven van lijken ‘s nachts. Met het verstrijken van de tijd is deze kleur echter ingeburgerd als onderdeel van het rouwritueel.
Aan de andere kant draagt de man bij traditionele bruiloften zwart vanwege het verband tussen deze kleur en kracht, veiligheid en formaliteit. Over het algemeen gebruikt men in de modewereld zwart om een indruk te geven van elegantie, rebellie, mysterie en professionaliteit, afhankelijk van het vakgebied.
Zwart in verschillende culturen
Zoals we hebben gezien, heeft de kleur zwart een primitieve component die verband houdt met de gevaren van duisternis. In de collectieve psychologie van elke verschillende cultuur heeft het echter zijn eigen betekenis ontwikkeld. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Het oude Egypte. Zwart was een symbool van groei en vruchtbaarheid.
- Stammen van de Afrikaanse savanne. Zo associëren de Masai zwart met leven en welvaart. Dit komt omdat ze het koppelen aan de verduistering van de lucht met de wolken die regen brengen.
- Japan. Zwart is verbonden met de mysteries van vrouwelijkheid.
- Traditioneel China. Zwart is de kleur van chi of qi, de energie die ons leven geeft. Vroeger was het een symbool van schoonheid; zo erg zelfs dat men het mooi vond om je tanden zwart te verven.
- christelijke, joodse en islamitische religies. In deze culturen wordt zwart vooral geassocieerd met pijn en dood. In de islam wordt Mekka bijvoorbeeld als wit beschouwd, maar werd het zwart gekleurd door de zonde van mensen.
- Indië. De kleur zwart is een slecht voorteken, geassocieerd met niets en kwaad. Men gebruikt het echter ook om te beschermen tegen het kwaad.
De lijst met betekenissen van zwart in de psychologie gaat veel verder dan wat we in dit artikel hebben genoemd. Het heeft ook toepassingen op sociaal gebied. In feite werd de studie van kleur zelfs als relevant beschouwd om de oorsprong van racisme en andere historische fenomenen van conflict en repressie te verklaren.
Zoals je kunt zien, is de psychologie van kleur een heel interessant onderwerp om je in te verdiepen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Elliot A. J. (2015). Color and psychological functioning: a review of theoretical and empirical work. Frontiers in Psychology, 6, 368. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383146/
- Gan, T., Fang, W., & Ge, L. (2016). Colours’ Impact on Morality: Evidence from Event-related Potentials. Scientific Reports, 6, 38373. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5177878/
- Goldberg, F. J., & Stabler, J. R. (1973). Black and white symbolism in Japan. International Journal of Symbology, 4(3), 37–46. https://psycnet.apa.org/record/1974-30115-001
- Heller, E. (2004). Psicología del color. Editorial Gustavo Gili.
- Sherman, G. D., & Clore, G. L. (2009). The color of sin: white and black are perceptual symbols of moral purity and pollution. Psychological Science, 20(8), 1019–1025. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19619180/
- Rivera, M. E. (2001). Percepción y significado del color en diferentes grupos sociales. Investigación Universitaria Multidisciplinaria: Revista de Investigación de la Universidad Simón Bolívar, (3), 74-83. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3684094
- Segura, N. (2016). Marketing del color. ¿Cómo influye el color del logotipo en la personalidad de una marca?[Tesis de maestría, Universidad de Chile]. Archivo digital. https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/140132
- Yılmaz, A. (2017). Color of absence and presence: Reconsidering black in architecture. Color Research & Application, 42(3), 378-387. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/col.22090