was Wilhelm Wundt, de eerste psycholoog?
Hoewel hij waarschijnlijk niet zo bekend is als andere figuren, is Wilhelm Wundt enorm belangrijk voor wat we weten over de geest. Sommigen beschouwen hem zelfs als de vader van de wetenschappelijke psychologie. Dit is een eredoctoraat, maar wel een die hij volgens de meeste psychologen verdient.
De oorsprong van de psychologie is eeuwenoud, en daar liggen ook de wortels van de wetenschappelijke psychologie. Het was echter pas halverwege de 19e eeuw dat Wilhelm Wundt het eerste experimentele laboratorium creëerde.
Tegenwoordig heeft psychologie zijn eigen academische pad. Studenten kunnen kiezen voor een universitaire graad of een master in het vakgebied. Bovendien kunnen ze gebruik maken van niet-gereglementeerde cursussen en opleidingen om hun kennis aan te vullen.
Maar als we een paar eeuwen teruggaan, dan was de psychologie toen nog niet gereglementeerd. Daarom moest iedereen die psychologie wilde studeren zich tot op zekere hoogte bekwamen in andere verwante gebieden, zoals geneeskunde of filosofie.
De oorsprong van de kennis lag in filosofische lezingen van figuren als Plato of Aristoteles. Wilhelm Wundt leverde bijdragen om deze koers te veranderen.
Tegenwoordig zien we psychologie als een onderdeel van het leven. Het is alsof het er altijd is geweest. Maar in 1832, toen Wilhelm Wundt werd geboren, bestond deze perceptie nog niet. Bovendien kon niemand zich zelfs maar voorstellen dat de studie van menselijk gedrag het verdiende om een volwaardig studiegebied te zijn.
Het belang van Wilhelm Wundt in de psychologie van vandaag
Deskundigen zijn van mening dat de psychologie in 1879 werd geboren. Dit was het jaar waarin Wundt het allereerste laboratorium voor experimentele psychologie opende in de stad Leipzig. Tot dan toe waren er alleen filosofen zoals Hume of Descartes. Zij werkten vanuit een filosofisch standpunt.
Wundt legde echter de basis die nodig was voor de studie van de hersenen en de statistische materie. Hij maakte het gemakkelijker om menselijk gedrag te bestuderen. In feite ontwierp en gebruikte hij de eerste meetinstrumenten voor dit doel.
Wundt leefde in een revolutionaire periode op psychologisch gebied. Samen met hem waren er andere belangrijke onderzoekers. Een daarvan was Francis Galton, die veel van zijn tijd besteedde aan het bestuderen van het geheugen. Dan was er Gustav Fechner, die sensaties mat die werden veroorzaakt door prikkels van verschillende intensiteit en soort.
“ Ons verstand is zo gelukkig uitgerust, dat het ons de belangrijkste basis voor onze gedachten brengt zonder dat we ook maar de minste kennis hebben van dit werk van uitwerking. Alleen de resultaten ervan worden onbewust.”
-Wilhelm Wundt-
Zijn laboratorium
In de jaren 1950 koos Wundt ervoor om een stap verder te gaan in de wetenschappelijke studie van de geest. Hij besloot de experimentele methode te combineren met de statistische. Dit was om repliceerbare strategieën te genereren om beter te begrijpen hoe de hersenen werken.
Wundt nam een zeer belangrijke stap toen hij zijn comfortabele baan als docent fysiologie aan de Universiteit van Heidelberg opgaf en naar Leipzig ging. Hier begon hij mentale processen te introduceren in de gecontroleerde omgeving van een laboratorium.
Zijn idee was om oscillatiefrequentiebepalingen te doen bij verschillende variabelen en de effecten van deze verandering te analyseren. Hij hield de parameters die hij niet bestudeerde constant.
Hij gebruikte de methodologie van Fechner om waarnemingen en gewaarwordingen te bestuderen. In feite stelde hij vrijwilligers bloot aan verschillende stimuli. Vervolgens analyseerde hij de resultaten op zoek naar associaties of verschillen. Op deze manier kon hij gegevens verkrijgen die alle externe factoren van lawaai, locatie, enz. elimineerden.
Tegenwoordig hebben experts de meeste theorieën van Wundt verworpen. Het lijdt echter geen twijfel dat hij antwoorden probeerde te vinden op veel vragen. Het soort vragen dat er altijd al was, maar waar, bij gebrek aan gegevens, alleen maar over gespeculeerd werd.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- González Álvarez, Julio, (2014). El laboratorio de Wundt: nacimiento de la ciencia psicológica. Castellón de la Plana, España. Universidad Jaume I. Servicio de Comunicación y Publicaciones