Wantrouwen in een liefdesrelatie

Wantrouwen in een liefdesrelatie

Laatste update: 25 januari, 2019

Wantrouwen in een liefdesrelatie is als kanker. In het begin blijft het vaak onopgemerkt, maar het verspreidt zich al snel. Het is een van de belangrijkste factoren die, als we niet uitkijken, de band tussen twee personen kan verslechteren en zelfs vernietigen.

Een belangrijk idee met betrekking tot wantrouwen is dat het, net als vertrouwen, iets is dat we leren. Het is niet een gevoel dat uit het niets opduikt, maar is eerder het resultaat van iets dat voortkomt uit ervaring.

Met andere woorden, de bagage die je bij je draagt op het moment dat je aan een relatie begint verklaart voor een deel hoe vertrouwend je naar je partner toe bent.

In normale scenario’s ontstaat wantrouwen in een liefdesrelatie op het moment dat één of beide leden niet stabiel lijken. In extremere gevallen is een dergelijke neurose echter aanwezig, zelfs zonder voldoende redenen om wantrouwend te zijn. In deze gevallen, ongeacht de situatie en de oorzaken ervan, is wantrouwen een probleem dat moet worden aangepakt en opgelost.

Welke eenzaamheid is eenzamer dan wantrouwen?

George Eliot

Stel lijdt onder wantrouwen

Waarom wantrouwen zich voordoet in een liefdesrelatie

De meestvoorkomende oorzaak van wantrouwen in een liefdesrelatie is ontrouw. Toch is dat niet de enige situatie die een gebrek aan vertrouwen kweekt. Elke handeling die de ander teleurstelt, maakt de weg vrij voor wantrouwen om zich te ontwikkelen. De belangrijkste oorzaken van wantrouwen in een liefdesrelatie zijn:

  • Erachter komen dat de partner voortdurend liegt.
  • Gebroken beloftes. De ander krijgt het niet voor mekaar zijn beloften waar te maken.
  • De ander lijkt zichzelf niet voldoende te kennen. Het ene moment vindt hij iets leuk, het volgende moment stopt hij er alweer mee. Hij weet niet wat hij wil.
  • De ander heeft moeite om de gevolgen van zijn daden onder ogen te zien. Hij is ontwijkend of onverantwoordelijk.

Er zijn echter ook veel situaties waarin het wantrouwen helemaal nergens op lijkt te zijn gebaseerd. Dit zijn gevallen waarin er een neiging tot wantrouwen is. De belangrijkste redenen voor deze scenario’s zijn de volgende:

  • Onzekerheid. Eén van de leden van de relatie vindt zichzelf niet goed genoeg.
  • Bedrogen zijn en er niet goed mee omgaan.
  • Uit een gezin komen waarin er sprake was van bedrog en wantrouwen.
  • Iemand bedrogen hebben en hier onbewust voor willen worden gestraft.
  • Overmatige afhankelijkheid en verlatingsangst.
  • Vooroordelen tegen mannen of vrouwen.
Bezorgde vrouw

Controleer jezelf

Als het wantrouwen zich eenmaal heeft voorgedaan in de relatie, is het niet makkelijk om het te laten verdwijnen. Onmogelijk is het echter niet. Het vereist gewoon een aanzienlijke hoeveelheid werk en doorzettingsvermogen. Het is in ieder geval de moeite waard, want er is geen betere reden om te vechten dan voor de liefde.

De beste manier om te beginnen is door na te gaan waarom er wantrouwen is in de relatie. Het is essentieel om te bepalen of de redenen voor het wantrouwen objectief zijn of dat ze voortkomen vanuit neurose.

Het is ook belangrijk om na te denken over de verwachtingen die je hebt van je partner. Ieder mens faalt. Als jij denkt dat die ander perfect moet zijn voordat je hem kunt vertrouwen, dan verspil je je tijd.

Vertrouwen ontstaat niet omdat de ander nooit eens iets verkeerds doet. Het heeft eerder te maken met de zekerheid dat als hij iets verkeerds doet, hij dit niet opzettelijk of met kwade bedoelingen doet.

Stel praat over hun problemen

Dialoog: de enige echte oplossing

Een open dialoog voeren is altijd de ideale oplossing voor wantrouwen in een liefdesrelatie. Dit vormt natuurlijk een paradox, omdat je elkaar moet vertrouwen om een ​​dialoog aan te gaan. Het is echter de enige manier om tot een overeenkomst te komen of om eindelijk te beseffen dat de relatie moet eindigen.

Een dialoog voeren betekent dat je kalm en liefdevol over de redenen achter je wantrouwen praat. De sleutel ligt in het focussen op jezelf in plaats van op de ander. Deze dialoog is niet om elkaar de schuld te geven, maar om met die ander te delen hoe jij je voelde door zijn woorden en daden. Het doel is om die ander te helpen begrijpen waar ons lijden vandaan komt.

Een dialoog voeren impliceert ook de behoefte om te luisteren zonder automatisch op alles in te gaan. De tijd nemen om te verwerken wat de ander zegt, zonder hem te beoordelen. Als er liefde is, versterkt communicatie de relatie en helpt het om een manier te vinden om verder te gaan.

Sterker nog, als een dialoog onmogelijk is en het wantrouwen aanhoudt, is dit duidelijk een teken dat de beste optie is om de relatie voor eens en voor altijd te beëindigen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • LaMotte A, Taft C y Weatherill R. Mistrust of Others as a Mediator of the Relationship between Trauma Exposure and Use of Partner Aggression. Psychol Trauma [Internet] 2016 [consultado 14 abr 2022]; 8(4): 535–540. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924534/
  • Rodríguez L, DiBello A, Øverup C y Neighbors C. The Price of Distrust: Trust, Anxious Attachment, Jealousy, and Partner Abuse. Partner Abuse [Internet] 2015 [consultado 14 abr 2022]; 6(3): 298–319. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5380380/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.