Waarom moet je niet met je mond open slapen?
Slapen met je mond open is vaak het onderwerp van grappen en gelach. Misschien is er zelfs wel eens een foto van je gemaakt terwijl je op de bank lag te snurken. De medische wereld staat echter niet achter deze procedure. In feite raden ze vaak aan om te proberen jongere kinderen deze gewoonte niet te laten overnemen.
Mondademhaling ‘s nachts heeft een grote invloed op je gezondheid. Zo is slaapapneu vaak het gevolg van dit proces. Slapen met je mond open leidt namelijk vaak tot snurken en storingen in de ademhaling en zuurstoftoevoer naar de hersenen. Het vertaalt zich ook vaak in uitputting, hoofdpijn, en ernstiger veranderingen van slaapapneu.
Verre van louter anekdotisch te zijn en het onderwerp van ironische opmerkingen tussen jou en je partner, vrienden, of familie, is ‘s nachts door je mond ademen iets waar je aandacht aan moet besteden. Je moet denken aan het bekende advies: “Adem beter om beter te leven.” Laten we het eens van naderbij bekijken.
Slapen met je mond open kan ernstige gevolgen hebben voor je mond- en ademhalingsgezondheid.
Pas op met open mond slapen
Je hebt misschien wel eens gehoord van het medische traktaat Regimen sanitatis Salernitanum. Het was een gedicht geschreven door de Schola Medica Salernitana in de twaalfde en dertiende eeuw. In dit oude werk waarschuwden ze voor de nadelen van slapen met je mond open. Ze beweerden dat het niet gezond was en beter vermeden kon worden.
In werkelijkheid ben je je er, als je in slaap valt, niet van bewust dat je je mond open zou kunnen doen. Maar je beseft zeker dat je je, als je wakker wordt, nog steeds moe voelt. Dit merkte de journalist James Nestor toen hij een experiment onderging.
Wetenschappers van de Stanford Universiteit bedekten zijn neusgaten met siliconen en chirurgisch tape om de effecten van mondademhaling gedurende tien dagen te testen. Deze ervaring en het onderzoek zetten hem aan tot het schrijven van zijn boek, Breathe: The New Science of a Forgotten Art (2021). Daarin onthult hij de oorzaken en gevolgen van nachtelijke mondademhaling.
Ademhalen moet altijd door de neus gebeuren, nooit door de mond. Als je maanden of jaren ‘s nachts door je mond ademt, kun je verschillende gezondheidsproblemen krijgen.
Verhoogd risico op tandbederf
Er zijn waarschuwingen van mondhygiënisten en studies, zoals die van de Universiteit van Oregon (VS) (Engelse link), die een verhoogd risico op tandbederf bevestigen. Ze beweren dat slapen met open mond onze pH verandert, en dat de ophoping van ziektekiemen toeneemt. Bijgevolg hebben we de neiging meer last te krijgen van gaatjes, en ook van halitose.
Faryngitis, een vervelende jeukende keel
Ben je ooit wakker geworden met een droge keel? Dit is meestal een duidelijk teken dat je enkele uren door je mond hebt geademd en niet door je neus. Het is de laatste die de taak heeft de lucht die je inademt te verwarmen en te bevochtigen om hem naar je longen te brengen.
Als je door je mond ademt, moet je keel de zuurstof bevochtigen en dat eindigt met het uitdrogen van het slijmvlies, wat vaak tot chronische faryngitis leidt.
Je longen worden niet goed geventileerd
Zoals je nu weet is de gezondste ademhaling die, die je door je neus uitvoert, nooit door je mond. Als je tussen zeven en tien uur slaapt, is het zelfs van essentieel belang dat je niet door je mond ademt.
Als je daarentegen door je neus ademt, wordt de ingeademde lucht gevuld met stikstofoxide, dat de gasuitwisseling bevordert voor een juiste longventilatie. Dit proces stelt je in staat virussen en bacteriën uit je lichaam te zuiveren.
In het licht van het bovenstaande kunnen we zonder twijfel zeggen dat jarenlang door je mond ademen een ernstig effect heeft op je gezondheid. Dat komt omdat het betekent dat je longen niet goed geventileerd worden.
Jarenlang aanhoudend nachtelijk mondademen kan leiden tot pulmonale hypertensie.
Slapen met je mond open veroorzaakt snurken en kan leiden tot slaapapneu
Als je met je mond open slaapt, zakt je tong naar achteren, waardoor je luchtweg wordt belemmerd. Uiteraard betekent dit minder zuurstoftoevoer voor je lichaam. Alsof dit nog niet genoeg is, snurk je ook nog. Snurken is niet alleen vervelend, maar heeft ook een negatief effect op je gezondheid.
Als je niet goed ademhaalt, klapt je keelholte dicht door de luchtdruk en snurk je. Snurken kan vaak leiden tot gevaarlijke slaapapneu. In feite beweerde onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van British Columbia (Canada) dat er een echt significant verband is tussen mensen die met hun mond open slapen en obstructieve slaapapneu.
Bovendien kan het, als het niet behandeld wordt, leiden tot chronische vermoeidheid, kans op depressieve stoornissen, coronaire hartziekten en beroerte.
Hoe mondademhaling ‘s nachts te vermijden
Door de mond ademen is niet gezond. Als je dit onwillekeurige gebaar ‘s nachts al lange tijd aanneemt, raadpleeg dan je arts. Het is belangrijk om mogelijke ademhalingsproblemen uit te sluiten en, natuurlijk, de aanwezigheid van slaapapneu.
Er zijn eenvoudige strategieën die je kunt toepassen om te voorkomen dat je met open mond slaapt. Ze zijn als volgt:
- Nasale zoutoplossing irrigatie.
- Neusstrips die de neus openen en dilatatoren.
- Sommige mensen ‘trainen’ hun kaken om ‘s nachts te sluiten. Om dit te doen moet je ‘s nachts een klein stukje hypoallergeen plakband in het midden van je lippen plakken. Zodra je je mond opent, merk je het en zul je jezelf geleidelijk corrigeren.
- Probeer een tennisbal aan de achterkant van je slaapkleding vast te tapen. Het zal je ervan weerhouden op je rug te slapen en, als gevolg daarvan, te snurken.
Tenslotte is het het meest aangewezen om te overleggen met deskundigen op het gebied van slaaphygiëne. Er is immers niets zo belangrijk als goed ademen, en als dat door de neus gebeurt, dan is dat heel veel beter.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Choi JE, Waddell JN, Lyons KM, Kieser JA. Intraoral pH and temperature during sleep with and without mouth breathing. J Oral Rehabil. 2016 May;43(5):356-63. doi: 10.1111/joor.12372. Epub 2015 Dec 15. PMID: 26666708.
- Nestor, James(2021) Respira: La nueva ciencia de un arte olvidado. Planeta
- Tsuda, H., Lowe, A. A., Chen, H., Fleetham, J. A., Ayas, N. T., & Almeida, F. R. (2011). The relationship between mouth opening and sleep stage-related sleep disordered breathing. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 7(2), 181–186.