Waarom je als volwassene met je ouders moet reizen
Toen je onafhankelijk werd, stond je te popelen om van je nieuw verworven zelfstandigheid te genieten. Je richtte je op het opbouwen van je carrière, familie en nieuwe routines, en de tijd die je met je ouders doorbracht werd sterk verminderd.
Tegenwoordig deel je misschien wat vakanties met ze of bezoek je ze af en toe en help je ze met bepaalde dagelijkse klusjes. Jullie kwaliteitsmomenten samen zijn echter steeds zeldzamer geworden. Daarom raden we je aan om als volwassene met je ouders te reizen en te genieten van alle voordelen die daarbij horen.
Het is goed mogelijk dat je laatste gezamenlijke ervaring van deze aard dateert uit je jongere jaren, misschien zelfs uit je kindertijd. Sindsdien zijn het je vrienden of partner geweest die je reisgenoten zijn geworden.
Daarom lijkt het ontdekken van nieuwe culturen, het verkennen van nieuwe steden en het bezoeken van verschillende landschappen hand in hand met je ouders je misschien vreemd. Misschien staan ze er aanvankelijk zelf ook niet om te springen. Er zijn echter verschillende redenen om dit wel te doen. We gaan ze met je delen.
Waarom reizen met je ouders?
Als je een bevestigd reiziger bent, ken je alle voordelen van kleine of grote uitjes al. Maar ze samen met je ouders beleven kan nog verrijkender zijn. De belangrijkste redenen beschrijven we hieronder.
Het verhoogt het welzijn en het geluk van beide partijen
Reizen maakt ons gelukkig. Dit is inderdaad herhaaldelijk bewezen. Uit je routine stappen en nieuwe ervaringen opdoen helpt je de dagelijkse stress te verminderen. Ook zorgt het ervoor dat je meer positieve emoties kunt ervaren.
In feite ontstaat dit geluk al voordat je van huis gaat. Uit onderzoek (Engelse link) is zelfs gebleken dat het plannen van en anticiperen op een reis ons subjectieve welzijn en gevoelens van tevredenheid over het leven verbetert.
Deze extra dosis opwinding kan vooral gunstig zijn voor oudere volwassenen. Dat komt omdat bepaalde gebeurtenissen in deze fase (zoals pensionering, het lege nest syndroom, of het verlies van dierbaren) het risico op apathie, dysthyme stoornis of depressie kunnen vergroten. Het vooruitzicht van reizen met hun kinderen kan dus een echte oppepper zijn voor hun stemming.
Maar niet alleen ouders hebben baat bij deze ervaringen. Ze kunnen ook een grote bron van voldoening zijn (Engelse link) voor hun kinderen.
Hoewel het vaak als een verplichting wordt gezien, is reizen met ouders een geweldige gelegenheid om met hen te praten, de kameraadschap te vergroten, dingen van gemeenschappelijk belang te doen en van elkaars gezelschap te genieten. De hele ervaring kan uiterst plezierig, stimulerend en bevredigend zijn.
Het bevordert een gevoel van saamhorigheid en doelgerichtheid
Een van de moeilijkste aspecten van ouder worden is het gevoel dat we niet meer nodig zijn. Wanneer kinderen zelfstandig worden, kunnen ouders inderdaad een ware opschudding ervaren in hun identiteit, die zo lang nauw was opgebouwd rond het vader- en moederschap.
Geleidelijk aan beginnen ze zich meer verwijderd te voelen van hun kroost. Ook voelen ze zich minder nuttig en noodzakelijk voor hen, en zelfs bijna onzichtbaar.
Daarom is het voorstellen van een gezamenlijke reis met je eigen ouders een uitstekende manier om uit te drukken hoe belangrijk ze in je leven blijven. Immers, ondanks het feit dat je niet langer van hen afhankelijk bent, blijf je hun steun, advies, ervaring en gezelschap nodig hebben en waarderen.
Het stelt je in staat de banden tussen jullie te versterken
Zoals we al eerder zeiden, is de kwaliteitstijd die je als volwassene met je ouders deelt meestal steeds schaarser. Het werk, het gezin en de persoonlijke verplichtingen van beide partijen kunnen het moeilijk maken om momenten te vinden om samen te zijn. Daarom, als je de band tussen jullie wilt blijven voeden, is reizen een uitstekende manier om dat te bereiken.
Samen reizen(Engelse link) is een ervaring waarbij er geen schema’s of druk is. Daardoor kun je samen praten, je hechter voelen, jezelf herontdekken en uiteindelijk quality time aan elkaar besteden. Bovendien kun je zo de communicatie tussen jullie verbeteren, de band versterken, en de algemene tevredenheid over jullie relatie vergroten.
Het is nooit te laat om te leren
Ondanks het feit dat oudere volwassenen zich in het laatste derde deel van hun leven bevinden, betekent dit niet dat ze niet kunnen genieten van enkele persoonlijk verrijkende en transformerende tijden. In feite is deze levensfase bevorderlijk voor bezinning, analyse van waarden en prioriteiten, en verruiming van persoonlijke perspectieven. En niets is geschikter voor persoonlijke groei dan reizen.
Contact met andere culturen, plaatsen en werkelijkheden kan mensen (van elke leeftijd) helpen tolerantie, empathie en kritisch denken te ontwikkelen. Het is ook op persoonlijk niveau interessant en verrijkend om de geschiedenis, tradities en levenswijzen van andere plaatsen te ontdekken en te ervaren.
Bovendien kun je door als volwassene met je ouders te reizen gezonde gesprekken en debatten met hen aangaan over verschillende onderwerpen.
Reizen als volwassene met je ouders en blijvende herinneringen creëren
Tot slot, als je als volwassene met je ouders reist, is dat, naast alle bovenstaande voordelen, een uitstekende gelegenheid om herinneringen te genereren die uiteindelijk een geschenk zullen blijken te zijn.
Het is begrijpelijk dat je dagelijkse verplichtingen of de afstand tussen jullie frequent contact moeilijk kunnen maken. Maar wanneer leeftijdsgebonden achteruitgang je ouders uiteindelijk verhindert om nog nieuwe ervaringen op te doen, of wanneer ze uiteindelijk zijn overleden, zullen deze gedeelde momenten een ware schat voor je zijn. Je zult buitengewoon dankbaar zijn dat je ze hebt meegemaakt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Castro Lizárraga, M., Ramírez Zamora, S., Aguilar Morales, L. V., & Díaz de Anda, V. M. (2006). Factores de riesgo asociados a la depresión del adulto mayor. Neurología, Neurocirugía y Psiquiatría, 39(4), 132-137.
- Durko, A. M., & Petrick, J. F. (2013). Family and relationship benefits of travel experiences: A literature review. Journal of Travel Research, 52(6), 720-730.
- Gilbert, D., & Abdullah, J. (2002). A study of the impact of the expectation of a holiday on an individual’s sense of well-being. Journal of Vacation Marketing, 8(4), 352-361.
- Heimtun, B. (2019). Holidays with aging parents: Pleasures, duties and constraints. Annals of tourism research, 76, 129-139.
- Roberson, D. N. (1999). The Impact of Travel on Older Adults: An Exploratory Investigation. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20013132471