Volmaakte Vreemden: zijn we onze privacy kwijt?
Volmaakte Vreemden (Perfectos desconocidos) is een komedie die ons uitnodigt om over vele aspecten na te denken: privacy, schijnheiligheid en smartphones.
Wat zou er gebeuren als jouw vrienden en kennis plots toegang zouden hebben tot jouw sociale media? Wat verbergen we in onze mobiele telefoons? Volmaakte Vreemden (2017) is een Spaanse film geregisseerd door Alex de la Iglesia. De film onderzoekt deze vragen.
Deze film is een bewerking van de Italiaanse film Perfetti sconosciuti (2016) van Paolo Genovese. Beide versies vertellen hetzelfde verhaal. Een groep vrienden ontmoeten elkaar om samen gezellig te dineren. De hel breekt echter los wanneer hun geheimen als gevolg van een spel aan het licht komen.
Volmaakte Vreemden is een film die breekt met de andere films van deze regisseur. Na de première van El Bar (2017) en ook na andere films zoals Balada Triste de Trompeta (2010), Mi Gran Noche (2015), La Comunidad (2000) en El Día de la Bestia (1995) lijkt het wellicht vreemd dat hij een komedie geregisseerd heeft die bedoeld is als kritiek op onze huidige samenleving.
De la Iglesia heeft ons immers gewend gemaakt aan een donkere, surreële en beestachtige soort humor en aan normale situaties die na verloop van tijd volledig uit de hand lopen.
Dat is waarschijnlijk de reden waarom we geen grote fans waren van Volmaakte Vreemden. Het uitgangspunt is heel interessant. Dat avondmaal had echter veel te veel voorgerechten en een mager hoofdgerecht.
Dat korte diner bevatte te veel ingrediënten. Van bij het begin is dit duidelijk. Het zorg ervoor dat sommige mensen weinig ruimte overhebben voor het dessert.
De waarde van deze film
Desondanks zijn het uitgangspunt, het scenario en de boodschap van deze film absoluut ambitieus. De personages hadden alleen maar een mobiele telefoon nodig om een tragedie uit te lokken. De film is een moderne komedie die je kan laten lachten.
Het laat je echter ook nadenken over dingen als hoe we technologie gebruiken en of we onze geliefden echt kennen. Volmaakte Vreemden bespreekt deze vragen door middel van verschillende tragikomische situaties.
Privacy in het tijdperk van de smartphone
Sociale netwerken maken deel uit van ons leven. Onze smartphones zijn een verlengstuk van onze armen geworden. We hebben ze altijd bij. In onze smartphones slaan we gesprekken, foto’s en veel informatie op die we misschien wel of niet met de wereld willen delen.
Wat we online doen, zou privé moeten zijn. We zijn echter nooit echt meer alleen. Het internet vergezelt ons altijd. Dat is ook de reden dat het een deel van onze diepste gedachten kent.
Door middel van de sociale media delen we wat we aan de wereld willen tonen. We tonen de beste foto’s van onze reizen of de heerlijke maaltijd die we op het punt staan te eten. Wat is er echter werkelijk aan al deze dingen?
We leven in een wereld waarin we onszelf voortdurend onderwerpen aan beoordeling van buitenaf. Dit verklaart waarom zovelen van ons altijd heel goed op hun imago letten. We hebben de neiging om al onze energie te steken in het laten zien van een nepbeeld en een nepleven.
Op een bepaalde manier leven we dus een valse werkelijkheid die alleen maar een vervorming van onszelf is. Soms geloven we zelfs niet wat we publiceren. We doen het alleen maar om te zien wat anderen denken.
Bovendien delen we nieuws dat we niet eens lezen. Volmaakte Vreemden verkent al deze dingen. Deze komedie doet alsof het een groep vrienden voorstelt. Het zijn mensen die zogezegd elkaar heel goed kennen.
Onze verborgen geheimen
In deze film toont De la Iglesia situaties die zo belachelijk zijn dat ze hun geloofwaardigheid verliezen. We bedoelen hiermee niet dat ze niet mogelijk zijn. Het is echter moeilijk te geloven dat een groep mensen met zovele geheimen zich kunnen verleid voelen om zichzelf bloot te geven.
Dat is immers precies wat we in onze huidige wereld voor de wereld willen verbergen: onze intieme en kostbare werkelijkheid.
Na verloop van tijd werpen de personages hun maskers af. Ze geven hun duisterste geheimen bloot ook al lopen ze het risico alles te verliezen dat ze hebben. Het is grappig wegens de tragedie en de ellende van de personages. We lachen wanneer we zien wat hen overkomt. Het zijn dingen die een eind kunnen maken aan hun vriendschap en de liefde die ze voor elkaar voelen.
In onze smartphones bewaren we een groot deel van onze persoonlijke levenssfeer. Waar we ook gaan, we nemen dit toestel mee. Dit maakt ons enigszins kwetsbaar. Wat zou er gebeuren als we het op een tafel achterlieten en al onze geliefden het konden zien?
Ook al denken we dat we nergens bang voor hoeven te zijn, toch is de waarheid dat op die manier zelfs een klein geheim onthuld kan worden. Onze privacy is niet langer van ons. We slaan het op en laten toe dat het binnen handbereik is voor de mensen rond is. Het maakt niet uit hoeveel paswoorden we gebruiken om het te beschermen.
Volmaakte Vreemden, een portret van de huidige tijdsgeest
Zijn we onze privacy kwijt? Misschien tonen we onze ware zelf niet. Misschien tonen we een beeld dat veraf staat van wie we werkelijk zijn. Op één of andere manier bestaat privacy niet langer. We geven zoveel van onszelf bloot dat we sommige geheimen in onze smartphone willen bewaren.
Volmaakte Vreemden geeft op een perfecte manier weer hoe mensen bang zijn van hun eigen imago. Tegenwoordig zijn vele mensen bang om de wereld hun realiteit te tonen.
Sommige personages zijn meer terughoudend dan anderen om deel te nemen. Er is echter zoveel druk van de groep dat ze uiteindelijk ook hun intiemste kanten tonen. Twee personages in het bijzonder zijn echter heel bang. Dit leidt tot een hilarisch keerpunt in de gebeurtenissen.
Deze bescherming van hun persoonlijke levenssfeer zorgt ervoor dat deze personages niet willen onthullen dat ze hun mobiele telefoons uitgewisseld hebben. Ze weigeren zelfs wanneer de situatie enorm gespannen wordt.
Ze willen het niet erkennen, ook al weten ze dat de dingen weer normaal kunnen worden als ze de situatie zouden uitleggen. Beiden beslissen om zich vast te klampen aan hun geheimen.
Wat we tegenwoordig niet kunnen uitstaan, is verveling. We zien dit bij Eva. Zij hoopte al dat er iets zou gebeuren zodra het diner begon.
De invloed van de maan
De hele film is verbonden met een vreemd fenomeen dat samengaat met deze reeks omstandigheden: de rode maan of de bloedmaan. Sinds de oudheid beschouwen mensen de maan als de dirigent van de wereld. Dit geldt vooral voor de vloeibare elementen.
De getijden veranderen samen met de maan. Onze hersenen zijn echter ook vochtig. Dat is de reden waarom sommige auteurs zoals Aristoteles een bepaalde correlatie zagen tussen de maanstanden en het menselijk gedrag.
We hebben een krachtige maan die zelfs de beste smartphones ter wereld niet kunnen bestrijden. De maan kan ervoor zorgen dat situaties gewelddadig worden en dat deelnemers zich onredelijk gaan gedragen.
Tot slot
Volmaakte Vreemden toont ons de mogelijke gevolgen van de wereld waarin we leven. Het laat ons nadenken over schijnheiligheid, leugens en rookgordijnen. Kennen we echt de mensen van wie we het meest houden? Of kennen we alleen maar het beeld dat ze ophangen? Laten we ons leven er door middel van de sociale media mooier uitzien?
Alex de la Iglesia brengt ons de herwerking van een komische film die anders is dan alles wat we voordien van hem gezien hebben. Je zal deze film absoluut leuk vinden. Terwijl je de film bekijkt, zal je je zeker vermaken. Het laat je ook nadenken over de vele aspecten die het aanraakt.