Vergaderingen met jezelf: een manier om je productiviteit te verhogen
Het idee om met jezelf vergaderingen te houden klinkt misschien gek. Je bent immers altijd met jezelf bezig. In werkelijkheid besteed je echter een groot deel van je tijd aan het nadenken over externe zaken, met je gedachten gericht op duizend dingen, maar niet op jezelf, als zodanig.
Om deze reden kan het houden van vergaderingen met jezelf een uitstekend idee zijn. In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen die ze kunnen opleveren op je werkplek. In feite kunnen ze je productiviteit verhogen (Spaanse link). Het zijn namelijk ruimtes waarin je je ideeën kunt ordenen en jezelf beter kunt profileren.
Net zoals je met anderen vergadert om werkzaken te verwerken, kun je ook met jezelf vergaderen met vergelijkbare doelstellingen. Je moet ze op een vergelijkbare manier voeren en ernaar streven vergelijkbare resultaten te genereren. Laten we dit idee eens nader bekijken.
“ Je visie wordt pas duidelijk als je in je eigen hart kunt kijken. Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, ontwaakt .”
Vergaderingen met jezelf
Wanneer we het hebben over vergaderingen met jezelf, is het eerste wat verwarring veroorzaakt het woord “vergadering.” Dat komt omdat het geacht wordt te verwijzen naar een bijeenkomst van twee of meer mensen. In dit geval gaat het echter om het samenbrengen van het deel van jezelf dat op het uiterlijke gericht is met de dimensie die naar binnen kijkt.
Ze worden vergaderingen genoemd omdat ze hetzelfde patroon volgen als die waaraan meer dan één persoon deelneemt. Inderdaad, het concept wordt eenvoudigweg overgebracht naar een individuele activiteit.
Deze bijeenkomsten met jezelf zijn vooral aan te bevelen als je meerdere activiteiten uit te voeren hebt en weinig tijd om ze te doen. Ook als je voor enorme verantwoordelijkheden staat of een crisissituatie op het werk doormaakt.
Het is in dit soort omstandigheden dat je het meeste baat zult hebben bij een vergadering met jezelf. Dat gezegd hebbende, wat je situatie ook is, je zou ervoor moeten zorgen dat je één keer per week een vergadering met jezelf hebt.
Vergaderingen met jezelf plannen
Je plant vergaderingen met jezelf net zoals je elk ander soort vergadering zou organiseren. Eerst moet je een begin- en einddatum en -tijd vaststellen. Vervolgens moet je ze in je agenda noteren en die tijd respecteren, zoals je zou doen als het een vergadering met anderen was.
In de regel is het doel van deze vergaderingen dat je je eigen werk evalueert en de activiteiten of taken herstructureert die dat rechtvaardigen. Het is echter belangrijk dat je voor elke vergadering een specifiek doel bepaalt. Hoe concreter je doel, hoe waarschijnlijker het is dat de resultaten van de vergadering je zullen helpen dat doel te bereiken.
Je wilt bijvoorbeeld een meer functionele methodologie vaststellen voor het uitvoeren van een bepaalde taak. Of misschien wil je nagaan waarom je een andere taak steeds uitstelt. Je kunt ook gewoon proberen na te gaan hoe goed je het de hele week hebt gedaan. Het belangrijkste is dat je je doel preciseert.
Hoe pak je het aan?
Vergaderingen met jezelf volgen hetzelfde protocol als andere vergaderingen. Het is essentieel dat je je agenda volledig blokkeert, want je mag niet worden onderbroken. Het is ook het beste om ze van tevoren te plannen en op tijdstippen waarop andere activiteiten onwaarschijnlijk zijn. Idealiter plan je ze een week van tevoren.
Wanneer je vergaderingen met je zelf plant, is het ook belangrijk om na te gaan welk materiaal en welke hulpmiddelen je nodig zult hebben. Bijvoorbeeld werkagenda’s, werkroosters, notities, enz. De vergadering zal productiever zijn als je de nodige hulpmiddelen beschikbaar hebt.
Je moet ook een activiteitenplan of een agenda maken, zoals je dat voor elke andere vergadering zou doen. Wat ga je doen? In welke volgorde? Als de vergadering bedoeld is voor zelfevaluatie, kunt je je prestaties in secties opsplitsen. Bijvoorbeeld stiptheid, naleving van je werkschema, kwaliteit van de producten, enz. Orden ze in cijfers, behandel ze en trek er conclusies uit.
Misschien wil je je eigen strategieën en hulpmiddelen ontwikkelen. Het belangrijkste is dat je niet wordt afgeleid. Bij vergaderingen met jezelf moet je je namelijk losmaken van alles om je opnieuw te kunnen verbinden met de ware betekenis van je werk. Deze ruimtes helpen je om meer mentale organisatie te ontwikkelen en je werk te verbeteren.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gutiérrez Pulido, H. (2010). Calidad total y productividad.
- López Fresno, P. (2018). Estudio exploratorio sobre el concepto, tipología y significados de las reuniones de trabajo (Doctoral dissertation, Universitat Rovira i Virgili).